12 Miestä -kampanja on Vuoden lääkeinformaatioteko 2016

https://cocomms.com/2016/12/01/12-miesta-kampanja-vuoden-laakeinformaatioteko-2016/

Kahdentoista eturauhassyöpään sairastuneen miehen valokuvista ja tarinoista koostuva näyttely valittiin äskettäin Vuoden lääkeinformaatioteoksi 2016. Cocomms ideoi ja toteutti tabuja rikkovan kampanjan.

 

Eturauhassyöpä todetaan vuosittain lähes 5 000 miehellä Suomessa. Suomalaisten miesten yleisin syöpä koskettaa siihen sairastuneiden miesten lisäksi niin heidän perheitään, sukulaisiaan, lähipiiriään kuin työyhteisöjäänkin. Aihe on kuitenkin arka, eikä siitä välttämättä ole helppo puhua.

 

Suomen eturauhassyöpäyhdistys ry ja lääkeyhtiö Astellas Pharma olivat yhtä mieltä siitä, että eturauhassyövän tunnettuus ei ole sillä tasolla, millä sen pitäisi olla ottaen huomioon syövän yleisyyden. Mitä aiemmin mies hakeutuu oireidensa kanssa lääkärin puheille, sitä paremmin mahdollista syöpää voidaan hoitaa.

 

Sairauden tunnettuutta suomalaisten keskuudessa päätettiin lisätä taiteen keinoin, valokuvaaja Juha Törmälän toteuttamana. Oli aika rikkoa tabuja ja antaa miesten kertoa suoraan, mistä eturauhassyöpään sairastumisessa on todella kyse.

 

Näin käynnistyi alkukesästä 2015 projekti nimeltä 12 Miestä.

 

Suoraan ja kaunistelematta

 

Mukaan lähti kaksitoista eturauhassyöpään sairastunutta, sairauden eri vaiheissa olevaa miestä, jotka halusivat antaa kasvonsa sairaudelle. Miehet uskaltautuivat kameran eteen ja puhumaan kokemuksestaan suoraan ja kaunistelematta. Vaikka aihe on vakava ja kokemukset kipeitä, miesten muotokuvissa ja kertomuksissa pilkahtelivat toivo ja positiivisuus.

 

Juha Törmälä yllättyi, miten avoimesti ja varauksetta miehet suhtautuivat kuvaustilanteeseen.

 

‒ He heittäytyivät täysillä mukaan. Työ oli minulle henkilökohtaisestikin tärkeä, sillä olen keski-ikäinen mies ja suvussani on eturauhassyöpään sairastuneita, Törmälä kertoo.

 

Näyttelyn kaksitoista miestä kertovat kokemistaan kohtaamisista sairauden eri vaiheissa. Osa toivoo lääkäreiltä monisanaisempaa ja vuorovaikutteisempaa otetta. Toiset taas korostavat omaa aktiivisuutta ja peräänantamattomuutta tutkimuksiin pääsemisessä.

 

Miehet puhuvat myös siitä, miten vaippoja on täytynyt vaihtaa useasti päivässä ja odotella erektiota kuukausikaupalla.

 

Eturauhassyöpä julkiseen keskusteluun

 

Yksi kahdestatoista miehestä, europarlamentaarikko Nils Torvalds halusi lisätä julkista keskustelua sairaudesta.

 
– Tuttavapiirissäni oli ihmisiä, joilla syöpä huomattiin liian myöhään. Itse menin joulukuussa 2000 lääkäriin oikeaan aikaan lähes sattumalta. Hoitojen jälkeen olen saanut nauttia 15 laatuvuodesta, Torvalds kertoo.

 

Lääketeollisuus ry myönsi Farmasian päivillä 18.11. Cocommsin toteuttamalle kampanjalle Vuoden lääkeinformaatioteko 2016 -palkinnon. Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio totesi tilaisuudessa, että kampanja on ”äärimmäisen onnistunut esimerkki taitolajista nimeltä lääkeinformaatio”.

 

 

Lue myös Sini Sarvanteen blogikirjoitus siitä, mitä ajatuksia projektin kahdentoista miehen kohtaaminen herätti.

Posted By

Sini Papula