Koronavirus sekoitti pörssiyhtiöiden kevään

https://cocomms.com/2020/03/09/koronavirus-sekoitti-porssiyhtioiden-kevaan/

Vuoden alku on aina kiireistä aikaa suomalaisten pörssiyhtiöiden sijoittajaviestinnälle. Sesonki alkaa tilinpäätöksellä, jota seuraa vuosikertomus, yhtiökokous ja suma sijoittajatapaamisia. Yleensä pääsiäisen aikaan tulee ensimmäinen tilaisuus hengähtää, minkä jälkeen aletaankin valmistella ensimmäisen vuosineljänneksen tulostiedotetta.

Tänä vuonna koronavirus sekoitti rutiineja. Raportoinnissa ja näkymissä on täytynyt ottaa huomioon viruksen leviämisen mahdolliset vaikutukset. Heikentyneet näkymät ja alentunut kysyntä ovat vaikuttaneet monen yhtiön vuodelle 2020 antamiin ohjaustietoihin ja poikinut jopa yhden tulosvaroituksen. Yhtiöitä koskevien taloudellisten vaikutusten arviointi saattaa usean yhtiön kohdalla mennä huhtikuulle, kun ne julkaisevat ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa.

Raportoinnin lisäksi koronavirus on vaikuttanut sijoittajien halukkuuteen tavata yhtiöiden edustajia. Yhtiökohtaisten matkustusrajoitteiden vuoksi jotkin kansainväliset sijoittajat ovat peruneet tapaamisia tai niitä on muutettu etäneuvotteluiksi. Lisäksi ihmisten henkilökohtainen matkustushalukkuus on selvästi alentunut.

Kantona kaskessa ovat yhtiökokoukset, joiden pitäminen saattaa olla vaakalaudalla. Suomen osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous tulee järjestää kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä ja tämä luo painetta. Joissakin maissa on jo tehty poikkeuksia ja mahdollistettu yhtiökokousten siirtäminen koronaviruksen vuoksi. Tästä yhtenä esimerkkinä on Singapore.

Ratkaisu yhtiökokousten järjestämiseen saattaa löytyä internetistä. Osa suomalaisista pörssiyhtiöistä on jo aiemmin järjestänyt mahdollisuuden seurata yhtiökokousta internetin välityksellä, mutta äänestäminen kokouksen aikana ei ole ollut mahdollista. Ennakkoon sen sijaan on pystynyt äänestämään Euroclearin internetpalvelussa jo vuodesta 2009. Käytäntö saattaa olla muuttumassa. Aiemmin analyysipalveluista tunnettu Inderes on alkanut tänä vuonna tarjota palvelua, joka mahdollistaa reaaliaikaisen osallistumisen ja äänestämisen internetin välityksellä. Palvelua on vasta pilotoitu, mutta liikkeellä oleva virusepidemia saattaa kiihdyttää tällaisten palveluiden kysyntää.

Maailma muuttuu vauhdilla ja muutoksia ajavat voimat eivät aina ole positiivisia. Muutos haastaa yhtiöt miettimään varautumistaan ja viestimistään. Sijoittajaviestinnässä varmaa on ainakin kuvaus uudesta riskityypistä: pandemiasta. Koronavirusepidemia tulee laantumaan, mutta se tulee jättämään peruuttamattoman jäljen yhtiöiden toimintaan ja viestintään.

 

Pasi Hiedanpää
Johtaja, sijoittajasuhdepalvelut
+358 50 378 2228
pasi.hiedanpaa@cocomms.com

Kirjoittaja saa kicksit jalkapallovalmentamisen lisäksi pyöräilystä, mailapeleistä ja suomalaisten pörssiyhtiöiden sijoittajaviestinnän asioiden edistämisestä Suomen IR-yhdistyksessä.

Posted By

Cocomms