Koronavirus tuo mahdollisuuksia yrityskauppamarkkinoille

https://cocomms.com/2020/04/15/koronavirus-tuo-mahdollisuuksia-yrityskauppamarkkinoille/

Reaalitalouden lisäksi koronakriisi on iskenyt yrityskauppamarkkinoihin. Pandemia ja sen tuoma epävarmuus ovat jäädyttäneet ison osan tekeillä olleista yrityskaupoista. Markkinoilla vallitsee epävarmuus kriisin vaikutuksista ja kestosta.

”Kaikki miettivät ensisijaisesti lyhytaikaisia vaikutuksia. Seuraavaksi tulee kysymys, mikä on vaikutus pitkässä juoksussa”, sanoo osakas Marko Koski Suomen PwC:ltä. ”Lyhytaikaisesti tämä tarkoittaa sitä, että ostopuolen diilit menevät osittain ’holdiin’ ja myyntipuolen valmisteluita jatketaan. Suurin kysymys on kuitenkin, mitä tämän karanteeniperiodin jälkeen tapahtuu.”

Alhainen korkotaso ja valtioiden sekä keskuspankkien talouteen lupaamat rahat tulevat todennäköisesti siivittämään yrityskauppamarkkinaa, kun savu alkaa hälvetä.

Osalle yrityksistä muuttunut markkinatilanne tuo aikanaan hyviä mahdollisuuksia toteuttaa yrityskauppoja.

”Markkina suosii ostajia, joilla on hyvä visio, tukevalla pohjalla oleva strategia ja strategiaa tukeva M&A-strategia – ja rahaa kassassa. Jos tase kestää, tässä voi aueta pelin paikkoja”, Koski sanoo. ”Toisen leirin porukka on sitten varmaan se, joka on huomattavasti varovaisempi.”

Varovaisuutta tullaan näkemään varmasti opportunistisissa kaupoissa, joissa ei välttämättä ole selkeää strategista perustetta. Yrityskaupan ajurina saattaa olla esimerkiksi kohteen halpa hinta tai ”harvoin tarjolla” -ilmiö.

 

 

Vuonna 2019 yrityskaupat kasvoivat merkittävästi

Vuonna 2018 yrityskauppojen kohdeyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 10 miljardia euroa. Liikevaihdolla mitattuna yrityskaupat kasvoivat merkittävästi vuonna 2019 ja luku yhdeksänkertaistui. Viime vuonna yrityskauppojen kohdeyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli yli 90 miljardia euroa. Leijonanosan muutoksesta selittää Fortumin tekemä Uniper-osto, jonka liikevaihto oli 78 miljardia euroa.

”Viime vuonna keskikokoiset diilit vähenivät selkeästi vuodesta 2018. Samaan aikaan isoja diilejä on kyllä ollut menossa, ja niissä on ollut paljon volyymia”, Koski toteaa.

Uniper-kaupan lisäksi isoihin yrityskauppoihin lukeutuvat muun muassa suomalaisista pörssiyhtiöistä tehdyt julkiset ostotarjoukset. Tällaisia ovat olleet muun muassa konevuokraajat Cramo ja Ramirent, terveydenhuoltoyhtiö Pihlajalinna ja Hoivatilat, jonka myynti saatettiin loppuun vuoden 2020 puolella. Lisäksi vuonna 2018 tehty Amerin ostotarjous toteutui vuoden 2019 aikana.

Yrityskauppa-aktiviteetti on luonteeltaan syklistä: yrityskauppojen volyymit ja arvot muuttuvat taloussuhdanteen mukana. Voi olla, että tänä vuonna yrityskaupparintamalla voidaan puhallella ja sulatella aiemmin hankittuja – tai valmistella uusia hankintoja. Vakavaraisille yrityksille laskusuhdanne antaa kuitenkin erinomaiset mahdollisuudet iskeä kiinni mielenkiintoisiin kohteisiin.

Uutta nousua odotellessa – aina se on tullut. This time is no different.

 


Kirjoittajana Pasi Hiedanpää, joka seuraa ajankohtaisia pääomamarkkinauutisia ja haastattelee mielenkiintoisia ihmisiä. Lisää ajankohtaisartikkeleita tulossa pian. Seuraa meitä ja pysy ajan hermolla.

Posted By

Cocomms