Viestinnän trendit vuonna 2019

https://cocomms.com/2019/02/20/viestinnan-trendit-vuonna-2019/

Saamme kansainvälisiltä verkostoiltamme paljon tietoa siitä, missä viestinnässä kulloinkin mennään. Tässä lyhyt kooste siitä, mistä yli 70 maassa toimivan Ketchumin mukaan maailmassa kohistaan tänä vuonna. Koska trendit rantautuvat yleensä Suomeen parin vuoden viiveellä, saat täältä vinkkejä, miten voit olla aikaasi edellä.

 

5G lyö itsensä läpi vuonna 2019

Jokainen mobiililaajakaistan edistysaskel on muuttanut tapaamme käyttää matkapuhelinta, ja alan gurujen mukaan 5G on huikea harppaus eteenpäin. 5G mahdollistaa muun muassa itseohjautuvien autojen käytön sekä satojen elokuvien lataamisen samanaikaisesti kännykälle. Sen ansiosta myös lisätyn ja virtuaalitodellisuuden sovellukset arkipäiväistyvät muun muassa markkinoinnissa.

 

Vaikuttajamarkkinoinnista valtavirtaa

Kaikki itseään kunnioittavat brändit tekevät vaikuttajamarkkinointia, minkä takia sen tuloksia seurataan entistä tarkemmin. Vaikuttajilta odotetaan tuloksia ja vaikuttajamarkkinointiin sijoitettujen rahojen tuottoa seurataan. Alalle onkin luvassa sääntelyä, standardeja, vertailuja ja ohjeita. Globaalin markkinan odotetaan kasvavan jopa 5–10 miljardiin dollariin.

Kaikki itseään kunnioittavat brändit tekevät vaikuttajamarkkinointia, minkä takia sen tuloksia seurataan entistä tarkemmin.

 

Globaalit tietoturvatalkoot

Tänä vuonna paineet yhteistyön lisäämiseksi tietoturva-alalla kasvavat, mikä tuo alan toimijoita yhteen: kaikki merkittävät teknologiajätit ryhtyvät tekemään yhteistyötä hallitusten sekä toistensa kanssa tuodakseen alalle itsesääntelyä. Vaikutuksia viestintään ja kuluttajiin arvaillaan vielä pitkään, mutta meidän pitää seurata alan kehitystä, koska uusi tietoturvaskandaali voisi pistää pakan taas aivan sekaisin. Kenties sen vuoksi kestämme GDPR:n ja muiden vastaavien direktiivien aiheuttaman kivun ja vaivan, ainakin toistaiseksi.

 

Brändit hakevat paikallisuutta

Brändien yhteistyöstä somevaikuttajien kanssa on tullut valtavirtaa, mutta kun kuluttajat ovat tottuneet siihen, yhteistyön vaikutus on laimentunut. Siksi brändit ovat alkaneet etsiä rinnalleen myös mikrovaikuttajia, jotka ovat edelläkävijäkuluttajia valitsemallaan alalla ja omissa yhteisöissään. Hyödyntämällä tavallisia, kohderyhmälle tuttuja ihmisiä brändit voivat saada aikaan toimintaa, jota on helppo mitata. Paikallisuus vaatii enemmän työtä, ja markkinoinnin peitto on hyvin rajallinen, mutta kyseessä onkin uusi lisäväline markkinoinnin työkalupakkiin.

Paikallisuus vaatii enemmän työtä, ja markkinoinnin peitto on hyvin rajallinen, mutta kyseessä onkin uusi lisäväline markkinoinnin työkalupakkiin.

 

Työntekijälähettilyyden suosio kasvaa

Mikä voima omissa työntekijöissä onkaan! He ovat erittäin uskottavia organisaation viestin viejiä. Organisaation asioita voi edistää muun muassa tuomalla esiin organisaation kulttuuria, toteuttamalla työntekijälähettilyyden valmennusohjelmia, luomalla työntekijöille sosiaalisen median käyttöohjeita ja laatimalla valmiita sisältöjä, joita työntekijät voivat käyttää vapaasti.

 

Johtajat avoimina sosiaalisessa mediassa

Avoin ja läpinäkyvä johtajan viestintätyyli on tällä hetkellä uusi musta. Se vaatii johtajalta suoraa, nopeaa ja suodattamatonta viestintää, jota on helpoin toteuttaa sosiaalisessa mediassa. Yhtiön viralliset uutiset voidaan jakaa henkilökohtaisella tavalla johtajien omissa kanavissa. Samalla saadaan viestittyä organisaation kulttuurista ja arvoista työntekijöille, rekrytoitaville, yhteistyökumppaneille ja toimittajille. Yhtiöt rakentavat oman alansa ajatusjohtajuutta johtajiensa somekanavien kautta.

Avoin ja läpinäkyvä johtajan viestintätyyli on tällä hetkellä uusi musta. Se vaatii johtajalta suoraa, nopeaa ja suodattamatonta viestintää, jota on helpoin toteuttaa sosiaalisessa mediassa.

 

Kaija Pohjala
Toimitusjohtaja, partneri, VTM

Posted By

Kaija Pohjala