Sinullakin on käsissäsi Trumpin salainen ase

https://cocomms.com/2016/11/11/somekupla/

Nolotti.

 

Olin juuri tehnyt sen saman tosi dorkan virheen, josta olin aiemmin hiljaa mielessäni syyttänyt mukamas hölmöjä ja laiskoja ihmisiä.

 

Selatessani tuiskussa matelevassa aamuratikassa Twitteriä näin kuvan nuorehkosta Donald Trumpista ja sitaatin, kuinka tyhmiä republikaaneja on helppo huiputtaa.

 

trump

 

Vielä tohkeissani vaalituloksesta tuhahdin ja painoin impulsiivisesti retweet näyttääkseni, että täällä ollaan #StillWithHer tai jotain siihen suuntaan.

 

Kas kummaa RT ei onnistunutkaan. Sain virheilmoituksen, ettei tweetti jostain syystä ollutkaan välitettävissä eteenpäin omille seuraajilleni. Tämäkään ei vielä herättänyt minua somelumostani, vaan yritin uudelleen. Sama error.

 

trump1

 

Twitter oli tunnistanut, että kyseessä oli feikkikuva. Vaikka Trump on sanonut paljon pähkähulluja juttuja, ei tuo sitaatti ollut totta. Kuva kiersi aamupäivän ajan vilkkaasti eri somekanavissa Sannin Instagramia myöten, ja lopulta Suomessa YleX ja maailmalla monta muutakin mediaa päätyi kirjoittamaan jutun kuvan alkuperästä ja kuinka ihmiset taas menevät halpaan.

 

Kiitos Twitter, että estit hölmöilyni tällä kertaa.

 

Mutta sitten alkoi pelottaa ja rajusti. Somepalvelujen teknisiä ominaisuuksia täydellisesti hyödyntävien ja ihmisten tunteisiin vetoavien valheiden pumppaaminen on aivan liian helppoa.

 

Kaiken muun vaalikohinan alle hautautui liian nopeasti tämä merkillinen uutinen: pieni kylä Makedoniassa toimii yli sadan Trump-myönteisen feikkiuutissivuston pesäkkeenä.

 

Aivot eivät ensin oikein tahdo ymmärtää. Voiko jonkun vaalistrategia olla näin häijy?

 

Buzzfeedin mukaan näiden valheita tehtailevien teinien motiivi on kuitenkin kylmästi vain raha, ei vaalitulokseen vaikuttaminen. Trump on ollut jo pitkään ylivoimaisesti maailman vahvin sosiaalinen objekti, johon liittyviä juttuja klikataan ja jaetaan eniten. Trump-juttujen luomasta kävijäliikenteestä ovat hyötyneet tietysti oikeatkin verkkomediat, mutta nyt peliin olivat lähteneet makedonialaisvoimin mm. sellaiset feikkiuutissivut kuin USA Newsflash ja WorldPoliticus (jätän tarkoituksella linkittämättä).

 

USA Newsflashillä on Facebookissa yli 500 000 tykkääjää. Jokainen päivitys saa vähintään satoja jakoja ja tuhansia tykkäyksiä. Sivusto pumppaa näitä ilmoille kymmeniä päivässä.

 

Katsoin nopeasti, ketkä olivat kommentoineet päivityksiä. Tavallisia amerikkalaisia. Harmahtava eläkeläismies Kentuckysta. Kiinteistönvälittäjä kovat kaulassa Bostonista. Nuori vaalea naisopettaja Tennesseestä.

 

Yhden Hillarysta kertovan artikkelin loppukaneetti kertoo olennaisen:

 

[blockquote text='”Are you going to vote for the candidate who paid terrorists to kill innocent people? Or are you going to vote for someone who is ready to change all this? Vote wisely, people. Your destiny is in your hands.”‘ text_color=” width=” line_height=’undefined’ background_color=” border_color=”]

 

Ronskit otsikot uppoavat tähän yleisöön kuin Trumpin koura väkisin ihan mihin vaan.

 

Koska Facebook palkitsee paremmalla näkyvyydellä sellaisia päivityksiä, jotka herättävät reaktioita, olemme ajautuneet äärimmäisen vaaralliseen todellisuuteen, joka on aukaissut täysin uusia bisnesmahdollisuuksia moraalittomalle toiminnalle. Suomessakin ollaan päästy jo maistelemaan tätä MV-mössöä, mutta pieni kielialueemme tekee janitskineista pikkupuuhastelijoita isossa mittakaavassa.

 

[blockquote text=’Somekupla on totta.’ text_color=” width=” line_height=’undefined’ background_color=” border_color=”]

 

Aina, kun tämän kuulee sanottavan ääneen, nyökkäilee. Mutta sitten se taas unohtuu, kun aamuratikassa plärää sitä ikiomaa, uniikkia digitaalista todellisuuttaan.

 

Kuplasta on kirjoitettu toki paljon aiemminkin, ja moni media on onneksi herännyt tähän nyt myös vaalien jälkeen. Aihe on sellainen, mistä pitää keskustella juuri nyt, jotta saataisiin korjattua yksi särö tässä koko ajan rikkinäisemmältä tuntuvassa maailmassa.

 

Markkinoijan vastuu

 

Lähiaikoina yhä isompi osuus omastakin työstä on ollut tarinankerrontaa ja sisällöntuotantoa Facebookissa ja näiden päivitysten saattamista oikeiden ihmisten silmien eteen Facebookin mainostyökalua käyttäen.

 

Jokainen yritys agendastaan riippumatta voi hyötyä näppärän mainonnan voimasta pienilläkin panostuksilla. Kevyesti ajateltuna hyöty ihan perinteisestä “tylsästä” mediaosumastakin moninkertaistuu, kun artikkelin linkittää Facebookiin ja kohdistaa vielä mainonnalla halutulle joukolle.

 

Satasen panostuksella voi varmistaa vaikkapa, että 15 000 potentiaalista vastavalmistunutta koodaajaa näkee Facebook-feedissään artikkelin siitä, kuinka koko toimisto muuttaa kuukaudeksi etelän aurinkoon etäilemään.

 

Tuo on ihan kiva taktiikka kaikille yrityksille, mutta isompia ja yhteiskunnallisesti tärkeämpiä narratiiveja rakentavien brändien, viestijöiden ja Facebook-markkinoijien on mietittävä tarkkaan, miten käytämme taitojamme, ja millaisten arvojen mukaan tuotamme sisältöjä.

 

Olemmeko helppojen reaktioiden perässä ja vahvistamme samalla kuplan kuorta vai haluammeko tehdä moraalisesti oikein? Kun vastaamme tähän kysymykseen ainoalla oikealla tavalla ja myös toimimme sen mukaisesti, miten estämme muiden valehtelun?

 

Politiikassakin on kyse voimista, vastavoimista ja näiden ikuisesta tasapainoa hakevasta vellonnasta. Jos kylällinen makedonialaisia teinejä pystyy käyttämään systeemiä hyväkseen pimeään päin, on meidän vuoromme vetää köysi takaisin valon puolelle. Mistä aloitetaan?

 

Jussin löydät Twitteristä ja LinkedInistä. Kommentin voi kirjoittaa LinkedIn-kirjoituksen ketjuun.

 

EDIT: Jahas, muutos taisi alkaa heti; Facebook ehdotti hyvin liberaalille kaverille ryhmää “Piikki kiinni ja elintasopakolaiset pois Suomesta”.

 

EDIT 2: Facebook on vastannut kritiikkiin.

Posted By

Jussi Hakanen