Pokémon comes – anything goes

https://cocomms.com/2016/07/19/pokemon-comes-anything-goes/

Pokémon Go tuli, näki ja voitti älypuhelinkansan puolelleen. Pelistä on puhuttu jo niin paljon, että korvat puutuvat. Suosituimmat valtavirtailmiöt luovat kuitenkin ympärilleen myös vitsikästä parodiointia. Pokémon Go:n jalanjäljissä anything goes. Oletko jo nähnyt nämä virkistävät vaihtoehdot?

 

Yle Kemi on lähtenyt puhdistamaan tienvarsia konseptillaan Koirankakka Go. Yksinkertainen läppä on kerännyt Facebookissa jo yli tuhat jakoa.

 

Janoisten sankarien suosikkipeliksi muodostunee Chardonnay Go, jossa saalistetaan täysiä viinilaseja. Osallistujien pettymykseksi lasi on kuitenkin huikan jälkeen jätettävä seuraavalle pelaajalle.

 

Eläintenoikeuksia ajava PETA käyttää Pokémoneja hyödykseen opetustarkoituksessa. PETA on perustanut Los Angelesin toimipisteeseensä Pokémonien suojelualueen, joissa ei saa saalistaa: #GottaFreeEmAll! PETA:n mukaan Pokémonin vangitseminen palloon ei eroa kovinkaan paljon eläimen vangitsemisesta eläintarhaan, joten se toimii hyvänä esimerkkinä eläinten oikeasta kohtelusta. PETA on myös rakentanut pelin, jossa kaltoin kohdelluilla Pokémoneilla voi hyökätä kouluttajia vastaan.

 

Yritykset haluavat tietenkin mukaan huumaan. Mediassa on huhuiltu erinäisten yritysten tekevän pelin kehittäneen Nianticin kanssa sopimuksia, joissa Pokémoneja tuodaan tarkoituksella yritysten tiloihin. Ja kuluttajat tietenkin seuraavat. Ilman sopimuksiakin on mahdollista ratsastaa, sillä Pokémonit eksyvät helposti varsinkin isompiin liiketiloihin. Myllypuron K-Market kutsui asiakkaita nappaamaan omat Pokémoninsa kuvien kera ja Lidl Suomi tarjoaa jopa tuotepalkintoja Pokémon-bongauksista myymälän lähimaastoissa.

 

Myös hiukan yllättävät tahot ratsastavat ilmiöllä. Hilary Clinton piti lauantaina vaalitapahtuman Madison Parkin Pokestopilla. Tapahtumassa puistoon laitettiin Pokémoneja luokseen vetävä lure-moduuli. Osallistujia houkuteltiin tapahtuman mainoksessa “ilmaisilla Pokémoneilla”.

 

Niantic tuskin loukkaantuu parodioinnista, sillä olihan Pokémon Go aluksi vain Googlen aprillipila. Google julkaisi Pokémon Challenge -pelin kartoilleen vuonna 2014 ja peli oli toiminnassa vain hetken aikaa. Nianticilla vitsi otettiin kuitenkin tosissaan. Yhtiöllä oli jo kokemusta lisätyn todellisuuden (Augmented Reality) käytöstä Ingress-pelissään, joka päätyi kuitenkin vain hc-peliharrastajien käyttöön. Pokémon Go tarjosi siitä yksinkertaisemman version, joka maistui massoillekin.

 

Jos sinua kiinnostaa syvempi tarkastelu pelin brändäyksestä katso tämä Polygonin artikkeli. Augmented Realityn tulevaisuuteen voit kurkata Guardianin jutulla.

 

Posted By

Saara Laaksonen