Milleniaalit haluavat avoimuutta, aitoutta ja kehittymismahdollisuuksia

https://cocomms.com/2017/12/20/milleniaalit-haluavat-avoimuutta-aitoutta-ja-kehittymismahdollisuuksia/

Keitä ovat milleniaalit ja millaisia odotuksia heillä on työelämälle? Mikä saa heidät motivoitumaan ja miten heille kannattaa viestiä? Muun muassa näitä kysymyksiä pureskeltiin syksyn toisessa CocoTalk-tapahtumassa.

 

Vilkasta pohdintaa ja kysymyksiä herättäneen keskustelun panelisteina kuultiin Futuricen varatoimitusjohtaja Olli-Pekka Saksaa, Studentworkin toimitusjohtaja Emmi Kantosta sekä Helsingin yliopiston viestinnän opiskelija Sofia Dahlskogia, kaikki ikänsä puolesta itsekin lähellä milleaniaalisukupolvea. Tilaisuuden alustajana ja paneelin vetäjänä toimi Cocommsin toimitusjohtaja Kaija Pohjala. Poimimme muutaman tärpin illan annista.

 

Läpinäkyvyys rekrytointivaltiksi

Paneelikeskustelun aluksi pohdittiin työntekijäkokemusta ja sen vaikutusta työnantajabrändiin, erityisesti rekrytointivaiheessa korostuvaan menestystekijään, jota kehittämällä suomalaisyrityksillä on vielä mahdollisuus erottua kilpailijoistaan – toisin kuin vaikkapa Ruotsissa, jossa asian huomioiminen alkaa olla jo arkipäivää.

Verkostot ovat milleniaalien keskuudessa tiiviitä ja esimerkiksi huonot rekrytointikokemukset voivat levitä hetkessä laajalle puskaradion ja sosiaalisen median välityksellä. Yleisöstä heitettiinkin mielenkiintoinen ajatus työnantajien Tripadvisorista, josta työnhakijat saisivat vertaistietoa erilaisten organisaatioiden vahvuuksista ja heikkouksista työnantajina.

 

Työnhaussa milleniaaleja kauhistuttavat epärehelliset ja -realistiset ilmoitukset. Emmi Kantonen korosti, että työnantajan intresseissä on katsoa hakuprosessia – kuten työpaikkailmoitusta – myös nuoren työnhakijan näkövinkkelistä. Liialliset vaatimukset voivat karkottaa hyvän hakijan tiehensä.

 

“Työnantajat sulkevat itseltään mahdollisuuksia listaamalla työpaikkailmoitukseen liikaa vaatimuksia. Roolia pitäisi muokata ihmisen mukaan”, Kantonen sanoo.

 

Milleniaalit keskustelevat ja odottavat samaa myös muilta

 

Illan aikana pohdittiin myös milleniaalien sitouttamista ja sitä, miten vallitsevaan “sitoutumiskammoon” tulisi työpaikoilla suhtautua.

 

Olli-Pekka Saksa korosti, että kahdeksan vuotta samassa positiossa ei inspiroi nuoria. Mikäli yritys tarjoaa sisäisiä polkuja etenemiselle, on niiden olemassaolo tehtävä työntekijöille alusta alkaen näkyväksi. Miniylennykset voivat olla keino pitää kunnianhimoinen nuori talossa, sillä harva organisaatio taipuu luonnostaan milleniaalien toivomaan etenemistahtiin. Kantonen tuki ajatusta toteamalla, että työntekijä ei välttämättä halua edetä aina ylöspäin vaan erilaisiin haasteisiin, vaikka yrityksen toisessa yksikössä.

 

Kantonen kehotti myös pitämään milleniaalit mielessä esimiesvalintoja tehdessä. Tiiminvetäjän roolia ei kannata automaattisesti tarjota kokeneimmalle asiantuntijalle, vaan tarkkailla hieman tiimin keskinäistä dynamiikkaa. Kuka on se, joka luontaisesti ottaa vetäjän roolin ja jonka puoleen muut kääntyvät kysymyksineen? Paras tyyppi valittakoon, vaikka olisikin nuori talossa tai iältään!

 

Esimiehellä on keskeinen rooli työntekijän sitoutumisessa. Saksan mukaan esimiehen tärkeimpiä tehtäviä on “ymmärtää työntekijänsä tapaa ajatella ja johtaa hänen innostustaan”.

 

Dahlskog sanoi toivovansa tulevalta työpaikaltaan avoimuuden kulttuuria, jossa tunnistetaan työntekijöiden yksilölliset tarpeet. Olli-Pekka Saksan kokemuksen mukaan etenkin johtajilta vaaditaan läpinäkyvyyttä: esimerkiksi konfliktit tulee ratkaista avoimesti, eikä niitä enää voi lakaista maton alle. Kun esimies puhuu virheistä ja onnistumista avoimesti, saa hän muutkin avautumaan.

 

Kantonen nosti esiin tärkeän huomion: “Esimies-alainen-suhde on yksi elämän tärkeimmistä ihmissuhteista. Jos suhde on hyvä, todennäköisesti molemmat voivat hyvin.”

 

Illan tunnelmiin voi palata katsomalla videon, johon olemme keränneet panelistien näkemyksiä aiheesta:

https://vimeo.com/user25499916/review/243863899/8052f09d2c

Seuraava Cocotalk-tapahtuma järjestetään alkuvuodesta 2018. Lisää infoa seuraa myöhemmin!

Posted By

Cocomms