Tunteet pinnassa

https://cocomms.com/2019/11/25/tunteet-pinnassa/

Valmistelin äskettäisiin Cocommsin 30-vuotisjuhliin esitystäni, jonka kantavana teemana oli yksi yrityksemme arvoista, onnellisuus. Pohdin, mitä onnellisuus oikein on ja miten se ilmenee. Käsiini sattui yöpöydältä Dalai Laman kirja, jossa hän kertoo, että onnellisuus ei suinkaan tarkoita itsekästä oman onnen tai omaisuuden kahmintaa muiden kustannuksella. Sen sijaan elämän tarkoitus on onnellisuuteen pyrkiminen, joka tarkoittaa sovun löytämistä itsen, toisten ja maailman kanssa.

Halleluja sille, ajattelin ‒ kuulostaa upealta. Juuri nyt sopu olisi enemmän kuin toivottavaa, sillä en ole koskaan ollut huolestuneempi maailman tapahtumista, jotka ovat toinen toistaan kauheampia. Kun pohdin omaa 30-vuotistaivaltani ja kasvuani yrittäjänä ja johtajana, olen joutunut kohtaamaan piinaavan usein omat demonini. Ikävät ja puristavat tunteet, jotka raastavat sisältä päin ja hakevat ulospääsyä. Toki olen kokenut myös onnistumisia ja onnen tunteita, mutta ne eivät ole opettaneet yhtä paljon kuin ikävät tunteet.

Toki olen kokenut myös onnistumisia ja onnen tunteita, mutta ne eivät ole opettaneet yhtä paljon kuin ikävät tunteet.

Olen oppinut, että johtajana kasvaminen tapahtuu kohtaamalla oman itsensä nahkoineen karvoineen. Johtajana eteneminen edellyttää myös elämän tummien sävyjen hyväksymistä. Sen raastavan tunteen kohtaamista, joka kumpuaa omasta itsestä, ja sen palautteen tarkastelemista, jota saa alaisiltaan. Sille tunteelle on pitänyt oppia tekemään jotain, elämään sen kanssa.

Olen oppinut, että johtajana kasvaminen tapahtuu kohtaamalla oman itsensä nahkoineen karvoineen. Johtajana eteneminen edellyttää myös elämän tummien sävyjen hyväksymistä.

Puhuimme tunteista erään asiakkaani kanssa, joka on johtajana edennyt pitkälle. Hän oivalsi, että tunteet ovat käyttövoimaa ja energiaa, joita ihminen tarvitsee saadakseen jotain aikaan. Negatiivisilta tunteilta ei kukaan ihminen voi välttyä ja siksi nekin pitää tiedostaa ja hyväksyä. Pahalle ei kuitenkaan pidä antaa ylivaltaa. Eteenpäin päästään, kun pääosin keskitytään rakentavaan, positiiviseen energiaan.

Pahalle ei kuitenkaan pidä antaa ylivaltaa. Eteenpäin päästään, kun pääosin keskitytään rakentavaan, positiiviseen energiaan.

Näin olen yrittänyt elää kuluneet 30 vuotta. Olen halunnut olla rehellinen, suora ja avoin omille tunteilleni sekä ilmaista itseäni selkeästi samalla muita kuunnellen ja kunnioittaen. Silti se on vaikeaa. Monen mielestä ikävistä ja vaikeista asioista ei oikein koskaan löydy sopivaa hetkeä puhua. Joidenkin mielestä ikävät asiat eivät kuulu työpaikalle eikä niistä pidä puhua lainkaan, koska suunsa avaamisella on huonot seuraukset. On ihmisiä, jotka ulkoistavat kaikki pahat tunteet ympäröivän maailman syyksi, esimiehiin ja johtajiin – tai alaisiinsa. Näin he luovat tarpeettomasti itselleen häkin, josta ei ole ulospääsyä. Heille on vaikea olla minkäänlaisena tukena.

Tunteista puhutaan liian vähän. Useat ihmiset eivät edes osaa nimetä tai eritellä omia tunteitaan. Se on sääli, sillä kun tunteet tunnistetaan, hyväksytään ja sitten niiden annetaan mennä, vapautuu huomattavasti energiaa mielekkääseen ja onnelliseen tekemiseen ja olemiseen.

Visionani on, että yhä useampi ihminen maailmassa olisi sovussa itsensä ja toisten kanssa.

Lupaan yrittää olla vielä parempi ihminen seuraavat 30 vuotta. Annan tunteiden tulla, hyväksyn ne ja yritän hallita niitä yhä taitavammin. Näin kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa on sujuvampaa. Visionani on, että yhä useampi ihminen maailmassa olisi sovussa itsensä ja toisten kanssa. Näin maailma olisi hieman onnellisempi paikka elää. Nyt se on vielä pelkkä haave, joka vaatii hieman työtä.

 

Kaija Pohjala

Toimitusjohtaja, partneri, johdon valmentaja

Posted By

Kaija Pohjala