Mediasta lääkettä taloustaidottomuuteen

https://cocomms.com/2017/10/04/taloustaidottomuus/

Oma taloudenpito tuntuu monelta lähtevän lapasesta. Pelkästään alkuvuonna suomalaiset tehtailivat lähes miljoona uutta maksuhäiriömerkintää.

 

Tutkija Noemi Oggero on sanonut, että ”talousosaamisen tärkeyttä voi verrata lukemiseen ja kirjoittamiseen – ilman niitä yhteiskunnassa on vaikea menestyä. Oman talouden hallitsemiseksi olisi hyvä tuntea myös sijoittamisen alkeet.

 

Yhdeksi syyksi taloudenpidon ontumiseen arvellaan rahansaannin helppoutta pikavippifirmoilta. Kulutustottumuksetkin ovat muuttuneet. Verkkokauppa ja uudet maksutavat tekevät ostamisesta ja maksamisesta entistä vaivattomampaa. Puhutaan myös Spotify-elämäntavasta: eri palveluiden kuukausimaksuista kertyy yllättävän iso summa ja kokonaisuuden hahmottaminen voi olla vaikeaa.

 

Jos vaikka arjen taloudenpidosta vielä selviää kunnialla, seuraava tenkkapoo raha-asioissa tulee vastaan, kun pitäisi keksiä tuottoisa sijoituskohde pahan päivän tai eläkepäivien varalle. Nykyisenä nollakorkojen aikana vanhassa pankkitilisäästämisessä ei todellakaan ole vara parempi.

 

Taloustaitoja tarvitaan myös sijoitusneuvojien (lue: myyjien) pakeilla käydessä. Siellä pitää varoa haksahtamasta ylikalliisiin ja liian vaikeaselkoisiin sijoitustuotteisiin, joista taloudellista hyvää saattaa tulla vain niiden tarjoajille.

 

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ehdottikin, että talous pitäisi ottaa oppiaineeksi kouluissa. Meille jo koulunsa käyneille on onneksi nykyisin tarjolla paljon itseopiskelumateriaaleja. Pörssisäätiön lisäksi niitä tarjoavat muun muassa analyysitalot, nettipankit ja (suuret ulkomaiset) varainhoitajat.

 

Erityisen ilahduttavaa on, että viime vuosina on perustettu joukko laadukkaita sijoittajasivustoja, jotka kokoavat sijoittamiseen liittyviä uutisia ja markkinakatsauksia tai tekevät omia analyysejä ja mallisalkkuja. Monesti myös talousbloggarit pureutuvat syvällisesti ajankohtaisiin sijoitusteemoihin.

 

Myös näiden seuraamisessa tarvitaan paitsi taloustaitoja myös medialukutaitoa, koska joskus taustalla voi olla omia etuja tai subjektiivinen näkemys maailmasta.

 

Talousasiat koskevat meitä kaikkia. Siksi onkin ollut surullista katsella talousuutisoinnin kutistumista viime vuosina. Sekä Yle että MTV/Kauppalehti lopettivat erilliset talousuutiset muutama vuosi sitten.

 

Tämän takia toivomme Talouselämän päätoimittajan Emilia Kullaksen tavoin, että suomalainen media panostaisi laadukkaaseen ja ymmärrettävään talousuutisointiin. Se on erinomainen lääke taloustaidottomuutta vastaan.

Posted By

Anna-Mari Tiilikainen