Vuosikertomus tarjoaa pörssiyhtiölle mahdollisuuden erottautua – kuuntele sidosryhmiä herkällä korvalla

https://cocomms.com/2020/08/21/vuosikertomus-tarjoaa-porssiyhtiolle-mahdollisuuden-erottautua-kuuntele-sidosryhmia-herkalla-korvalla/

Palattuani konsultiksi yli vuosikymmenen jälkeen minulle oli yllätys, miten aikaisin keväällä osa vuosikertomusprojekteista on lähtenyt liikkeelle. Nämä ”varhaiset liikkujat” näyttävät olevan sellaisia, joiden tavoitteena on uudistaa vuosikertomusta hieman rankemmin, mutta monella muullakin alkaa pikkuhiljaa kiire pukata päälle.

Aika monta asiaa on pörssiyhtiöillä edessä ennen helmikuun julkaisuja. Kuka valitaan viestintätoimistokumppaniksi, mitä toiminnallisuuksia halutaan, millainen visuaalisuus ja rakenne, entä sisältö? Visuaaliset konseptit ja rakenteet lyödään lukkoon jo syksyn aikana, mutta sisällön kanssa ei onneksi ole vielä hoppu.

Vuosikertomusta suunnitellessa on hyvä muistaa, että ns. sääntelemätön alkuosa antaa mahdollisuuden erottautua ja tätä mahdollisuutta kannattaa myös käyttää.

Olin kollegani Kasper Stenbäckin kanssa kumppanimme CtrlPrintin webinaarissa kertomassa, miten vuosikertomuksella voi erottautua ja miten visuaalisuus tukee tarinankerrontaa. Erottautuminen tarkoittaa valintoja. Yhtiöillä on annetut strategiat, taloudelliset tavoitteet, arvot, vastuullisuustavoitteet jne. Tämä on siis se hiekkalaatikko, jossa viestinnän tulisi leikkiä.

Nyanssieroista huolimatta suomalaisten yhtiöiden strategiat, tavoitteet ja toimintaympäristön kuvaukset muistuttavat monesti toisiaan. Erottautuminen samanlaisuuden meressä on hankalaa, mutta ei mahdotonta. Jokaisella yhtiöllä on oma identiteettinsä, joka löytyy nostamalla esiin erottautumistekijöitä: rohkea visio, tuotekehityksen erikoiset saavutukset tai työntekijän epätavallinen urapolku…

Näitä tärkeitä asioita saattaa nousta esille keskusteluissa sijoittajien tai muiden sidosryhmien edustajien kanssa. Näitä keskusteluita kannattaa siksi kuunnella herkällä korvalla. Ne saattavat tarjota paljon arvokasta tietoa, jota ei itse välttämättä ole huomannut.

Kokosimme Kasperin kanssa viiden kohdan muistilistan:

  1. Hyvä vuosikertomus on selkokielinen, siinä on looginen järjestys ja esitystapa.
  2. Vuosikertomuksen tulee vastata sidosryhmien kysymyksiin.
  3. Erottautua voi muun muassa tuomalla vuosikertomukseen uutta perspektiiviä ja yllättämällä lukijan uudenlaisilla visuaalisilla ratkaisuilla.
  4. Brändin mukaiseen visuaalisuuteen kannattaa panostaa – vuosikertomus on projektina iso ja näkyvä.
  5. Vuosikertomusta varten tehdyn materiaalin jatkohyödyntäminen esimerkiksi verkkosivuilla ja somessa kannattaa varmistaa tekemällä siitä aikataulutettu suunnitelma.

 

CtrlPrintin webinaariin löytyy täältä.

Kirjoittaja vastaa Cocommsissa sijoittajaviestintäpalveluista ja Kasper Stenbäck digitaalisesta ja visuaalisesta viestinnästä. Jos haluat kuulla lisää, soita tai lähetä sähköpostia.

Pasi Hiedanpää
puh. 050 378 2228
pasi.hiedanpaa(at)cocomms.com

Kasper Stenbäck
puh. 040 744 0101
kasper.stenback(at)cocomms.com

Posted By

Kasper Stenbäck