Mitä Nordic Business Forum opetti viestinnästä, part une?

https://cocomms.com/2016/10/07/mita-nordic-business-forum-opetti-viestinnasta-part-une/

Ensikertalaisena Nordic Business Forumissa odotukset olivat luonnollisesti korkealla. Ne täyttyivät ja jopa ylittyivät. Bisneshurmion, buzzwordien, loputtoman Twitter-virran ja aidosti kiinnostavien näkemysten seassa yritin pitää omat viestintäkakkulat nenällä.

 

Jos bisnesmaailma makaa tänään näin, mitä se tarkoittaa viestinnän kannalta?

 

Tässä tiivistettynä ajatuksia #NBForum2016 ensimmäisestä päivästä.

 

Mainokset kuolevat, mutta tarinankerronta ei

  screen-shot-2016-10-07-at-12-43-51

Mainonta perinteisessä muodossa kulkee hitaasti kohti omaa kuolemaansa, mutta tarinankerronta elää edelleen vahvana.

 

Professori Scott Galloway totesi osuvasti, että nyt on hyvä aika olla sisältö- ja videobisneksessä, sillä kiinnostava sisältö ja video ovat se juttu, joilla ihmisiin vedotaan – oli kyse sitten järjestä tai tunteista.

 

Loistavalla idealla myös kuluttajat tai käyttäjät saadaan luomaan itse sisältöä, joka on vielä uskottavampaa kuin korporaatioviesti.

 

Viestintä ja vuorovaikutus ei katoa lisätyssä todellisuudessakaan

 

Yrittäjä, sijoittaja, Singularity Universityn perustaja ja kirjailija Peter Diamandis venytti käsitystämme siitä, mikä maailmassa on mahdollista, kuinka hurjaa vauhtia maailma ympärillämme muuttuu ja mihin kaikkeen ihmiskunta pystyy, mikäli jaksamme tehdä valtavasti töitä sen eteen.

 

Lisätty todellisuus, AI, robotisaatio, IoT, 3D-tulostaminen, avaruuden valloittaminen ja genetiikka hyppivät sulassa sovussa Diamandisin puheissa. Hän kehottaa keskittymään maailman suurimpien ongelmien ratkaisuun. ”If you want to make a billion, help a billion people.”

 

Kenellä tahansa meistä on mahdollisuus tarttua toimeen, sillä tarjolla on pääomaa, teknologioita ja tietoa enemmän kuin koskaan ennen. Päässä alkoi hurista. Sain pienen eksistentiaalisen ammatillisen kriisin siitä, miten viestinnän ammattilaisena voin ottaa osaa näihin talkoisiin.

 

Mutta sitten se ajatus iski. Vuorovaikutus ja viestintä eivät tule katoamaan minnekään. Vaikka keinoäly osaisi antaa vastaukset kysymyksiini, printtaisin illan asun omassa vaatekaapissa, robotti siivoaisi asuntoni ja Balin reissun sijaan suunnittelisin matkaa Marsiin, kyky luoda visio, kertoa tarinoita, motivoida muita ja saada oma viesti perille on edelleen yhtä tärkeää – ellei jopa tärkeämpää kuin ennen.

 

Communication drives everything

 

Jos ehdinkin virtuaalitodellisuuspäissäni olla hetken huolissani viestinnän tulevaisuudesta, somekansan superidoli ja kovan tason hustlaaja Gary Vaynerchuk räjäytti potin ja palautti uskoni omaan osaamiseeni. Hänen puheenvuoronsa kiteytyi vuorovaikutuksen, huomion ja arvonluonnin pyhään kolminaisuuteen.

 

Vaynerchuk kannusti jokaista yritystä olemaan itse media ja luomaan sisältöä, joka luo ihmisille arvoa. Ketään ei kiinnosta myyntipitchit, vaan jokainen haluaa käyttää aikansa siihen, että saa itselleen hyötyä, ei bannerimainontaa. Kun olet tuottanut tarpeeksi hyödyllistä sisältöä, voit kertoa jotain myynninkin näkökulmasta.

 

Hän ravisteli jokaista paikalla ollutta sanomalla, että silmiensä ummistaminen sosiaaliselta medialta on kuin päättäisi hautautua paikoilleen ja jättää tämän hetken olennaisin tapa viestiä huomiotta.

 

12

 

Tiedon kuluttamisen tapa on muuttunut, ja vaikka tämän päivän kuumin some-kanava ei olisi enää huomenna käytössä, on ihmisten toiminta muuttunut perustavanlaatuisesti. Siksi jokaisen jäärän olisi enemmän kuin syytä napata kiinni somesta, tänään.

 

screen_shot_2016-10-07_at_12-58-11

 

Jokainen meistä on tarinankertoja, mutta meidän pitää tuntea itsemme ja olla omia itsejämme, kun kerromme tarinaa. Se, mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Tämä koskee niin yrityksiä kuin asiantuntijoita. Oman äänen löytäminen on tärkeää.

 

Yritysjohtajien on tärkeää tuntea sosiaalisen median alustat ja kanavat ja ymmärtää, mikä toimii markkinointiin, myyntiin ja viestintään. Vaynerchuk ei kehottanut palkkaamaan parikymppistä diginatiivia, joka kyllä tuntee eri appsit, mutta ei tajua liiketoiminnastasi mitään. Johdon pitää itse ymmärtää, mitkä tavat viestiä heitä palvelevat parhaiten.

 

Hyvä johtaja luo avoimen vuorovaikutuksen

 

Twitterin entinen toimitusjohtaja Dick Costolo keskittyi puheenvuorossaan paitsi teknologian kehitykseen myös johtamiseen. Hän muistutti, että innovatiivisessa yhtiössä pitää hyväksyä se, että ihmiset tekevät virheitä, eikä heitä saa siitä rangaista. Twitterillä yksi toimintaperiaate on ollut bias to yes -ajatus, eli kukaan yhtiössä ei saa sanoa, että sinä et saa tehdä jotain tai että jotain ei kannata tehdä, koska se ei kerran toiminut.

 

screen-shot-2016-10-07-at-13-02-00

Costolo kertoi, että jokaisessa johtoryhmän tapaamisessa heillä oli tapana miettiä, mitkä ovat niitä asioita, joiden oppimiseen heillä on mennyt liian pitkään. Ja miksi niiden oppimiseen on mennyt niin pitkään? Tämä on auttanut löytämään toiminta- ja ajattelutapoja, jotka ovat vaatineet ravistelua.

 

screen-shot-2016-10-07-at-13-02-43
Vahvimpana mieleen jäi kysymys siitä, onko teidän organisaatiossanne kulttuuri, jossa ihmiset uskaltavat kyseenalaistaa yleisesti jaetut uskomukset? Se kertoo siitä, millainen työntekijäkokemus firmassanne on. Voiko toimarille jutella hississä rennosti, uskaltaako hän myöntää tekemänsä virheet itse? Viestinnällä on valtavan suuri rooli kulttuurin muokkaamisessa toivotuksi.

 

Lienee sanomattakin selvää, että viestinnällä on entistä enemmän merkitystä tulevaisuudessa.

 

Palaan loppuseminaarin fiiliksiin vielä myöhemmin!

 

Olitko paikalla ja koit saman herätyksen? Oletko täysin eri mieltä? Ota kantaa ja kommentoi!

 

@KataJuvonen  @Cocomms

 

Pääkuva: Topias Saari

Posted By

Katariina Juvonen