Se-urheilukilpailu-joka-jääköön-nimeämättä

https://cocomms.com/2016/08/05/se-urheilukilpailu-joka-jaakoon-nimeamatta/

Kirjoitin hiljattain blogin, jossa listasin suomalaisurheilijoiden Twitter-tilejä. Kyseiset urheilijat osallistuvat tänään Etelä-Amerikassa alkaviin urheilukisoihin. Julkaisun jälkeen poistin blogin, koska säikähdin.

 

Jos edustat yritystä, etkä ole virallinen sponsori, kisojen kommentoiminen on jokseenkin haastavaa 27.7.–24.8.2016 välisenä aikana. Varminta on pitää suu tiukasti kiinni, sillä virallinen säännöstö on tiheä miinakenttä.

 

Urheilijoita ei saa mainita julkaisuissa. Tuloksia ei saa kommentoida. Virallisen kisajärjestäjän twiittejä ei saa retweetata. Jopa kisojen nimi on sakkolihaa huolimatta siitä, että se on yleiskieltä. Myös sanat, joissa nimi esiintyy vain osin, ovat kiellettyjä.

 

Syynä tiukkoihin rajoituksiin on ensinnäkin tiedät-kyllä-minkä kilpailun ”uniikki luonne”, jota ei haluta pilata ylikaupallistamisella. Lisäksi halutaan pitää urheilijat huomion keskipisteenä ja suojella rahoitusta, joka jaetaan kansainvälisesti eri urheilijoille ja organisaatioille.

 

On hienoa, että globaalista markkinataloudestamme löytyy vielä näin ylevää ajattelua edustava taho. Tuntuu kuitenkin hiukan ristiriitaiselta, etteivät kisojen viralliset sponsorit aiheuta laajalla näkyvyydellään ylikaupallistumista tai vie huomiota urheilijoilta.

 

Kaikki haluavat palansa maailmanlaajuista suosiota nauttivista kisoista ja suosio hyödynnetään iskemällä kimpaleeseen iso hintalappu. Sijoituksen tehneitä pääsponsoreita suojellaan rajoittamalla muiden toimintaa. Eikä siinä ole mitään väärää, saahan sijoituksesta hyötyä. Järjestäjät voisivat yhtä hyvin myöntää asian, eikä piiloutua pyhien arvojensa taakse.

 

Virallisen ohjeistuksen mukaan kunkin maan omat organisaatiot valvovat sääntöjen toteutumista. Kansalliset lait ja säädökset voivat vaikuttaa siihen, miten sääntöjä tulee noudattaa. En kuitenkaan usko kansallisten organisaatioiden ohjeiden eroavan paljoakaan isoista linjauksista. Harva tuskin viitsii pokkuroida maailman suurinta ja vaikutusvaltaisinta urheilun kattojärjestöä vastaan.

 

Ja näin loppukaneettina, en missään nimessä halua toivottaa onnea tiedät-kyllä-mihin-kisoihin tiedät-kyllä-keille-urheilijoille!

 

 

Tarkempi listaus säännöistä löytyy mm. tästä Adweekin artikkelista.

Posted By

Saara Laaksonen