Katariina Juvonen patistaa asiantuntijoita viestimään ja vuorovaikuttamaan rohkeasti

https://cocomms.com/2016/12/01/katariina-juvonen-patistaa-asiantuntijoita-viestimaan-vuorovaikuttamaan-rohkeasti/

Asiantuntijaprofiilin rakentaminen sosiaalisessa mediassa vaatii pitkäjänteistä työtä, mutta se kannattaa, sanoo Cocommsin tuore yritysviestinnän johtaja Katariina Juvonen.

 

Kun ala-asteikäinen Katariina Juvonen 90-luvulla katseli aikansa hittisarja Melrose Placea, hän löysi oman unelma-ammattinsa. Jokin Heather Locklearin näyttelemässä mainostoimistopomo Amanda Woodwardissa vetosi oululaistyttöön.

 

kata_12_2kata_12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Ajattelin, että isona haluan olla kuin Amanda, mutta vähemmän veemäinen. Jokin aika sitten huomasin, että hei – niinhän minä vähän olenkin, vaaleanpunainen jakkupuku tosin puuttuu, Kata nauraa.

 

Askeleen kohti tuota unelmaa Kata otti lokakuussa, kun hänestä tuli Cocommsin johtoryhmän jäsen, tittelinään yritysviestinnän johtaja. Pitkään viestintäkonsultin saappaissa viihtyneen Katan uralta löytyy niin julkisen kuin järjestöpuolenkin töitä, mutta veri on aina vetänyt yritysviestinnän pariin. Termillä on tosin Katan mielestä vanhanaikainen kaiku.

 

– Yritysviestintä-sateenvarjon alle kuuluu nykypäivänä muun muassa monikanavainen sisällöntuotanto, mediasuhteiden hoitaminen, vuorovaikutus eri sidosryhmien kanssa, työyhteisöviestintä, työntekijäkokemuksen kehittäminen ja ajatusjohtajuuden luominen, Kata luettelee.

 

Lisäksi yritysviestintä on Katan mukaan yhä enemmän yrityksen omien asiantuntijoiden kouluttamista ja rohkaisemista viestimään itse – käytännössä siis rakentamaan omaa asiantuntijaprofiiliaan sosiaalisessa mediassa.

 

 

Käännä katse omiin kanaviin

 

Kata on kouluttanut lukuisia asiantuntijoita asiantuntijaprofiilin rakentamisessa sekä työntekijälähettilääksi tai somevaikuttajaksi kasvamisessa. Usein hän törmää koulutuksissa samoihin ongelmiin, toimialasta riippumatta. Yksi on vanhanaikainen yrityskulttuuri, joka tekee viestinnästä haastavaa.

 

– Viestintäosasto on ollut se, joka hoitaa tiedottamisen, eikä kukaan muu ole saanut sanoa mitään. Nyt kannustetaan yrityksen työntekijöitä ja asiantuntijoita viestimään, kuuntelemaan oman toimialan keskusteluja ja vuorovaikuttamaan sidosryhmien kanssa. Tämä ei välttämättä ole helppoa, kun on totuttu toimimaan vanhalla tavalla, Kata sanoo.

 

Muun muassa some-markkinointiguru Gary Vaynerchuck saarnaa jokainen on oma mediansa -ajatuksesta. Kun yritykselle tärkeästä aihepiiristä on saatu perinteiset mediaosumat, kestää aikansa, ennen kuin media tarttuu samaan aiheeseen tai haastateltavaan uudestaan.

 

Siksi katse kannattaa kääntää omien kanavien puoleen.

 

– On tärkeää luoda yrityksille olennaisista teemoista kiinnostavaa ja hyödyllistä sisältöä. Asiantuntijat vahvistavat viestiä omalla sisällöllään ja omissa verkostoissaan. Pelkkä korporaatioviesti ei enää nykypäivänä kiinnosta tai kosketa riittävästi, Kata sanoo.  

 

 

Digitaalinen jalanjälki herättää luottamusta

 

B2B-ostoprosessi on yksi merkittävä osa-alue, jonka digitalisaatio ja sosiaalinen media ovat mullistaneet. 90 prosenttia yritysostajista ei vastaa kylmäkontakteihin ja 75 prosenttia käyttää sosiaalista mediaa tiedon etsimiseen. Aivan kuten kuluttajat, myös B2B-toimijat tukeutuvat nettiin tehdessään ostopäätöksiä.

 

– Jos yrityksen tuotteista, palveluista tai ratkaisuista ei ole jälkeäkään verkossa, miten ihmeessä oma yritys päätyy osaksi ostoprosessia? Ei mitenkään. Sama pätee asiantuntijoihin. Jos haluat tulla tunnetuksi oman alasi asiantuntijana, sinusta on oltava olemassa digitaalinen jalanjälki, Kata painottaa.

 

– Ennen sanottiin, ettei yritys ole olemassa, jos sillä ei ole nettisivuja. Tämä koskee nyt myös asiantuntijoita. Jos asiantuntijaa ei löydy googlaamalla, herää kysymys, että onko hän uskottava toimija alallaan.

 

Ajatusjohtajuus on yksi viime vuosien buzzwordeja, mutta siinä ei sinänsä ole mitään uutta. Aina on ollut asiantuntijoita tai johtajia, jotka esiintyivät tilaisuuksissa ja olivat toimialansa puhemiehiä mediassa. Sosiaalinen media mahdollistaa tämän aivan eri tavalla.

 

– Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että asiantuntija on asioista jotakin mieltä ja ennen kaikkea uskaltavat sanoa sen ääneen – vain näin syntyy kiinnostavaa sisältöä. Pelkkä sisältö ei vielä itsessään tee autuaaksi, sen jälkeen pitää vielä heittäytyä vuorovaikutukseen itselle tärkeiden tahojen kanssa. Tietysti aito ajatusjohtajuus tarvitsee myös tekoja ja vastuullista liiketoimintaa, viestinnällä ei voida kuorruttaa todellisuutta.

 

Kata Twitterissä ja LinkedInissä

Posted By

Heini Nieminen