Asiakas nostaa Suomen nousuun

https://cocomms.com/2016/09/19/asiakas-nostaa-suomen-nousuun/

Tällä viikolla vietetään viestinnän ja markkinoinnin väen yhteen liittävää Markkinoinnin viikkoa. Messukeskuksessa tulemme todennäköisesti kuulemaan yhden jos toisenkin erinomaisen puheenvuoron siitä, miten nyt elämme taloudessa viimeisiä kasvuun investoimisen hetkiä.

 

Näitä puheenvuoroja on syytä kuunnella tarkasti.

 

Suomi sijoittui World Economic Forumin innovaatiolistauksessa ykköseksi, mutta niiden kaupallistamisessa vasta sijalle 39. Suomalaisten aivoista ja käsistä syntyvät siis parhaat tuotteet ja palvelut, mutta niistä potentiaalisille asiakkaille kertominen tarpeeksi ajoissa sakkaa.

 

Googlen uuden maajohtajan Antti Järvisen sanoin: Suomi ottaa Ruotsilta pataan 5–1 lähes kaikessa – myös markkinoinnissa. Eikä riitä, että Ruotsilta, vaan nykyään myös Norjalta, Tanskalta ja aika monelta muultakin. Asialle pitää tehdä jotain ja pian.

 

Kaikki alkaa asiakkaasta

Yrityksen toimintaa voi tarkastella moneltakin kantilta, mutta lähtöruudussa seisoo silti aina asiakas. Asiakas on yrityksen ja sen kaikkien sidosryhmien hyvinvoinnin alku ja loppu. Asiakas rahoittaa niin henkilöstön, muiden sidosryhmien kuin omistajienkin tarpeet.

 

Tässä ajassa, kun kasvun ja tuloksen tekemisen tuska on läsnä jokaisessa yrityksessä, tarvitsemme lisää näitä toiminnan rahoittajia, asiakkaita.

 

Säästöjen sijasta meidän on kasvatettava liikevaihtoa. Se tapahtuu vain lisäämällä myyntiä eli hankkimalla lisää asiakkaita. Tässä kohtaa astuvat kuvaan markkinointi ja viestintä, jotka vaikuttavat suoraan liikevaihdon kasvuun.

 

Anne Korkiakoski toteaakin Markkinoinnin viikolla viisaasti, että suomalaiset yritykset toimivat yleensä hirveän loogisesti, mutta tässä kohtaa ajatus usein harhailee. Viime vuosien laskusuhdanteessa markkinointipanostuksia kuvaavat käyrät ovat nimittäin naapurimaissamme kurottaneet koilliseen, kun taas meillä suunta on ollut kaakkoon. Ja kas, yllättäen naapurissa meneekin jo hieman paremmin.

 

Ota riski – satsaa markkinointiin

Uuteen nousuun tarvitaan siis lisää asiakkaita. Mihin meiltä on hävinnyt rohkeus, uskallus ja sisu hankkia niitä? Uusien asiakkaiden hankkimiseksi pitäisi uskaltaa ottaa vähän riskiä. Pitäisi siis uskaltaa investoida markkinointiin ja viestintään.

 

Ihan tutkittua faktaa on, että heikkoina aikoina markkinaosuutta voittavat ne yritykset, jotka investoivat markkinointiin ja viestintään.

 

Toki pitkän alamäen säikäyttämä asiakaskin on varovainen.

 

Asiakas miettii kahden sijasta kolme kertaa, ostaako. Ja jos ostaa, niin keneltä. Kuka on tarpeeksi hyvä ja luotettava kumppaniksi? Keneen voisin luottaa?

 

Sinä tietysti toivot, että asiakas valitsisi juuri sinut. Sinun tuotteesi tai palvelusi. Vaan toivominen ei riitä. Asiakas pitää vakuuttaa 120 prosenttisesti, että sinulla on hänelle ylivoimaisen hyvä palvelu, tuote tai ratkaisu.

 

Tarina se on joka myy

Jotta voit vakuuttaa asiakkaan, tarvitset jalat alta vievän tarinan, joka kerrotaan viestinnän ja markkinoinnin keinoin – tarinan, joka on markkinointiguru Bill Bernbachia mukaellen yllättävä, relevantti ja jää mieleen.

 

Vaikka tarjoamasi tuote, palvelu tai ratkaisu olisi mielestäsi kuinka ylivoimainen tahansa, ei se ole asiakkaan totuus, ellei hänellä ole tietoa siitä, millainen kultakimpale sinulla on tarjolla. Ja asiakas ei tiedä, ellei hän kuuntele. Tämän päivän viestintäkaaoksessa asiakas ei jaksa kauan pinnistellä viestisi äärellä, ellet osaa kertoa tarinaasi niin, että se pysäyttää, puhuttelee ja jää mieleen.

 

Mikä sinun tarinasi on? Tietävätkö ja tuntevatko nykyiset – ja etenkin potentiaaliset uudet – asiakkaasi sen niin, että sukat pyörivät jaloissa? Jos eivät, tule Markkinoinnin viikolle ja nykäise hihasta. Kerrotaan tarinasi paremmin!

Posted By

Johanna Markkanen