All
Blogi
Brändiviestintä
Erikoisartikkeli
Me
Muutoksen johtaminen
Podcast
Uncategorized @fi
Uutiskirje
Vastuullisuus
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Yritysviestintä

Vuosikertomus tarjoaa pörssiyhtiölle mahdollisuuden erottautua – kuuntele sidosryhmiä herkällä korvalla

Vuosikertomus tarjoaa pörssiyhtiölle mahdollisuuden erottautua – kuuntele sidosryhmiä herkällä korvalla
Palattuani konsultiksi yli vuosikymmenen jälkeen minulle oli yllätys, miten aikaisin keväällä osa vuosikertomusprojekteista on lähtenyt liikkeelle. Nämä ”varhaiset liikkujat” näyttävät olevan sellaisia, joiden tavoitteena on uudistaa vuosikertomusta hieman rankemmin, mutta monella muullakin alkaa pikkuhiljaa kiire pukata päälle. Aika monta asiaa on pörssiyhtiöillä edessä ennen helmikuun julkaisuja. Kuka valitaan viestintätoimistokumppaniksi, mitä toiminnallisuuksia halutaan, millainen visuaalisuus ja rakenne, entä sisältö? Visuaaliset konseptit ja rakenteet lyödään lukkoon jo syksyn aikana, mutta sisällön kanssa ei onneksi ole vielä hoppu. Vuosikertomusta suunnitellessa on hyvä muistaa, että ns. sääntelemätön alkuosa antaa mahdollisuuden erottautua ja tätä mahdollisuutta kannattaa myös käyttää. Olin kollegani Kasper Stenbäckin kanssa kumppanimme CtrlPrintin webinaarissa kertomassa, miten vuosikertomuksella voi erottautua ja miten visuaalisuus tukee tarinankerrontaa. Erottautuminen tarkoittaa valintoja. Yhtiöillä on annetut strategiat, taloudelliset tavoitteet, arvot, vastuullisuustavoitteet jne. Tämä on siis se hiekkalaatikko, jossa viestinnän tulisi leikkiä. Nyanssieroista huolimatta suomalaisten yhtiöiden strategiat, tavoitteet ja toimintaympäristön kuvaukset muistuttavat monesti toisiaan. Erottautuminen samanlaisuuden meressä on hankalaa, mutta ei mahdotonta. Jokaisella yhtiöllä on oma identiteettinsä, joka löytyy nostamalla esiin erottautumistekijöitä: rohkea visio, tuotekehityksen erikoiset saavutukset tai työntekijän epätavallinen urapolku... Näitä tärkeitä asioita saattaa nousta esille keskusteluissa sijoittajien tai muiden sidosryhmien edustajien kanssa. Näitä keskusteluita kannattaa siksi kuunnella herkällä korvalla. Ne saattavat tarjota paljon arvokasta tietoa, jota ei itse välttämättä ole huomannut. Kokosimme Kasperin kanssa viiden kohdan muistilistan:
 1. Hyvä vuosikertomus on selkokielinen, siinä on looginen järjestys ja esitystapa.
 2. Vuosikertomuksen tulee vastata sidosryhmien kysymyksiin.
 3. Erottautua voi muun muassa tuomalla vuosikertomukseen uutta perspektiiviä ja yllättämällä lukijan uudenlaisilla visuaalisilla ratkaisuilla.
 4. Brändin mukaiseen visuaalisuuteen kannattaa panostaa – vuosikertomus on projektina iso ja näkyvä.
 5. Vuosikertomusta varten tehdyn materiaalin jatkohyödyntäminen esimerkiksi verkkosivuilla ja somessa kannattaa varmistaa tekemällä siitä aikataulutettu suunnitelma.
  CtrlPrintin webinaariin löytyy täältä. Kirjoittaja vastaa Cocommsissa sijoittajaviestintäpalveluista ja Kasper Stenbäck digitaalisesta ja visuaalisesta viestinnästä. Jos haluat kuulla lisää, soita tai lähetä sähköpostia. Pasi Hiedanpää puh. 050 378 2228 pasi.hiedanpaa(at)cocomms.com Kasper Stenbäck puh. 040 744 0101 kasper.stenback(at)cocomms.com

CocoForum: Koronakriisin vapauttama työaika voidaan käyttää yrityksen tulevaan kasvuun

CocoForum: Koronakriisin vapauttama työaika voidaan käyttää yrityksen tulevaan kasvuun
Koronakriisi hiljensi monen yrityksen arjen kiireitä ja vapautti työaikaa operatiivisesta liiketoiminnasta. Poikkeukselliset ajat pakottavat yrityksiä uudistautumaan ja antavat niille mahdollisuuden miettiä toimintaansa uudelleen. ”Tule lama kultainen”, Jari Saravuo lausui vuonna 2008 Trainers’ Housen tulostiedotteessa, jossa hän ennusti finanssikriisin kiihdyttävän yhtiön muutosta ja tulosparannusta. Näin sitten kävikin, mutta se vaati vuosia.
”Tule lama kultainen”, Jari Saravuo lausui vuonna 2008 Trainers’ Housen tulostiedotteessa, jossa hän ennusti finanssikriisin kiihdyttävän yhtiön muutosta ja tulosparannusta. Näin sitten kävikin, mutta se vaati vuosia.
CocoForumin aiemmissa yrityskauppamarkkinoita koskevissa haastatteluissa keskityttiin markkinoilta löytyviin mahdollisuuksiin koronakriisissä. Yrityskauppoja jarruttaa tällä hetkellä lainarahan kallis hinta, joten satsaaminen orgaaniseen kasvuun tuntuu monesta houkuttelevammalta vaihtoehdolta. Yrityskauppa on nopea keino kiihdyttää yrityksen kasvua, kun taas orgaaninen kasvu vaatii aikaa. Orgaanista kasvua voi hakea tehostamalla myyntiä nykyisille asiakkaille tai hankkimalla uusia asiakkaita. ”Tehokkaan myyntiorganisaation mahdollistama kilpailijoita nopeampi orgaaninen kasvu luo huikeasti arvoa, oli kyse sitten pörssiyhtiöstä tai pääomasijoittajan portfolioyhtiöstä”, sanoo Bain & Companyn Ilkka Leppävuori. ”Tästä huolimatta monessa suomalaisessa teollisuusyrityksessä myynnin ohjauksesta löytyy parannettavaa. Usein kehitettävää löytyy tulostavoitteista, panostuksesta myynnin työkaluihin ja niiden käyttöön sekä rohkeudesta palkita hyvistä suorituksista.” Uusien asiakkuuksien lisäksi orgaanista kasvua voi luoda uusilla tuotteilla. Uudet tuotteet vaativat innovointia, joka vaatii aikaa ja varoja sekä sisältää riskejä. Innovaatiossa hyvä nyrkkisääntö on Googlen ja Applen käyttämä 70/20/10-sääntö resurssien käyttöön: 70 prosenttia innovaatioresursseista kannattaa käyttää nykyisen ydinliiketoiminnan kehittämiseen, 20 prosenttia laajentumiseen läheisille liiketoiminta-alueille ja 10 prosenttia uusiin tuotteisiin tai palveluihin. ”Kategoriasta riippumatta kannattaa keskittyä riittävän pieneen määrään valittuja projekteja ja tehdä ne kunnolla. Usein houkutuksena on aloittaa liian monta projektia, eikä uskalleta ´tappaa´ heikosti eteneviä projekteja, mikä johtaa tehottomaan ajankäyttöön ja tuottavuuden laskuun.”
”Kategoriasta riippumatta kannattaa keskittyä riittävän pieneen määrään valittuja projekteja ja tehdä ne kunnolla. Usein houkutuksena on aloittaa liian monta projektia, eikä uskalleta ´tappaa´ heikosti eteneviä projekteja, mikä johtaa tehottomaan ajankäyttöön ja tuottavuuden laskuun.”
Uusien asiakkaiden hankkiminen vaatii aikaa ja resursseja. Se on tarkoin harkittua myynnin ja markkinoinnin yhteistyötä. Haasteellinen aika tuo oman vaikeutensa. Aiemmat fyysiset tapaamiset on korvautuneet virtuaalikokouksilla. ”Koronakriisi opettaa myymään ja neuvottelemaan videon välityksellä. Parhaimmillaan tämä on molemmille kaupanteon osapuolille helppoa ja tehokasta. Uskon vahvasti, että iso osa myyntineuvotteluista tehdään jatkossakin videolla. Sitä ei vain ole uskallettu kokeilla ennen kuin oli pakko.” Kriisiaika on kasvattanut digitaalisen markkinoinnin roolia etenkin myyntiprosessin alkuvaiheessa entisestään. Hakukoneoptimointi, monikanavaisuus, tarinankerronta, elämyksellisyys ja markkinoinnin automaatio ovat asioita, joita useat yritykset eivät vielä tee tai voisivat tehdä nykyistä paremmin. Nyt on hyvä hetki käyttää perustekemisestä vapautunut aika myynnin ja markkinoinnin kehittämiseen.   Pasi Hiedanpää Blogiteksti on osa CocoForum-juttusarjaa, joka nostaa estradille ajankohtaisia asioita, ihmisiä ja teemoja yhdessä Cocommsin vierailevan kumppanin kanssa. Juttusarja tarkastelee viestintäkentän kuulumisia tuoreesti ja tuo esiin erilaiset näkökulmat.

Kaija Pohjala nimitetty PROI Worldwide -viestintätoimistoketjun hallitukseen

Kaija Pohjala nimitetty PROI Worldwide -viestintätoimistoketjun hallitukseen
PROI on maailman suurin riippumattomien viestintätoimistojen kumppanuusverkosto Cocomms Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja Kaija Pohjala on nimitetty kansainvälisen PROI Worldwide -viestintätoimistoketjun hallitukseen. PROI on maailman suurin riippumattomien viestintätoimistojen ketju, joka toimii 50 eri maassa. Pohjalan mukaan mahdollisuus liittoutua samanmielisten, muilla markkinoilla toimivien yritysjohtajien kanssa auttaa tuomaan maksimihyödyn työntekijöille ja asiakkaille varsinkin tilanteessa, jossa yritysten ja organisaatioiden viestintä ja markkinointi ovat kovassa murroksessa. Kansainvälinen hallitus koostuu seuraavista henkilöistä:
 • Hallituksen puheenohtaja – Ciro Dias dos Reis, Imagem Corporativa, Brasilia
 • Väistyvä hallituksen puheenjohtaja – Clare Parsons, Lansons, Iso-Britannia
 • EMEA – alueelliset puheenjohtajat – Kaija Pohjala, Cocomms, Suomi; Rania Azab, 4PR Group, Egypti; Eliza Rogalski, Rogalski Damaschin PR, Romania.
 • Amerikka – alueelliset puheenjohtajat – Laura Tomasetti, 360 PR+, USA; Lisa Ross, rbb Communications, USA; Jeff Lambert, Lambert, USA
 • APAC – alueelliset puheenjohtajat – Lena Soh-Ng, Huntington Communications, Singapore; Angela Scaffidi, Senate SHJ, Australia; Elaine Chuah, Priority Communications, Malesia
 • Äänioikeudettomat jäsenet: Jeff Altheide, PROI Worldwiden toimitusjohtaja ja hallituksen sihteeri, USA; Allard van Veen, vanhempi hallituksen neuvonantaja, Kanada; sekä Jean-Leopold Schuybroek, globaali kehitysjohtaja, Belgia.
PROI Worldwide koostuu yhteensä 78 viestintätoimistosta, jotka ovat kukin johtavia toimistoja omilla markkinoillaan. Toimistot toimivat 165 kaupungissa ja 50 maassa. Yhteensä PROI-partnerit edustavat lähes miljardin dollarin liikevaihtoa sekä yli 7300 työntekijää. Tuhannet asiakkaat, joihin lukeutuu useita Fortune 500 yhtiötä, luottavat PROI -toimistoihin yhdessä tai useammassa maassa ympäri maailman. Lisätietoja: Kaija Pohjala, puh. 0400 502 183, kaija.pohjala@cocomms.com   PROI Worldwide PROI Worldwide edustaa maailman kunnianhimoisempien viestintätoimistoyrittäjien kollektiivista voimaa. Jakamalla globaalisti näkemyksiä ja parhaita käytäntöjä PROI-toimistot ovat markkinoiden trendien luojia, jotka kehittävät jatkuvasti vaikuttavia viestintäkampanjoita asiakkailleen. Vuonna 2019 PROI koostui 78 partnerista ja 7300 työntekijästä yli 165 kaupungissa ja 50 maassa. Yhdistetty liikevaihto on lähes miljardi dollaria. PROI on maailman 4. suurin viestintäryhmittymäksi ja kymmenen suurimman joukossa ainoa ketju, jonka toiminta pohjautuu ainutlaatuiselle itsenäisten yrittäjien yhteistyölle.