CocoAwards – eduskuntavaalien viestintähuiput 2019

https://cocomms.com/2019/04/10/cocoawards-vaalit-2019/

Eduskuntavaaliehdokkaiden hymyt eivät hyydy, vaikka tihkusateessa partioiminen, väistelevät äänestäjät, vastausta tivaavat toimittajat ja digimainonnan koukerot eivät mitään herkkua ole. Siksi haluamme jälleen nostaa esille ehdokkaiden viestinnällisiä onnistumisia ja jakaa CocoAwardsit.

 

Paras vaalitaikatemppu

Henrik Vuornos ja robottipuhelut

Jos ehdokkaat jotain haluaisivat (muuta kuin varmuuden läpimenostaan), se olisi varmaan itsensä monistaminen kampanjan aikana. Vaalikiireitä helpottaisi kummasti, jos pystyisi olemaan useassa paikassa yhtä aikaa.

Tätä lähelle pääsee Henrik Vuornos (kok.) robottipuheluineen, minkä johdosta tämä nuori uusimaalainen ehdokas on paras vaalitaikatemppu -kategorian voittaja. Kun on itse turuilla ja toreilla tapaamassa ihmisiä ja jakamassa flaikkuja, robotti hoitaa puhelut noin 500 kontaktille ja pyytää vinkkaamaan ehdokkuudesta viidelle kaverille.

CocoAwards-raadin saamien tietojen mukaan Henrik ei puhelussaan tuputtanut asiaansa, eli viesti oli hyvin mietitty ja miellyttävä. Lisäksi puhelusta oli jäänyt henkilökohtainen fiilis. Siis selvästi positiivinen kokemus!

Kuva: Henrik Vuornoksen Facebook-profiili

 

Paras vaalivideo

Anna Kontulan ja Harri Jaskarin yhteisvideo

Näissäkin vaaleissa on haettu vastakkainasettelua milloin mistäkin. On ok olla eri mieltä, mutta lopulta politiikka on yhteisten asioiden hoitoa ja vuoropuhelua. Voittajavideossa pirkanmaalaiset ehdokkaat Anna Kontula (vas.) ja Harri Jaskari (kok.) osoittavat, että asiat saattavat riidellä, mutta yhteistyöllä saadaan asioita aikaan. Video antaa tulevaisuudenuskoa politiikan penkkiurheilijalle siitä, että politiikka ei ehkä sittenkään ole rikki.

Kuvakaappaus Jaskarin ja Kontulan vaalivideosta

Anna Kontula tai hänen tukiryhmänsä hallitsee selvästi videon tyylilajina, sillä viime vaalien paras vaalivideo -voitto meni myös Kontulalle. Tänäkin vuonna Annalle rapsahtaa kunniamaininta omasta videosta. Ainakaan tätä raatia ei jätä kylmäksi tyylitelty video, jossa on selkeä draaman kaari.

 

Eniten rohkeutta

Fatim Diarra

Poliittisen jargonin taakse ei tarvitse piiloutua, kun ehdokkaalla on oikeasti mielipiteitä ja perusteluja. Vihreiden Fatim Diarra puhuu suorasanaisesti rasismista, tasa-arvosta ja kestävyydestä ilman kiertelyjä ja kaarteluja. Plussaa myös selkokielestä!

Vaalijury arvostaa suoraa puhetta ja rohkeutta puuttua epäkohtiin – sitä suoraselkäisyyttä tarvitaan suomalaiseen politiikkaan lisää.

Kuvakaappaus Fatim Diarran Instagramista 

 

Ajan henki -palkinto

Paavo Väyrynen ja Tähtiliikkeen vaalimainonta

Paavo Väyrynen jos kuka on ollut suvereeni pelaaja suomalaisilla vaalikentillä jo vuosikymmenten ajan. Konkarina Paavo hallitsee selvästi kustannustehokkaan poliittisen viestinnän ja vaalimatematiikan. Todistusmateriaalina raadilla on perinteinen ehdokasjuliste, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Tähtiliikkeestä.

Miksi painattaa eri vaalipiireissä useita julisteita, kun voi luottaa selkeään ja yhtenäiseen viestiin? Oma pärstä vain näytille, muut ehdokkaat voi sitten tarkistaa netistä. Jos Paavo on tätä mieltä, tarkoittaa se sitä, että viimeistään nyt vaalit käydään netin ja somen maailmassa. Tästä rapsahtaa Väykälle Ajan henki -palkinto.

Tähän oman lisänsä tuovat Helsingissä julisteeseen nidotut ehdokas Peter Fryckmanin vaaliflyerit. Tämän nähtyään CocoAwards-raati pohti Fryckmanille kunniamainintaa sisukkaasta kampanjoinnista ja itseriittoisuudesta, mutta ehkä sekin lopulta menisi itseoikeutetummin Tähtiliikkeen suurimmalle staralle.

Kuva: Cocommsin arkisto

 

Ajatustenlukija

Ida Schauman

”Oispa kaljaa” tuumii vaalijury aina välillä poliitikkojen puheita kuunnellessa. Turkulaisella RKP:n ehdokkaalla Ida Schaumanilla on ilmeisesti ollut samansuuntaisia ajatuksia, sillä hän on vienyt olohuonetentit seuraavalle tasolle ja tarjoaa poliittisen puheen lisäksi potentiaalisille äänestäjille drinkkikoulua heidän kotonaan.

Raikas ja toimiva idea, jossa Ida pääsee hyödyntämään sekä ravintola-alan taustaansa ja käymään oikeaa poliittista keskustelua kohderyhmän kanssa. Idea ansaitsee CocoAwardsin, skål!

Kuvakaappaus Ida Schaumanin Instagramista

 

Vaalien hämmentäjä

Antti Rinne vs. Antti Rinne

Gallupjohtaja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne käy kiivasta debattia itsensä kanssa muun muassa verotuksesta. Koomikko ja toimittaja Jukka Lindström esitti Twitterissä jopa ajatuksen siitä, että SDP:llä olisi käytössään kaksi identtistä Antti Rinnettä, jotka ovat eri mieltä toistensa kanssa. Oli tai ei, ainakin Antti on keksinyt keinon pysyä otsikoissa kahden Antin taktiikallaan.

Pointsit myös sille, että Antti Ylen vaalitentissä myönsi olleensa väärässä, rehellisyys on hatunnoston ja CocoAwardsin arvoista toimintaa.

Kuva: Antti Rinteen Facebook-profiili

 

Kekseliäin somekonsepti

Vaalisohvaperunat

Vaalitentit ovat usein tylsääkin tylsempää katsottavaa. Kokoomuslaiset Lotta Backlund, Mervi Katainen ja Henna Virkkunen pistivät pystyyn vaalisohvaperunat FB-livenä piristämään ennalta-arvattavaa tv-tarjontaa.

FB-lähetys tarjosi sopivassa suhteessa kommentteja asiasta ja asian vierestä, hyvää taustoitusta sekä tietenkin mieleenpainuvia ilmeitä näiltä ehdokassohvaperunoilta. Jos tunnisti puheenjohtajien äänet, itse tenttiäkin pystyi samalla seuraamaan ilman toista ruutua. Arvovaltainen jury olisi antanut vielä papukaijamerkin, jos sohvalle olisi mahtunut useamman puolueen edustajia.

Kuvakaappaus vaalisohvaperunoiden livestä

 

Paras mainossijoittelu

Timo Virkkula

Digimainonta voi olla haastavaa – varsinkin, kun et aina tiedä, missä yhteydessä mainostasi esitetään. Demareiden Timo Virkkulan vaalimainos on päätynyt taatusti huomiota herättävän artikkelin yhteyteen, mutta Timon pipo vaikuttaa olevan sopivan löysällä.

Pisteet Timolle siitä, että hän hyödyntää yhdistelmän huomioarvon Twitterissä ja tarjoaa samalla hyvät naurut äänestäjille.

Kuvakaappaus Timo Virkkulan Twitter-tililtä

 

Vaalien nousija

Yksityisautot

Näistä vaaleista on povattu ilmastovaaleja ja hoivavaaleja. Ulko-, turvallisuus- ja EU-politiikka on taasen loistanut poissaolollaan, mistä sekä Twitter-kansa että tutkijat ovat huolestuneet. Yksi aihe on kuitenkin noussut vaalien kestopuheenaiheeksi, ja se on autot. Kuuluvatko ne teille vai minne, ja pitääkö polttomoottorit kieltää vai vain sellaiset, jotka käyttävät fossiilisia polttoaineita (eli häh?). Lisäksi autoalan toimijat ovat osallistuneet keskusteluun tv-mainoksilla ja varmistaneet, että aihe pysyy keskustelussa.

 

Vaalien törpöt

Uhkaavasti käyttäytyneet henkilöt

CocoAwards-raati tuomitsee kaikenlaisen epäasiallisen ja väkivaltaisen käyttäytymisen ehdokkaita, ehdokkaan tukijoita ja kampanjoita kohtaan. Vaalirauha kuuluu myös vaalityöhön. Väkivallaton kampanjointi on jokaisen oikeus ja tae demokratian toteutumiselle.

 

Cocommsin vaalijury

Posted By

Cocomms