Kunpa kaikki saisivat kokea tämän – kokemuksia vuorovaikutuskoulutuksesta

https://cocomms.com/2021/05/12/kunpa-kaikki-saisivat-kokea-taman-kokemuksia-vuorovaikutuskoulutuksesta/

Rentoa höpöttelyä työkavereiden kanssa ja tuttujen asioiden kertaamista. Näin siis ajattelin ilmoittautuessani sisäiseen vuorovaikutuskoulutukseemme. Kyllähän sitä viestinnän ammattilainen nyt vuorovaikutuksen hanskaa! En osannut aavistaa, miten tunteikas ja kollegaporukkaa lähentävä matka meillä oli edessä.

En osannut aavistaa, miten tunteikas ja kollegaporukkaa lähentävä matka meillä oli edessä.

Jo reilun vuoden olemme istuneet omissa kodeissamme ruutujen ääressä. Vaikka etätyön tehokkuudessa onkin puolensa, on korona-aika nakertanut todellisen kohtaamisen mahdollisuuksia työyhteisön ja asiakkaiden kanssa. Vuorovaikutus kutistuu kummasti, kun ihmiset litistetään nytkähdellen liikkuviksi 2D-malleiksi, jotka huhuilevat ”kuuletteko minua, näettekö te tämän, hei laittakaahan mutelle”. Ehkä juuri siksi oli niin arvokasta istua alas ja keskittyä työyhteisön vuorovaikutukseen juuri nyt.

Vuorovaikutus kutistuu kummasti, kun ihmiset litistetään nytkähdellen liikkuviksi 2D-malleiksi, jotka huhuilevat ”kuuletteko minua, näettekö te tämän, hei laittakaahan mutelle”.

Cocomms tarjosi kevään mittaan omalle henkilöstölleen mahdollisuuden osallistua moniosaiseen koulutussarjaan, jossa pureskeltiin vuorovaikutuksen perusteita osa-alue kerrallaan toimitusjohtajamme Kaijan vetämänä. Istuimme viisi perjantaista aamua yhdessä keskustelemassa luottamuksesta, kuuntelemisesta ja vahvoista kysymyksistä, tunteista, palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta sekä valmentavasta keskustelusta. Tärkeään aiheeseen satsattiin meillä isosti ja osallistujilta vaadittiin 100 % läsnäoloa. Ei siis sähköpostin pläräilyä edes vasemmalla silmällä!

Teorian oppimisen ohessa teimme kurssin aikana lukuisia käytännön harjoituksia. Koulutuksen intiimiys ja intensiivisyys tulivat selviksi jo ensimmäisessä sessiossa, kun kukin sai jakaa tarinan itselle tärkeästä kuvasta ja pareina esittelimme toisillemme välähdyksiä elämämme käänteentekevimmistä kokemuksista, jokainen toki juuri sillä tasolla kuin luontevalta tuntui. Harjoitusten lomassa kuulosteltiin, miltä jakaminen tai toisten kokemusten vastaanottaminen mielessä ja kehossa tuntui. Ja ne muuten tuntuivat, niin että Vain elämää -illallisetkin kalpenisivat.

Kevään koulutussarjamme viimeisestä osasta on kulunut nyt reilu viikko. Aika kysyä kurssilta tuttu kysymys – mitä ajatuksia tämä herätti?

Koulutus havainnollisti sen, miten intensiivisen ja tiiviin vuorovaikutuksen ja tilan voi luoda pelkän ruudun välityksellä. Toista todella voi kuunnella myös digitaalisessa maailmassa. Vuorovaikutuksen kanavien muuttuessa meidän täytyy kuitenkin vahvistaa ja opetella näitä taitoja uudelleen, mikä vaatii ennen kaikkea aikaa. Panostaminen ehdottomasti kannattaa, sillä uusi normaali on täällä jo nyt. Yhteisöt, joissa vuorovaikutus toimii sisäisesti ja asiakkaiden sekä sidosryhmien kanssa, menestyvät. Eikä näistä taidoista työelämän ulkopuolellakaan ole haittaa. Meidänkin koulutuksessamme suunniteltiin usein taitojen soveltamista puolison, perheen ja ystävien kanssa olemiseen.

Koulutus havainnollisti sen, miten intensiivisen ja tiiviin vuorovaikutuksen ja tilan voi luoda pelkän ruudun välityksellä.

Loppuajatuksista päällimmäisenä viimeisen koulutussession jälkeen oli kiitollisuus. Upeaa, että vuorovaikutustaitojen kehittämiseen satsataan – siitä huolimatta, että viestinnän ammattilaisina vuorovaikutustaitojemme voisi ajatella olevan aivan itsestäänselvyys. Mitä kaikkea sitä voikaan oppia työkavereista ja ylipäätään ihmisistä, kun malttaa pysähtyä edes hetkeksi. Pääsisivätpä kaikki kokemaan tämän!

Lämpimin kiitollisuudentunne läikähtää, kun ajattelen työyhteisöäni. Jestas, millaisia työkavereita minulla onkaan. Luottamuksen veroisia, rohkeita ja empaattisia heittäytyjiä, taitavia kuuntelijoita ja kannustavia palautteen antajia, raudankovia ja tunteikkaita ammattilaisia, kokonaisia ihmisiä. Olen heistä niin onnellinen ja myötä-ylpeä (opin nimeämään tämän tunteen kolmannessa koulutuksessamme)!


Maria Ketola

Kirjoittaja on Cocommsin terveysviestinnän konsultti, joka edelleen saa itsensä kiinni minäkeskeisestä kuuntelusta mutta yrittää suhtautua tähän itsemyötätuntoisesti.

Tämä kirjoitus on alustus viisiosaiselle vuorovaikutusta koskevalle blogisarjalle, jonka myöhemmissä osioissa pureudutaan kuhunkin vuorovaikutuskoulutuksen osa-alueeseen syvemmin. Me Cocommsilla järjestämme vuorovaikutuskoulutuksia myös asiakkaillemme. Ole rohkeasti yhteydessä, mikäli etsitte tukea ja työkaluja yhteisönne vuorovaikutustaitojen uudelleenrakentamiseen tai kehittämiseen!

Sarjassa ilmestyneet jutut:

Kolme tapaa lisätä luottamusta

Jos et tiedä mitä sanoa, kuuntele

Rehellisyys maan perii – vilpittömyys ja empatia avaimina parempaan palautteenantoon

Tunteet ovat läsnä, aina ja kaikessa

 

Posted By

Laura Takki