Mitä Nordic Business Forum opetti viestinnästä, part deux?

https://cocomms.com/2016/10/10/mita-nordic-business-forum-opetti-viestinnasta-part-deux/

Summailin täällä Nordic Business Forumin ensimmäisen päivän ajatuksiani. Nyt tarjolla tiivistys NBF-perjantain tarjonnasta.

 

Pelottaako? Hyvä – let’s go!

 

Perjantain puheenvuoroissa ehdottomasti kiinnostavinta oli johtaminen. Ja kuten tiedämme, johtaminen on viestintää ja vuorovaikutusta. Kas, lempiaiheeni!

 

Puheenvuorot kiteytyivät mielestäni kolmen teeman ympärille: uskaltaminen epävarmuudesta huolimatta, peiliin katsominen sekä virheet ja niihin suhtautuminen.

 

Ei tekosyitä

 

Mikroluotto-organisaatio Kiva:n perustaja Jessica Jackleyn puheenvuoro oli todella inspiroiva ja aiheutti akuuttia maailmanparannustarvetta. Hänen vaikuttavin näkemyksensä oli kuitenkin se, että on uskallettava tehdä ja jätettävä huomiotta monet ympäröivät asiat ja ihmiset. Tulet aina kohtaamaan mielipiteitä ja tekosyitä, joiden takia juuri nyt ei kannata ryhtyä toimeen.

 

screen-shot-2016-10-09-at-12-27-19

 

Henkilökohtaiseen tekemiseen liittyvät tekosyyt valuvat usein myös koskemaan koko työpaikkaa, kuten ”noku on kesäloma/joululoma ihan kohta”, ”on just kvartaalin vaihdos ja pitää raportoida, niin nyt ei just kannata” tai ”meillä tota jo kerran kokeiltiin, eikä toiminut”.

 

Mikäli sinulla on vahva visio, uskalla, mene ja tee – epäilijöistä ja vastoinkäymisistä huolimatta.

 

Työntekijäkokemus on ykkönen

 

Sampark Foundationin toimitusjohtaja ja entinen HCL Technologiesin toimitusjohtaja Vineet Nayar on kirjoittanut teoksen Employee first, customer second. Henkilöstön asettaminen etusijalle ei ole uusi näkemys, mutta Suomessa vielä melko tuoretta ajattelua. Meillä ollaan pitkälti kiinni vielä asiakas on ykkönen -vaiheessa.

 

Tiivistetysti hyvinvoiva henkilöstö ja hyvä työntekijäkokemus luovat hyvää asiakaskokemusta, mikä sitouttaa asiakkaat ja tuo lisää viivan alle. Yksinkertaista, muttei välttämättä niin helppoa.

 

Mitä johdolta sitten edellytetään, että he pystyvät luomaan hyvän työntekijäkokemuksen?

 

Nayar sanoi kirjaimellisesti, että hyvä johtaja haistelee tiensä perille. Se taas vaatii myös avointa suhtautumista ja peiliin katsomista. Tiedätkö, missä vuotaa? Osaatko ottaa vastaan palautteen, mitä henkilöstö sinulle antaa? Hyväksytkö omat vikasi ja virheesi?

 

Johtajien tai oikeastaan ihan jokaisen meistä pitäisi pystyä katsomaan peiliin, uskaltaa laskea ego alas ja keskustella aidoista asioista, ei pönkittää omaa asemaa tai asiaa.
Uskallammeko?

222

 

Nayar kehotti johtajia pyytämään palautetta omasta toiminnastaan – millaista palautetta saisit johtamisestasi alaisiltasi? Tohdimmeko kysyä?

 

Ongelmien myöntäminen ja niistä keskusteleminen avoimesti on luottamuksen alku. Luottamuksen kasvattamisen jälkeen johtajan tehtävä on antaa suunta, visio. Onnistutko motivoimaan ja luomaan vision, jonka perässä työntekijät ovat valmiita hyppäämään?

 

Johtaminen on asiakaspalvelutehtävä: johtajan tehtävä on inspiroida ihmisiä tekemään parhaansa. Management by perkele -kansalla on tähän vielä matkaa.

 

screen-shot-2016-10-09-at-12-26-53

screen-shot-2016-10-09-at-12-26-53

Vaikealta tuntuu, tehdäänkö silti?

 

Markkinointiguru Seth Godinin puheenvuoro oli ravisteleva nimenomaan markkinoinnin näkökulmasta. Johtamiseen liittyen hän muistutti, että muutos ei ole helppoa, sillä se luo aina jännitteitä.

 

111

 

Pelko on luovuuden vastakohta. Epävarmuutta emme voi poistaa ja epäonnistuminen on aina mahdollista, mutta se ei saa pysäyttää meitä tekemästä. Ilman sitä menestyskään ei ole mahdollista.

 screen-shot-2016-10-09-at-13-43-39

 

Maailman tunnetuin skeittaaja Tony Hawk totesikin, että ellei hän olisi tehnyt menneisyyden virheitään, ei hän pystyisi tekemään nykyään hyviä päätöksiä, joiden avulla hän on menestynyt myös liiketoiminnassa.

 

Nobody said it would be easy. Tehdäänkö silti?

 

Kerro kerro kuvastin, miten johtajalla menee

 

Pixarin perustaja ja Disneyn pääjohtaja Ed Catmullin puheenvuoro keskittyi luovuuden kulttuurin johtamiseen ja siihen, mitkä toimenpiteet ja kulttuurin elementit estävät luovuutta.

 

Catmull painotti, että kyse ei ole siitä, miten tulla luovemmaksi, vaan mikä kulttuurissamme estää luovuuden ilmentymisen. Useimmiten kyse on siitä, että johtavat eivät ole halukkaita näkemään ja kuulemaan, mikä on pielessä, eikä henkilöstö ole halukas sitä kertomaan.

 

Miksei ihmisiä sitten kiinnosta puhua siitä, mikä on pielessä? Tässä inhimilliset tunteet ja ego astuvat kuvioihin. Meillä on tarve olla oikeassa, haluamme pyrkiä varmuuteen, pelkäämme virheitä ja siksi tyrmäämme helposti annetun palautteen, puolin ja toisin.

 

Toiset näkevät asioita, joita sinä et näe. Miten otamme huomioon ongelmat, joita emme edes näe? On pystyttävä pysymään avoinna ja sanomaan, että tämän haluan ymmärtää, vaikka asia olisi itselle vieras.

 

Myös hierarkia saattaa estää avoimen vuorovaikutuksen. Catmull painottikin, että ihmisten tulisi puhua toisille ihmisille, ei pomot alaisille tai päin vastoin. Luovuuden kulttuuria rakennettaessa kyse ei ole siitä, kenellä on valta, vaan meidän on pystyttävä antamaan rehellistä palautetta puolin ja toisin. Ja pysyttävä asiassa tai ongelmassa, ei antaa aseman, egon tai tunnesyiden estää meitä sanomasta, mitä oikeasti ajattelemme.

 

screen-shot-2016-10-09-at-12-25-47

 

Tiikeriäidin perintö

 

En malta myöskään olla mainitsematta ristiriitaisen vastaanoton saanutta menestyksen matriarkkaa, tiikeriäiti Amy Chuaa.

 

En kirjoittanut yhtään twiittiä, muistiinpanoihin kertyi kolme riviä. Ei resonoinut. Chuan tutkimus eri etnisten ryhmien menestyksestä oli todella kiinnostava, mutta hänen teesinsä yksilön menestyksestä – Superiority Complex, Insecurity and Impulse Control – sotivat sitä vastaan, mihin itse uskon.

 

En kyseenalaista niiden paikkaansa pitävyyttä, mutta en usko, että epävarmuutta vahvistamalla lisätään ihmisten tasapainoisuutta ja onnellisuutta. McKinseyn epävarmat ylisuorittajat ovat varmasti joidenkin työnantajien näkökulmasta hedelmällinen maaperä, mutta ei kovin pitkäjänteinen tie yksilön näkökulmasta. Tunnistan nämä tyypit omasta elämästäni, erityisesti kauppisajoilta. On kuitenkin hyvä muistaa, että tällainen menestys ei ole yhtä kuin hyvä johtajuus, hyvinvointi tai onnellinen elämä, jotka itse arvotan hyvin korkealle.

 

Mikä ajatus sinulle jäi päällimmäisenä mieleen NBF-perjantaista?

 

P.s. Oma twiittivirtani ylsi #NBForum2016 sisällöntuottajien 22. sijalle eniten alkuperäistä sisältöä tuottaneiden listalla. Woop woop! Tsekkaa TheMarttin analyysi Nordic Business Forumin Twitter-tilastoista https://themartti.wordpress.com/2016/10/08/tweet-analysis-of-nbforum2016/.

 

P.p.s. Nordic Business Forum -organisaatio oli tainnut napata näistä vinkeistä onkeensa. Pitkän perjantaipäivän päätteeksi kävelin kohti Pasilan asemaa. Vielä juna-aseman vieressä NBF-tyyppi kysyi, oliko minulla ollut hyvä päivä ja painotti, että muistanhan levätä viikonloppuna. Mimmi oli itse hurjan innoissaan tyytyväisistä asiakkaista ja hymyili leveästi. Asiakaskokemukseni oli mainio loppuun saakka – mahtavien asiakaspalvelijoiden ansioista. Employee first, customer second indeed.

 

@KataJuvonen  @Cocomms

 

Pääkuva: Paula Ojansuu

 

Posted By

Katariina Juvonen