Brändi pakettiin, aikaa kolme tuntia

https://cocomms.com/2020/10/27/brandi-pakettiin-aikaa-kolme-tuntia/

Pandemia on vaikuttanut meihin kaikkiin joko suoraan tai välillisesti. Monen yrityksen liiketoiminta on vaikeuksissa, ja monella tahti on hiljentynyt. Aika useassa suomalaisyrityksessä henkilöstö on ollut tai on edelleen lomautettuna, jotta työn kysyntä ja tarjonta kohtaisivat paremmin.

Eikö nyt pitäisi olla erinomainen hetki suunnitella, investoida, tuotteistaa ja valmistautua tajunnan laajentavaan markkinointiin?

Koulussa on myös opetettu, että kaikille vaikeat ajat ovat niitä, jolloin esimerkiksi markkinointiin investoivat yritykset valtaavat markkinaosuuksia. Miksei sitten vaan tehdä niin?

Nämä kysymykset pyörivät ainakin itselläni mielessä. Ja tunnistaen, että asiakkaiden mielissä varmasti liikkuvat samanlaiset ajatukset, mietin, miten osaan kannustaa ainakin rohkeimpia heistä satsaamaan lisää ja hyökkäämään, kun kilpailijoillakin on hankalaa.

Kirjoitin muutama vuosi sitten, miten uudistimme markkinointimme markkinointisprintissä Jake Knappin Sprint-teoksen ajatuksen pohjalta. Hiljattain törmäsin saman kirjailijan juttuun, jossa hahmoteltiin kolmen tunnin brändisprintti samalla menetelmällä. Luin jutun ja ilahduin. Sisällöllisesti sprintti on oikeastaan sama kuin ne asiat, jotka käymme läpi jokaisen uuden asiakkaan kanssa markkinointiviestintää suunnitellessa.

Edellä mainittua juttua soveltaen jokaisen markkinointiviestintää tilaavan ja suunnittelevan tulisi olla perillä seuraavista asioista:

  1. Yrityksen pitkän aikavälin tavoitteet
  2. Mitä teette, miten ja miksi
  3. Tärkeimmät kolme arvoa, tärkeysjärjestyksessä
  4. Tärkeimmät kolme kohderyhmää, tärkeysjärjestyksessä
  5. Brändin persoona
  6. Sijoittuminen suhteessa kilpailuun

Nämä asiat muodostavat markkinointiviestinnän tekemisessä meillä aina ”aloitusworkshopin” tai vastaavan tilaisuuden keskeisen agendan.

Uskallan tämän tässä paljastaa, koska koko jutun juoni on siinä, että nämä asiat käydään läpi yhdessä niin, että yrityksen avainhenkilöt ovat paikalla ja mahdollisen ulkoisen kumppanin suunnittelijat kuulevat paitsi päätetyt asiat, myös keskustelun niiden taustalla.

En ole tähän päivään mennessä keksinyt parempaa tapaa päästä keskeisimmistä asioista kärryille. Konkreettinen hyöty tästä työstä on juuri siinä, että saadaan brändin parissa työskentelevien, sisäisten sekä tarvittaessa ulkoisten voimavarojen kesken tiivis, selkeä ja yhteinen näkemys oleellisimmista brändiin liittyvistä asioista.

Tämän yhteisen näkemyksen löytäminen on se kivijalka, jolle kaikki markkinointiviestinnän tekeminen tulisi mielestäni rakentaa. Huonolle pohjalle tehtynä tuo yllä mainittu markkinaosuuksien kaappaamiseksi tehty satsaus saattaa muuten tuottaa päinvastaisen lopputuloksen.

Haastan nyt asiakkaamme ja tulevat sellaiset pysähtymään ja pohtimaan, onko näistä sinänsä yksinkertaisista asioista varmasti kaikkien avainhenkilöiden mielessä yhteinen näkemys? Jos tuntuu siltä, että ei ole, niin onko siitä keskusteltu ja koetettu löytää yhteistä näkemystä?

Näkemyksen etsiskelyn voi aivan hyvin tehdä jokainen itse jo tämän kirjoituksen ja Jake Knappin vihjeillä ja säästää muutamia euroja. Tai sitten voi pyytää paikalle asiansa osaavat ja kokeneet tekijät, jotka hoitavat homman maaliin, vaikka kolmessa tunnissa ja etäyhteyksienkin päästä.

Kasper Stenbäck

Kirjoittaja vastaa Cocommsissa digitaalisesta ja visuaalisesta viestinnästä sekä luovasta suunnittelusta.

Posted By

Rosanna Lyytinen