CocoFocus | Mihin menet, poliittinen keskustelu?

https://cocomms.com/2019/03/26/cocofocus-mihin-menet-poliittinen-keskustelu/

CocoFocus kohdentaa huomion juuri nyt pinnalla oleviin viestinnän teemoihin. Tällä kertaa fokuksessa ovat politiikan trendit. Mitä on edessä repivän eduskuntakauden ja soten jälkeen, ja ovatko poliittinen keskustelu ja some toimiva yhdistelmä? CocoFocus tarjoaa teemat alla.

Sote-juna jatkaa matkaansa

Suomessa eletään pääministerin eroanomuksen jälkeistä aikaa, jossa hallitus menetti toimintaedellytyksensä ja maakunta- ja sote-uudistuksen lainsäädäntö jäi aikataulullisten haasteiden alle. Yhteistä näkemystä ei saatu, vaikka palvelurakenneuudistuksen asialla ollaan oltu jo vuodesta 2006. Kokonaisuudessaan 42 lakiesitystä raukesi ajan puutteeseen.

Kevään vaalit käydään siis suomalaisille tutun aiheen parissa – syystäkin. Haasteet väestön vanhenemisessa, palvelujen yhteensovittamisessa ja saatavuudessa sekä terveysmenojen jyrkässä kasvussa pitää pian saada ratkaistua.

Vaalien jälkeen eduskunnassa alkaa jälleenrakennuksen kausi. Tuleva hallitus päättää, jatketaanko maakunta- ja sote-uudistukseen liittyvää valmistelua ja hyödynnetäänkö jo tehtyä työtä. Ei varmasti ole helppo tehtävä, kun uudistuksen valmisteluun on jo pelkästään vuosina 2017–2019 käytetty noin 200 miljoonaa euroa ja sotu-uudistuskin pitäisi saada tehdyksi.

Vaalien jälkeen eduskunnassa alkaa jälleenrakennuksen kausi.

Se on selvää, että sote-juna jatkaa vauhdilla matkaansa ja palvelut uudistuvat – pysyi lainsäädäntö mukana kyydissä tai ei.

Vähemmän ei ole enemmän

Sote-uudistuksen valmistelu toi esille myös politiikan arjen raadollisimmat puolet. Viimeistään eduskunnassa poliitikkojen uupumus ja huono työskentelyilmapiiri tulivat näkyviksi. Kuluneella vaalikaudella mielikuva politiikasta ja eduskunnasta työnantajana on saanut laajemminkin kolhuja. Kun muussa yhteiskunnassa keskustellaan vakavissaan keinoista luoda kannustavaa työilmapiiriä ja vähentää esimerkiksi työuupumusta, politiikassa tunnutaan menevän toiseen suuntaan.

Kun muussa yhteiskunnassa keskustellaan vakavissaan keinoista luoda kannustavaa työilmapiiriä ja vähentää esimerkiksi työuupumusta, politiikassa tunnutaan menevän toiseen suuntaan.

Vähemmän ministereitä, vähemmän erityisavustajia tai usko kaikkivoipiin puoluejohtajiin ei välttämättä tarkoita virtaviivaisempaa toimintaa tai parempia tuloksia. Päinvastoin. Politiikan työntekijäkokemuksen parantaminen vaatii vakavaa pohdintaa yli puoluerajojen. Yksi ihminen ei repeä kaikkeen, politiikassakaan.

Vastakkainasettelun aika on nyt

Sosiaalinen media on arkipäiväistynyt ja jokainen voi olla viestijä. Samalla myös asiantuntijuuteen pohjautuvan tiedon on osittain korvannut henkilökohtainen kokemus eli mutu-tieto. Erityisesti poliittisessa keskustelussa asiat eivät olekaan enää sitä, miltä ne näyttävät, vaan miltä ne tuntuvat. Tällöin vuorovaikutus ja keskustelu muuttuvat henkilökohtaisuuksiin meneväksi väittelyksi.

Erityisesti poliittisessa keskustelussa asiat eivät olekaan enää sitä, miltä ne näyttävät, vaan miltä ne tuntuvat.

Sosiaalinen media voisi yhdistää ihmisiä ja sallia erilaiset mielipiteet, mutta siitä on osittain tullut henkilökohtaisia mielipiteitä vahvistava työkalu, joka jakaa ihmiset omiin sosiaalisiin ryhmiinsä. Lisäksi keskustelun tuoksinaan voivat liittyä myös trollit, joiden tavoitteena on tehdä keskustelusta entistä repivämpää. Tämän kaltaisessa tilanteessa olisi hyvä, jos jokainen meistä hengähtäisi ja miettisi, miten haluaisit, että itsellesi puhuttaisiin. Näytön toisella puolella on samanlainen tunteva ja ajatteleva ihminen kuin sinä.

Somevaalit vai ihan tavalliset vaalit?

Toisaalta some on loistava alusta vuorovaikutteiselle keskustelulle, ja mikä olisikaan parempi hetki sille kuin lähestyvät eduskuntavaalit.  Media on hehkuttanut, että kevään vaaleista tulee Suomen ensimmäiset suuret somevaalit. Tähän mennessä vaikuttaa kuitenkin siltä, että somesta on lähinnä tullut jatke perinteiselle vaalimainonnalle.

Ehdokkaiden ja kampanjatyöntekijöiden sinnikäs päivystäminen kaduilla ja kauppakeskusten edessä on hatunnoston arvoinen ponnistus, mutta feissaustyylinen kampanjointi ja suomalainen kansanluonne eivät aina ole toimivin yhdistelmä.

Somessa äänestäjät voivat sen sijaan tutustua ehdokkaisiin rauhassa silloin, kun heille sopii. Pienelläkin budjetilla ehdokas voi tavoittaa omat kohderyhmänsä, tuoda esille omaa persoonaansa ja tärkeinä pitämiään teemoja, ja mikä tärkeintä, keskustella äänestäjien kanssa. Avainsana somessa onkin vuorovaikutteisuus. Mitä paremmin tämän tekee, sitä aidomman yhteyden potentiaalisiin äänestäjiinsä saa.

Avainsana somessa onkin vuorovaikutteisuus. Mitä paremmin tämän tekee, sitä aidomman yhteyden potentiaalisiin äänestäjiinsä saa.

Monia onnistumisiakin vaaleissa varmasti on, niistä kuulet viimeistään Cocommsin perinteisessä, vaaliteemaisessa CocoAwardsissa, joka esittelee ehdokkaiden viestinnällisiä huippuhetkiä.

Stay tuned!

 

Annikka, Aino, Maria, Matti & Susanna

Cocommsin vaikuttajaviestinnän tiimi

Posted By

Cocomms