Wellness-trendi tulee ja pelastaa terveyden

https://cocomms.com/2017/03/30/wellness-trendi-tulee-pelastaa-terveyden/

Kuinka moni tuttavasi on tehnyt viime vuosina yllättävän elämänmuutoksen? Hurahtiko hän mindfulnessiin tai tiedostavaan syömiseen? Noukitko itsekin ostoskoriin chia-siemeniä ja tyrniä ja seuraat päiväsi aktiivisuusmäärää älykellon avulla?

 

Moni etsii elämäänsä merkityksellisyyttä ja suuntaviivoja, kun maailma myrskyää ympärillä. Jatkuvasti lisääntyvä tietomäärä ja teknologian kehitys mahdollistavat sen, että saamme entistä tarkempaa tietoa omasta kehostamme ja sen hyvinvoinnista, ja voimme petrata toimintaamme sen valossa.

 

Tulevaisuudentutkijat ennustavat, että kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin wellness-trendi läpäisee pian koko yhteiskunnan eikä ole enää vain pienen piirin leikkikenttä.

 

Terveysteknologia kasvaa kohisten

 

Lääkkeelliseen hoitoon perustuvassa terveydenhuollossa ja vakavien sairauksien hoidossa hyvinvointi-sana tuntuu edelleen olevan tabu – mutta ehkei enää kauaa. Äskettäin MS Brain Health Initiative -aloitteen puheenjohtaja, tunnettu neurologi ja professori Gavin Giovannoni totesi, että yleisesti hyvinvointiimme vaikuttavat tekijät – terveellinen ravinto ja elämäntavat, riittävä lepo ja liikunta – ovat esimerkiksi MS-potilaan hoidossa aivan yhtä tärkeitä kuin lääkehoito. Alkaako tästä vallankumous lääkehoidon ensisijaisuutta viimeiseen asti puolustaneiden lääkäreiden ajattelussa?

 

Riippumaton, voittoa tavoittelematon tutkimuslaitos SRI International on todennut hyvinvointiteollisuuden kuuluvan jo nyt maailman suurimpiin ja nopeimmin kasvaviin aloihin. Trendien harjalla liitävät kauneuden lisäksi terveellinen syöminen, ehkäisevä ja henkilökohtainen lääketiede sekä fitness ja kehon ja mielen yhteys.

 

Kun ihmiset keskittyvät itsestään huolehtimiseen ja hyvinvointiin, syntyy uusia palveluja, jotka lisäävät hyvinvointia entisestään. Mitä tapahtuu, kun näihin yhdistetään vaikkapa tekoäly, virtuaalisuus ja itsensä mittaaminen?

 

Tänä päivänä aktiivisuusranneke saattaa motivoida paatuneen penkkiurheilijan liikkumaan, lääkärin kanssa voi keskustella chatissä ja tekoäly diagnosoi harvinaisen syöpäsairauden murto-osassa siitä ajasta, mikä diagnoosin tekemiseen menisi lääkäriltä. Ei-niin-kaukaisessa tulevaisuudessa lääkäri voi tutkia meidät satojen kilometrien päästä ja saamme halutessamme jatkuvasti päivittyvää dataa siitä, miten kehomme voi ja minkä verran vaikkapa tiettyä ravintoainetta pitäisi vielä saada, jotta päivän suositus täyttyisi.

 

Ja mitä kaikkea onkaan kehitteillä?

 

Suomi on yksi terveysteknologian kärkimaista. Tämän mahdollistavat muun muassa ainutlaatuinen insinööriosaaminen ja kansallinen terveysdata. Toimialan vienti on viimeisten 20 vuoden aikana viisinkertaistunut ja ennusteiden mukaan kasvu jatkuu. Maamme terveydenhuoltojärjestelmä on sote-uudistuksen myötä kokemassa täydellisen mylläyksen, ja tilanne antaa mahdollisuuden kokeilla myös täysin uudenlaisia palveluita terveydenhuollossa.

 

Meillä on siis kerrottavana huippuluokan tarinoita innovaatioistamme ja osaamisestamme, ja mahdollisuus herättää näillä tarinoilla ajatuksia ja keskustelua siitä, mihin suuntaan hyvinvointia ja itsestään huolehtimista pitäisi kehittää. Näissä tarinoissa kuitenkin yhdistyy kaksi usein viestinnällisesti haastavaa kokonaisuutta – lääketiede ja teknologia – ja niiden kertominen kiinnostavasti, innostavasti ja ymmärrettävästi vaatii aikamoista ammattitaitoa.

 

Meillä Cocommsissa sitä onneksi on.

 

Picture1Vuokko Nummi, Katri Pelli-Vauhkonen

Posted By

Cocomms