Sinäkin tarvitset strategian

https://cocomms.com/2020/12/03/sinakin-tarvitset-strategian/

Johtuneeko alati syvenevästä keski-ikäisyydestä vai mistä, mutta olen alkanut viime vuosina innostua puutarhassa työskentelystä. Talvella harrastus on tietenkin jäissä sekä kuvaannollisesti että konkreettisesti, mutta toisaalta nyt on hyvää aikaa suunnitteluun ja haaveiluun.

Tällä hetkellä mietin, mitä ensi vuonna istutan mihinkin lavakaulukseen kasvimaalla (kiertoviljely huomioitava) ja mihin lykkään loppusyksyllä naapurilta saamani perennat, kun toukokuu taas koittaa.

Suunnittelua on tehtävä pitkällä tähtäimellä – jos nyt teen uuden penkin tiettyyn paikkaan, se vaikuttaa siihen, mitä sen lähistölle voi laittaa seuraavina kesinä.

Suunnittelua on tehtävä pitkällä tähtäimellä – jos nyt teen uuden penkin tiettyyn paikkaan, se vaikuttaa siihen, mitä sen lähistölle voi laittaa seuraavina kesinä.

Huomioitava on myös ruohonleikkuun helppous eli resurssit tai vaikkapa se, että jossain kohtaa tietyn korkuinen kukkapenkki on turha investointi, sillä pihallani käyskentelevät kanat kylpevät lajityypillisesti veden sijaan mullassa ja näkevät jokaisessa ulottuvillaan olevassa penkissä ainoastaan potentiaalisen span.

Yhtä nurkkaa pihallani pidin vapaana kaikesta muusta pitkään, sillä se oli mielestäni tulevan huvimajani paikka. Usean vuoden haaveilun jälkeen maja viimein nostettiin kyseiselle paikalle tänä syksynä, joten strateginen suunnitteluni kannatti.

Samanlaista pitkäjänteistä suunnittelua, jossa pohditaan tavoitteita ja keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi, tarvitaan myös onnistuneessa viestinnässä. Sitä varten tehdään viestintästrategioita.

Viestintästrategiat perustuvat luonnollisesti yrityksen tai yhteisön varsinaisen strategiaan ja arvoihin. Niitä tehdään, jotta viestinnässä pystytään keskittymään oikeisiin asioihin.

Viestintästrategiat perustuvat luonnollisesti yrityksen tai yhteisön varsinaisen strategiaan ja arvoihin. Niitä tehdään, jotta viestinnässä pystytään keskittymään oikeisiin asioihin.

Luultavasti melkein kaikki viestinnän ammattilaiset ovat törmänneet jostain organisaation nurkasta tulevaan pyyntöön tehdä mielellään viimeistään seuraavan viikon aikana jollekin tuotteelle tai vaikkapa hankkeelle esite/yleispresentaatio/tiedote tai jotain muuta. Viestintästrategiassa on mahtavaa paitsi se, että se kertoo, mitä tehdään ja miten tehdään (kanavat), myös sen, mitä ei tehdä.

Ihana työkalu viestijän arjessa siis.

Kun minulla on mielessäni pitkän aikavälin suunnitelma pihalleni, voin keväällä siirtyä hyvillä mielin lyhyemmän aikavälin toteutusvaiheeseen. Silloin otan käyttöön suunnitelman, joka on viestintästrategiaa tarkemmin aikataulutettu ja muutenkin yksityiskohtaisempi. Viestintätyössä sitä sanotaan viestintäsuunnitelmaksi. Suunnitelma voi joustaa poikkeustilanteissa kuten vaikkapa globaalin pandemian aikana, mutta niissäkin tilanteissa se perustuu aina viestintästrategian linjauksiin.

Hyvin tehty viestintästrategia on viestijän turvallinen selkänoja tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Niina Haasola

Johtaja, yritysviestintä

Posted By

Rosanna Lyytinen