Älä ole kirjoittamisen Trump!

https://cocomms.com/2019/05/02/ala-ole-kirjoittamisen-trump/

Presidentti Trump on osoittanut kirkkaasti, että sanojen pistäminen peräkkäin ei riitä viestin välittämiseen. Puheessa saa paljon anteeksi – kesken jääneet lauseet, toistot tai epäselvät viittaukset eivät juurikaan hetkauta kuulijaa. Kun sanomaa alkaa väsätä tekstiksi, vaikka vain lyhyeksi twiitiksi, virheet paistavat silmään selvästi.

Kirjoittajalta vaaditaan paljon enemmän kuin puhujalta. Kirjoittajan pitää ajatella myös

  • mitä haluaa saada kirjoituksellaan aikaan
  • minkälaisia tekstin lukijat ovat
  • missä tilanteessa he tekstin lukevat ja mistä ja
  • miten lukijan saa houkuteltua lukemaan ja pysymään tekstin parissa.

Vasta sitten päästään itse kirjoittamiseen.

Kirjoittamisprosessiin on vaikea antaa mitään yleispäteviä neuvoja. Käyttöohjetta rakennetaan aivan eri tavalla kuin lehtiartikkelia, esitettä tai tieteellistä julkaisua kirjoista nyt puhumattakaan.

Kirjoittajilla on myös aina oma tyylinsä työstää asioita. Itse teen yleensä otsikon viimeisenä, kaverilla pitää olla vähintään työotsikko alusta lähtien. Minä tykkään kirjoittaa tekstin kerralla, kollega työstää helposti kahdeksan eri versiota. Etsi itsellesi toimivin tapa, äläkä lotkauta muille ehdotuksille korvakarvaakaan.

Etsi itsellesi toimivin tapa, äläkä lotkauta muille ehdotuksille korvakarvaakaan.

Parhaat vinkkini ovatkin:

Yksinkertainen on kaunista

Olemme lukijoina hyvällä tavalla laiskoja – haluamme ymmärtää lukemamme nopeasti. Jos lukija ei ymmärrä lukemaansa, hän helposti lannistuu tai hermostuu ja pitää kirjoittajaa/tämän edustamaa organisaatiota joko täysin pönttönä tai jotain ikävää piilottelevana skurkkina. Vähintäänkin viesti jää menemättä perille.

Olemme lukijoina hyvällä tavalla laiskoja – haluamme ymmärtää lukemamme nopeasti.

Kannattaa siis kirjoittaa yksinkertaisesti. Pidä virkkeet järkevän pituisina, käytä mahdollisuuksien mukaan suomalaisia sanoja, vältä lauseenvastikkeita (ne menevät helposti pieleen) ja epämääräisiä muoti-ilmauksia. Suosi verbejä ja mieti aina, voisiko tekstiä vielä tiivistää leikkaamalla täytesanat pois.

Muista myös kielioppi pilkkusääntöineen (kyllä, todellakin!), jotta virheet eivät veisi lukijan huomiota itse asiasta.

Katso ja katsotuta lukijan näkökulmasta

Haluat vaikuttaa tekstilläsi tiettyihin lukijoihin. Yritä siis vaihtaa roolia ja katsoa tekstiäsi heidän silmillään.

Haluat vaikuttaa tekstilläsi tiettyihin lukijoihin. Yritä siis vaihtaa roolia ja katsoa tekstiäsi heidän silmillään.

Ovatko käytetyt termit lukijalle selviä? Oletko valinnut oikean tarinan ostohalun herättämiseksi, viekö ohje käyttäjää eteenpäin, koukuttaako artikkelin aloitus lukijan?

Omalle tekstille tulee kuitenkin sokeaksi, joten kysy kaverilta mielipidettä. Kakkoslukijalla pitäisi olla aikaa ja kykyä paneutua tekstiin ja miettiä sen ilmaisun, loogisen etenemisen ja vaikuttavuuden kaltaisia asioita. Kommentoija saisi myös mielellään olla joku, joka kertoo mielipiteensä rehellisesti.

Kaikkia kommentteja ja korjausehdotuksia ei tarvitse tietenkään niellä sellaisenaan, mutta kyseenalaistaminen saa sinut ainakin miettimään asiaa perusteellisesti.

Äärimmäiseen testiin päästään, jos kaveri kääntää tekstin toiselle kielelle. Viimeistään siinä vaiheessa paljastuvat kaikki tekstin epätarkkuudet ja epäselvyydet.

Ettei kenenkään tarvitse miettiä, mitä tarkoitat. Covfefe!

Anne Hänninen
Vanhempi viestintäkonsultti

Posted By

Anne Hänninen