Introvertti, I feel you!

https://cocomms.com/2018/10/04/introvertti-i-feel-you/

”No niin, nyt jakaudutaan neljän hengen ryhmiin ja kerrotaan muille lyhyt tarina omasta lapsuudesta”, Susan Cain ohjeistaa tuhatpäistä yleisöään Nordic Business Forum -seminaarissa. Yleisö alkaa supattaa hermostuneesti, kunnes Cain päästää heidät pälkähästä. ”I’m just kidding”, Cain rauhoittelee. Yleisöstä kuuluu helpottuneita puuskahduksia ja kevyttä naurua. Juuri tältä introvertista saattaa useinkin tuntua ekstroverttien maailmassa.

Cainin lapsuudessa äiti pakkasi kesäleirille mukaan matkalaukullisen kirjoja, rauhassa lukeminenhan oli lapsen lempipuuhaa. Leirillä lukeminen joutui kuitenkin väistymään porukassa tekemisen tieltä. Leirin riehakkaassa arjessa Cain kasvoi alfa-versioksi itsestään, mikä määritti tulevaisuutta pitkälle aikuisuuteen.

Vasta paljon myöhemmin Cain oivalsi, ettei oikeastaan ollut lainkaan tällainen yltiösosiaalinen ihminen, jonka globaali kulttuuri kesäleiristä alkaen oli hänestä kasvattanut. Hän alkoi tietoisesti tehdä tilaa oikealle persoonalleen, introvertille Susanille.

Introvertti on kaikkitietävän Wikipedian mukaan orientoitunut sisäisen maailman kautta, kun taas ekstrovertti löytää polttoaineensa sosiaalisesta ympäristöstä.

Jako ekstrovertteihin ja introvertteihin on osa persoonallisuuden teorian ydintä. Introvertti on kaikkitietävän Wikipedian mukaan orientoitunut sisäisen maailman kautta, kun taas ekstrovertti löytää polttoaineensa sosiaalisesta ympäristöstä. Erilaiset persoonallisuudet eroavat toisistaan fysiologisestikin. Introverttien hermosto reagoi voimakkaasti ja ärsykkeitä tarvitaan vähemmän, ekstrovertit puolestaan kaipaavat kunnon säpinää toimiakseen itselleen luontaisesti.

Osa ihmisistä toivoisi kaksi tuntia juhlien alkamisen jälkeen olevansa kotona pyjamassa, kun toiset taas etsivät jo uusia bileitä ja uusia juttukavereita. Yhdelle avokonttori on täysin mahdoton paikka keskittyä, kun joku muu taas löytää luovuutensa vasta kakofonisessa hälyssä. Yksien sosiaalinen paristo tuntuu kestävän loputtomiin, ja toiset kaipaavat säännöllistä yksinoloa. Mutta mitä väliä tällä oikeastaan on?

Yksien sosiaalinen paristo tuntuu kestävän loputtomiin, ja toiset kaipaavat säännöllistä yksinoloa. Mutta mitä väliä tällä oikeastaan on?

Cain toteaa, että suurin osa ihmisistä löytää itsestään sekä introverttisia että ekstroverttisia piirteitä ja on siten ambivertteja. Karkea kahtiajako auttaa kuitenkin hahmottamaan omaa ja muiden toimintaa niin työelämässä kuin toimiston ulkopuolellakin. Erojen selkiyttäminen ja esiin tuominen voi pelastaa monilta väärinkäsityksiltä.

Työelämä pyörii pitkälti ekstroverttien säännöillä. Eloisuutta, avoimuutta ja puheliaisuutta pidetään tavoiteltuina piirteinä, ja johtajan oletetaan usein olevan jämpti alfa. Introverteilla on riski jäädä työelämässä jalkoihin. Cainin mukaan hukataan kuitenkin suuri määrä lahjakkuutta, mikäli ei ymmärretä valjastaa introverttien vahvuuksia.

Eloisuutta, avoimuutta ja puheliaisuutta pidetään tavoiteltuina piirteinä, ja johtajan oletetaan usein olevan jämpti alfa. Introverteilla on riski jäädä työelämässä jalkoihin.

Introverteilla on taito tarkkailla ja he tutkivat rauhassa ennen kuin toimivat. Harkitsevuus ja varmuus ovat monessa tilanteessa kullan arvoisia. Introvertit uppoutuvat työssään mielellään todella syvälle. Johtajina he eivät ole esillä ja johdossa koska haluavat huomiota, vaan siksi että heillä on aiheesta tietämystä ja intohimoa tehdä töitä sen eteen. Introvertit menestyvät hyvin ollessaan johdossa; he sitoutuvat, herättävät luottamusta ja tekevät tulosta.

Susan Cainin laukku oli (ja on edelleen) täynnä kirjoja. Mitä sinun matkalaukussasi on, mikä on sinun juttusi? Ekstrovertille on luontaista jakaa tämä muiden kanssa, mutta introvertti pitäisi mielellään laukkunsa suljettuna. Armas introvertti, raotathan välillä laukkuasi ja jaat osaamisesi myös muiden kanssa. Työelämä tarvitsee sinua!

Armas introvertti, raotathan välillä laukkuasi ja jaat osaamisesi myös muiden kanssa. Työelämä tarvitsee sinua!

 

Susan Cainin vinkit introvertille:

Avaa suusi ajoissa. Ensimmäisenä kerrotut ideat ja ensimmäiset puhujat ovat tapaamisen keskiössä. Odottaminen työntää sinut ideoinesi marginaaliin. Isossa palaverissa kolme ihmistä käyttää 70 prosenttia keskusteluajasta, joten kannattaa avata suu ajoissa!

Älä hillitse innostustasi. Ekstrovertimpien persoonien voi olla vaikea tulkita sinua oikein, jos reaktiosi ällistyttävän mahtavaan uutiseen on ”voi kun kiva”. Anna siis innostuksesi tulla ulos vähän jopa ylisanoin, etenkin jos on kyse toiselle tärkeästä aiheesta.

Poistu mukavuusalueeltasi. Haasta itseäsi, niin saat kaiken potentiaalisi käyttöön. Uudet, kiinnostavat taidot löytyvät mukavuusalueen ulkopuolelta, mutta sinne kannattaa myös palata syventymään aiheeseen tarkemmin. Etene pikkuhiljaa ja valitse juuri sinulle tärkeä aihe, jonka vuoksi haluat kehittyä.

Etsi introvertti roolimalli. Introvertit pärjäävät mainiosti työelämässä ja johtajina. Esimerkiksi Gandhi juoksi koulusta kotiin, ettei tarvitsisi turhia seurustella koulukavereiden kanssa. Etsi oma introvertti roolimallisi ja inspiroidu hänen urastaan ja osaamisestaan.

 

Cainin vinkkejä introverttien kanssa työskenteleville ekstroverteille:

Hillitse innostustasi hieman. Introvertti persoona ei ole välttämättä aivan yhtä innostuva ja innostustaan voimallisesti ilmaiseva kuin sinä. Malta siis mielesi ja anna introvertillekin tilaa innostua omalla volyymillaan.

Valmistele kollegaasi etukäteen. Introvertit pitävät aiheeseen syventymisestä. Anna siis kollegallesi aikaa ja valmistele häntä palaveria tai projektia varten etukäteen. Ryhmässä introvertti voi jäädä paitsioon, kahden kesken hänen sisäinen kunnianhimonsa ja asiantuntemuksensa voi löytyä helpommin.

Tue introverttia urallaan. Ekstrovertti hakee itse oman paikkansa ja keksii kiinnostavia asiakkaita, projekteja ja urapolkuja. Introvertti voi kaivata enemmän tukea ja sparrausta, mutta kun hänen piilossa oleva kunnianhimonsa ja kiinnostuksenkohteensa löytyy, on isketty kultasuoneen. Tue hänen johtajuuttaan, hyvä johtaja voi olla muutakin kuin alfa.

 

Maria Ketola
Communications Planner

Inspiraatiota blogiin on haettu Nordic Business Forumista.

Posted By

Maria Ketola