Brexit tuli, Ema lähtee, mitä tekee Suomi?

https://cocomms.com/2016/07/05/brexit-tuli-ema-lahtee-mita-tekee-suomi/

Taas se tapahtui. Ruotsi meni ja otti paikan YK:n turvallisuusneuvostossa vaihtuvana jäsenmaana. Vieläkin kirpaisee muisto siitä, kun Suomi neljä vuotta sitten sai vastaavassa tilanteessa rukkaset.

 

Onko tästä opittu jotain? Osaako suomalainen nyt lobata isoissa ympyröissä ilman jälkikäteen kuumottavaa ikävän muiston hikeä?

 

Nyt on uusi tilaisuus, mutta tässä kisassa tarvitaan ihan uudet lääkkeet. New Yorkin sijaan kannattaa kääntää katse Lontoon finanssikeskuksen Canary Wharfiin.

 

Siellä sijaitsee Euroopan lääkevirasto EMA. Tämä jättiläisvirasto vastaa lähes kolmanneksesta lääkkeiden myyntilupien arvioinneista. Se siis päättää siitä, mikä lääke tulee potilaiden saataville ja mikä ei. Kun Iso-Britannia äänesti itsensä ulos Euroopan unionista, ei lääkeviranomainenkaan kauaa saarivaltiossa pysy.

 

Minne EMA siirtyy? Kuka saa Britannian johtavan aseman EU:n lääkevalvonnassa ja myyntilupaprosessien virtaviivaistamisessa, johon kuuluvat esimerkiksi nopeutetut myyntilupamenettelyt? Mitä tapahtuu siirtymävaiheessa, jonka kestosta kai kenelläkään ei ole tietoa?

 

Jos Suomi on mukana kisassa, se tapahtuu kulisseissa, sillä ainakin Italia, Ruotsi ja Tanska ovat jo ilmaisseet haluavansa lääkeviraston uudeksi kotimaaksi. Viranomaiset eivät tosin ole vahvistaneet tätä tietoa.

 

Suomellakin on etunsa. Meillä on korkealaatuinen tutkimus ja runsaasti erikoisosaamista, ja onhan täällä jo Euroopan kemikaalivirastokin.

 

Mutta haluavatko EMA:n sadat huippuasiantuntijat Helsinkiin tai Pohjoismaihin? Heidän siitä tuskin kuitenkaan pitää päättää, sillä uuden osoitteen määräävät todennäköisesti hyvä sijainti ja alhaiset kustannukset.

 

Moni saattaa muistaa, miten vaikeaa Suomen kokoisessa maassa oli siirtää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean pääkonttoria Helsingistä Kuopioon. Prosessin aikana hävisi paljon erikoisosaamista ja kokemusta työntekijöiden lähdettyä muihin hommiin.

 

EMA on paljon isompi laitos. Virastossa on yli 400 kansainvälisesti arvostettua erikoisasiantuntijaa. Lisäksi virastolla on kansainvälinen tieteellisen asiantuntemuksen verkosto, johon kuuluu tuhansia asiantuntijoita. EMA:n johtaja Guido Rasi ei ole vielä kertonut, minne haluaisi tämän erikoisjoukkonsa muuttavan.

 

Potilaiden kannalta on tietysti kiinnostavaa tietää, hidastuuko uusien lääkkeiden myyntilupamenettely. Ja jos, niin miten se vaikuttaa sairauksien hoitoon?

Posted By

Vuokko Maria Nummi