HOT OR NOT / #3 2017

https://cocomms.com/2017/10/05/hot-not-3-2017/

#vuoropuhelu #taloustaidottomuus #merkitys #IlmaisetIdeat

 

HOT

 

Vaikealta tuntuu, puhutaanko silti?

”Vaikealta tuntuu, tehdäänkö silti?” on Saku Tuomisen osuva kysymys, jonka voisi viestinnän maailmassa kääntää muotoon ”vaikealta tuntuu, puhutaanko silti”. Kun maailma muuttuu, tarvitaan entistä enemmän ymmärrystä luovaa vuoropuhelua. Helppoa vuoropuhelu ei aina ole, mutta aina se kannattaa. Vuoropuhelu on jo määrätty lääkkeeksi esimerkiksi rakennusalalle, jossa työn tuottavuus ja laatu ovat haasteita, joita voisi ratkaista ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.

 

Ajatusjohtaja, joka on asioista jotain mieltä

N2:n toimitusjohtaja Jukka Hakala totesi ajatusjohtajuuden olevan yksi viime vuosien väärinymmärretyimpiä termejä. Olemme samaa mieltä. Ajatusjohtajuus ei ole sisällön määrämuotoista tuuttaamista someen tai jo sanottujen asioiden papukaijamaista toistamista.

 

Ajatusjohtaja on henkilö, joka on asioista jotain mieltä ja uskaltaa sanoa mielipiteensä ääneen. Hänelle on etsittävä omaa osaamistaan vastaavat teemat ja näkökulmat, joiden avulla hän tuottaa yhteisölleen lisäarvoa itsestäänselvyyksien sijaan.

 

Antaminen eikä ottaminen

Opportunismi on passé bisnesmaailmassa. Nordic Business Forumin puheenvuoroissa Richard Bransonista Adam Grantiin toistui tänä vuonna se, että ihmiset, jotka haluavat aidosti auttaa muita menestymään, menestyvät itse ja saavat siinä sivussa yrityksensäkin kukoistamaan.

 

Ja kun annamme itsestämme enemmän kuin odotamme saavamme takaisin, saattaa yksi tämän vuoden teemoistakin, merkitys, alkaa kirkastua henkilökohtaisella tasolla. Kun ilman raajoja syntynyt Nick Vujicic kertoi omalle elämälleen löytämästään merkityksestä, varmasti moni kuulija havahtui huomaamaan, miten on antanut pelon halvaannuttaa itsensä ja itsekkyyden estää näkemästä omaa henkilökohtaista missiotaan.

 

Lisää havaintoja Nordic Business Forumin puheenvuoroista viestijän näkökulmasta.

 

 

NOT

 

Ilmaiset ideat

Viestinnän ideoinnin, suunnittelun, konseptoinnin ja projektinhallinnan saatetaan ajatella kuuluvan pakettiin, jossa haluttaisiin maksaa vain puolentoista sivun tiedotteesta, kymmenestä Facebook-postauksesta tai verkkosivuteksteistä.

 

Ison idean takana on monen asiantuntijan yhteistyö ja mahdoton määrä viilausta. Tämä ei useinkaan näy asiakkaalle asti, koska meidän tehtävämme on tehdä vastapuolen elämä helpoksi. Eihän talon rakentamisessakaan makseta pelkästä tiilien muuraamisesta.

 

Taloustaidottomuus

Oma taloudenpito tuntuu monelta lähtevän lapasesta. Pelkästään alkuvuonna suomalaiset tehtailivat lähes miljoona uutta maksuhäiriömerkintää.

 

Jos arjen taloudenpidosta vielä selviää kunnialla, niin seuraava tenkkapoo raha-asioissa tuleekin vastaan, kun pitäisi keksiä tuottoisa sijoituskohde pahan päivän tai eläkepäivien varalle.

 

Tutkija Noemi Oggero on sanonut, että ”talousosaamisen tärkeyttä voi verrata lukemiseen ja kirjoittamiseen – ilman niitä yhteiskunnassa on vaikea menestyä”.

 

Tämän takia toivomme – Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullaksen tavoin – että suomalainen media panostaisi laadukkaaseen ja ymmärrettävään talousuutisointiin, joka on erinomainen lääke taloustaidottomuutta vastaan.

 

Lue lisää aiheesta blogistamme.

 

Vuoropuheluttomuus

Vuoropuhelun merkityksestä ei voi puhua liikaa. Siksi nostamme esiin esimerkin vuoropuhelun epäonnistumisesta: ”Pääkaupunkiseudun bussiliikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven luottamusmiehen edestä”, tiivisti Helsingin Sanomat vuoropuheluttomuuden aiheuttaman kaaoksen bussiyhtiössä.

 

Tämä vuoropuheluttomuus aiheutti pääkaupunkiseudun bussiliikenteen pysähtymisen päiväksi, ja yhtäkkiä riitaan vedettiin mukaan 200 000 matkustajaa.

 

Bussiyhtiön osapuolten väliltä jäi puuttumaan empatia, joka muodostaa myönteisen vuorovaikutuksen perustan. Onneksi vuoropuhelutaitoja voi oppia.

Posted By

Cocomms