Vaaniiko vastuu tubettajan kameran takana?

https://cocomms.com/2018/08/22/vaaniiko-vastuu-tubettajan-kameran-takana/

Tubettajat ovat nuoren sukupolven rokkistaroja –  siinä missä oma lapsuuteni kului rattoisasti Tiktakin tai Pikku G:n CD-levyjä kuunnellessa ja keikoilla kiljuessa, tubettajat ovat tämän päivän lasten ja nuorten kollektiivisen hysterian aiheuttajia. Viime viikonloppuna ilmiö näkyi Messukeskuksessa selvemmin kuin ikinä – Roni Bäckin kiitäessä Tubeconiin sisään jonottavien nuorten ohi, puolet jonosta lähtee kiljuen hänen peräänsä.

Ei voida kiistää sitä, kuinka iso vaikutus tubettajilla on nykynuorisoon. YouTubea orjallisesti seuraavat esiteinit jättävät perinteisen median kulutuksen vähemmälle katsoessaan kolmatta tuntia putkeen hassunhauskoja videoita tubettajan arkipäivästä tai siitä, miten selviydyt vuorokauden ilman puhelinta. Siinä missä kuiva artikkeli sote-uudistuksesta jää keskivertonuorelle etäiseksi, tubettajasta tulee läheinen kaveri, jolle voi kirjoitella somessa viestejä ja jonka elämää voi seurata lähietäisyydeltä. Kavereilla on vaikutusvaltaa. Kaverin mielipide kiinnostaa.

”Siinä missä kuiva artikkeli sote-uudistuksesta jää keskivertonuorelle etäiseksi, tubettajasta tulee läheinen kaveri, jolle voi kirjoitella somessa viestejä ja jonka elämää voi seurata lähietäisyydeltä.”

Kukaan ei halua olla moukka, jota ei kiinnosta

Vaikuttavuuden kanssa kulkee luonnollisesti myös vastuu. Suosituimmat suomalaiset tubettajat voivat tavoittaa yhdellä videolla jopa satojatuhansia seuraajia, joista valtaosa on vaikutuksille altista nuorisoa. Kysymys ei enää olekaan siitä, onko yksilöllä vastuuta, vaan siitä, kuinka paljon vastuuta hän itse ottaa.

”Vastuun ei kuitenkaan tarvitse olla pelottava ja ahdistava paino harteilla, joka syö yöunia ja aiheuttaa hikilänttejä paidassa. Se pitää nähdä ennemminkin mahdollisuutena.”

Vastuun ei kuitenkaan tarvitse olla pelottava ja ahdistava paino harteilla, joka syö yöunia ja aiheuttaa hikilänttejä paidassa. Se pitää nähdä ennemminkin mahdollisuutena – mahdollisuutena ohjata ihmisiä oikeaan suuntaan ja auttaa heitä toimimaan yhteisen hyvän puolesta. Jopa tubettajan tekemät valinnat yhteistyökumppaneiden suhteen viestivät arvoista. Jokaisen meistä tulee kantaa vastuu omista teoistamme, mutta suositun tubettajan kohdalla tämän tärkeys korostuu. 500 000 YouTube-seuraajaa nyt vain on valtava määrä kuuntelevia korvia.

Meillä on kyky vaikuttaa itseemme ja tehdä tietoisesti valintoja, jotka tekevät hyvää. On moukkamaista olla välinpitämätön ja vastuuton, eikä kukaan halua olla moukka. Hyvät tyypit välittävät.

 

Inka Hyytiäinen
Communications Trainee

*Kirjoitus pohjautuu viikonloppuna järjestettyyn Tubeconiin ja siellä pidettyyn paneelikeskusteluun Tubettajan vastuu ja valta, jossa keskustelivat tubettajat Ninaonilo ja Äidin puheenvuoro, sekä Mari Pantsar (Sitra), Eetu Helminen (S&C) ja John Webster (elokuvaohjaaja).

Posted By

Inka Hyytiäinen