Timantit on ikuisia – Jussi Hakanen neuvoo jakamaan parhaat someideat kaikissa kanavissa, useaan otteeseen

https://cocomms.com/2016/09/15/timantit-on-ikuisia-jussi-hakanen-neuvoo-jakamaan-parhaat-someideat-kaikissa-kanavissa-useaan-otteeseen/

Puolivillainen sosiaalisen median hyödyntäminen on Jussi Hakasen mielestä ajanhukkaa. ”Sisällönluonnissa ja suhteiden solmimisessa pitää olla fiksu”, hän summaa.

 

Kun Jussi Hakanen kaksi ja puoli vuotta sitten aloitti Cocommsissa, esiteltiin uusi, erityisesti sosiaalisen median kiemuroista perillä oleva viestintäkonsultti maailmalle Vine-postauksen avulla. Jos sama esittely tehtäisiin tänään, otettaisiin käyttöön Vinen sijasta kokonainen somepaletti.

 

Jussin mukaan monikanavaisuus on ainoa tapa tavoittaa suuria yleisömääriä, sillä ihmiset käyttävät sosiaalista mediaa eri tavoin.

 

– Osa tykkää kuunnella podcasteja tai katsoa videoita, osa selailla kuvafeedejä tai vain lukea. Totta kai vaatii vaivannäköä olla läsnä monessa kanavassa, mutta oma näkemys kannattaa tuoda mahdollisemman monen saataville, Jussi toteaa.

 

– Jos on nähty vaivaa ja tehty sisältöä, se kannattaa hyödyntää niin monella tavalla kuin mahdollista. Jos esimerkiksi tämä juttu julkaistaisiin vain tekstinä Cocommsin verkkosivuilla enkä minä tai kukaan kollegoista jakaisi sitä vaikkapa Twitterissä, niin sehän olisi ajanhukkaa. Ja kun aiheessa pääsee vauhtiin, niin miksei samalla pistä podcastia purkkiin.

 

Jussin mukaan ei haittaa, vaikka samaa sisältöä jakaisi hieman eri kulmilla useana eri päivänä.

 

– Eiväthän kaikki ole kuitenkaan linjoilla juuri samaan aikaan.

 

Logot vaihtuivat kasvoihin

 

Jussi tuli Cocommsille MTV:ltä. Maikkarin leivissä Jussi ehti viettää viisi vuotta urheilu- ja viihdesisältöjen viestinnän parissa – ja somessa. Vuodet olivat sosiaalisen median merkittävyyden kasvuaikaa etenkin yrityksille, jotka perustivat tilejä yksityishenkilöiden jalanjäljissä.

 

Jussi kokeili yrityksen nimissä kaikkia mahdollisia kanavia, testaili mitä mikäkin toiminto oikeasti tekee, mikä herättää keskustelua ja millaiset sisällöt toimivat. Hän oli yleisön mukana hehkuttamassa onnistumisia ja vastasi kärsivällisesti satoihin, ellei tuhansiin kriittisiin viesteihin.

 

– Yritysten pelisäännöt ja etiketti sosiaalisessa mediassa olivat muotoutumassa. Oli hienoa olla mukana oppimassa tekemällä ja välillä kantapään kauttakin, Jussi muistelee.

 

Yritysten läsnäolo sosiaalisessa mediassa on muuttunut vuosien saatossa melkoisesti. Viisi, seitsemän vuotta sitten yrityslogot olivat äänessä, nyt puheenvuoron saavat enenevässä määrin ihmiset logojen takaa.

 

– Ihmiset haluavat keskustella toisten ihmisten kanssa, Jussi summaa yritysmaailman sometrendin.

 

– Mutta vaikka firma olisikin läsnä vain yrityslogonsa kautta, kielenkäyttö voi silti olla inhimillistä.

 

Monta tapaa hyödyntää

 

Uusia sosiaalisen median kanavia putkahtelee maailmalle tasaisin väliajoin. Toiset pinkovat maailmanlaajuisiksi jättimenestyksiksi, toiset hyytyvät jo lähtötelineisiinsä. Paikkansa vakiinnuttaneita kanaviakin on jo aikamoinen kattaus. Yritysten lähestymistapa somea kohtaan vaihtelee: osa syleilee, osa on maltillisesti mukana. Toisia ei voisi some vähempää kiinnostaa.

 

Onko kenelläkään kuitenkaan varaa kääntää selkäänsä somelle?

 

– Sosiaalista mediaa voi käyttää hyödyksi niin monella tavalla, ja sillä voi tavoitella hyvin erilaisia asioita, että kenelläkään ei pitäisi olla syytä olla ottamatta jotakin kanavaa käyttöönsä. Vähintäänkin jokainen yritys haluaa omiin leipiinsä parhaat mahdolliset tekijät. Some kannattaisikin valjastaa ainakin rekrytointiin ja työnantajamielikuvan luomiseen, Jussi sanoo.

 

Jussin mukaan sosiaalinen media voi olla myös osa johtamiskulttuuria. Jokainen johtajan twiitti on viesti paitsi ulkopuolelle, myös sisäisesti: näin meidän johtaja puhuu meistä, meidän alasta. Se on avointa johtamista.

 

Sosiaalinen media taipuu myös myynnin työkaluksi. Silloin puhutaan social sellingistä.

 

– Jos myyjä osaa social sellingiä, hän saa varmasti myyntitavoitteensa täyteen paremmin kuin pelkillä kylmäsoitoilla. Sisällön luomisessa ja suhteiden solmimisessa pitää kuitenkin olla fiksu, Jussi sanoo.

 

Sisältömarkkinoinnin sukua olevassa social sellingissä lähtökohtana on, että asiantuntija on osa jotain yhteisöä ja tuo sisällöillään yhteisöön näkemystä ja lisäarvoa. Ennen kuin voi alkaa myydä, asiantuntijan on annettava ideoiden kiteytyksiä, neuvoja, näkemystä ilmaiseksi.

 

– Ja kun tulee se myynnin aika, niin sitten voi ihan raa’asti myydä, koska kohdeyleisössä on syntynyt luottamus: tiedän tuon tyypin, se tietää mistä puhuu.

 

Jussi Twitterissä ja LinkedInissä.

Posted By

Heini Nieminen