Väreillä voimaa viestintään

https://cocomms.com/2018/09/25/vareilla-voimaa-viestintaan/

Värit ovat voimakkaita ja merkityksellisiä viestintävälineitä, jotka luovat mielikuvia ja terävöittävät tavoiteltua viestiä. Väreillä on merkittävä rooli markkinoinnissa ja brändäyksessä – isojen brändien värikokonaisuuksia ei ole valittu vahingossa. Kokosimme viiden värin viestit yhteen.

KELTAINEN

Keltainen on todellinen tunteiden väri ja se onkin yksi psykologisesti vaikuttavimmista. Se viestii luovuudesta, ilosta ja voimasta sekä auttaa kehoamme vapauttamaan serotoniinia. Keltaista on syytä suosia kuitenkin maltillisesti, sillä se saattaa aiheuttaa levottomuutta ja olla liian päällekäyvä. Keltainen väri saa esimerkiksi vauvat itkemään herkemmin.

PUNAINEN

Ajattele keltaista ja punaista. Tuleeko nälkä? Näiden värien yhdistelmä herättää ruokahalua ja on siksi niin yleisesti käytetty ruokayritysten logoissa. Punainen on intensiivinen väri, jota käytetään paljon muun muassa brändäyksessä ja markkinoinnissa, sillä se herättää huomiota ja kannustaa heräteostoksiin. Punainen nostaa sykettä ja viestii itsevarmuudesta sekä eloisuudesta.

Pieni määrä punaista väriä parantaa tutkimusten mukaan yksityiskohtaisten kognitiivisten tehtävien suoritusta. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä liiallinen punaisuus voi luoda työympäristöstä turhan intensiivisen ja häiritsevän. Tiesitkö, että punainen on myös ensimmäinen väri, jonka lapset näkevät?

VIHREÄ

Vihreä symboloi luontoa, vähentää stressiä ja rauhoittaa. Se yhdistetään usein terveellisyyteen ja ekologisuuteen, minkä vuoksi sitä käytetään paljon markkinoinnissa – myös viherpesussa, jossa yrityksen näennäinen ekologisuus ei ulotu juurikaan mainontaa syvemmälle.
Vihreää on pidetty pitkään myös hedelmällisyyden ja vaurauden symbolina. Väreistä vihreä on ihmisen silmälle helpoin katsoa.

ORANSSI

Oranssia väriä hyödynnetään erityisesti urheilussa, kuten joukkueiden asuissa, maskoteissa ja esimerkiksi urheilujuomissa, koska se symboloi niin energisyyttä, nuoruutta kuin terveyttäkin. Se on myös tehokas huomioväri, jonka avulla pelastusliivissä veden varaan joutuneen löytää helpommin. Sen vaikutus ei ole kuitenkaan yhtä hallitseva kuin punaisella. Oranssi on mainostaessa väreistä tehokkain, sillä se rohkaisee ostopäätöksen tekemisessä.

PURPPURA

Purppura on luovuuden ja mielikuvituksellisuuden väri, joka stimuloi aivojen ongelmanratkaisukykyä. Se yhdistetään usein kuninkaallisuuteen, viisauteen ja kunnioitukseen. Purppura olikin vielä keskiajalla varattu lähinnä kuninkaallisille ja muille arvovaltaisille henkilöille, sillä sen valmistus oli uskomattoman aikaa vievää ja kallista. Purppura viestii myös salaperäisyydestä ja taikuudesta.

Lisää väreistä ja värien vaikutuksesta ihmisen käyttäytymiseen voi lukea näistä linkeistä:

 

Tuulia Tikkamäki
Junior Creative

Posted By

Tuulia Tikkamäki