Kuka holhoaa?

https://cocomms.com/2016/04/29/kuka-holhoaa/

Tätä me suomalaiset pelkäämme: että meitä ei oteta todesta ja joku yrittää holhota ja viedä vapautemme.

 

Kun EU:n ajatushautomot kierrättävät nanny state -indeksillään mielikuvaa Suomesta kansalaisten vapaan valinnan estävänä ikävänä edunvalvojana, isotkin mediatalot some-keskustelijoista puhumattakaan ostavat ajatuksen ilman lähdekritiikkiä.

 

Pahinta näyttää olevan se, että näyttäydymme kansainvälisessä vertailussa nautintoaineiden takapajulana. Haluamme juoda viinamme vapaasti silloin kun haluamme ja sillä hinnalla kuin haluamme. Harva kyseenalaistaa muodikkaiden think tankien tuotoksia.

 

Naureskelemme kyllä naistenlehtien tutkimustuloksille kasvovoiteista, jotka lupaavat 98,9 prosenttia enemmän hehkuvuutta väsyneeseen ihoon. Miksi ostamme uutis- ja talousmedian uutisen 53,7 pisteestä? Sillä pistemäärällä Suomi ylsi holhousvaltioindeksissä Euroopan unionin kärkeen ikävimpänä paikkana juoda, syödä ja tupakoida.

 

Eurooppalaisen ajatushautomon viestin julkaisseet mediat, kuten HS, Talouselämä, Iltalehti ja mtv3 eivät kertoneet uutisen yhteydessä ajatushautomon sidonnaisuuksista.

 

Mitä uutisen takaa löytyy?

 

Holhousvaltioindeksin tuottanut Epicenter on eurooppalaisten ajatushautomoiden verkosto. Holhousvaltioselvitystä on ollut tekemässä libertaristisista ajatuksistaan tunnettu britti Christopher Snowdon, joka johtaa IEA:ta, Institute of Economic Affairs -ajatushautomoa. Snowdon on brittiläinen freelancetoimittaja, johon liitetään avoin tupakkamyönteisyys, tutkimusvastaisuus ja yhteistyö tupakkateollisuuden kanssa. Twitterissä hän sanoutuu irti ”holhousvaltiosta”. Hän on poistanut tiedoistaan kohdan, jossa kieltää saavansa rahoitusta tupakkateollisuudelta.

 

Uutisen toinen näkökulma olisi vastuullisuus. Mutta kun EVA:n johtaja Matti Apunen toteaa HS:n jutussa lennokkaasti, että aikuisten ihmisten holhoaminen on voimien haaskausta ja johtaa usein hölmöyksiin – tarkentamatta sen kummemmin hölmöyksien laatua – terveysviranomaisten vastuulliseen aikuisuuteen vetoavat näkemykset tuntuvat tylsiltä.

 

Mitä opimme?

 

Ole hereillä. Uskomme hanakammin tietoa, joka vahvistaa omia uskomuksiamme. Jos uskomme, että meitä holhotaan, taputamme Epicenterin indeksille ja vaatimuksille holhouksen lopettamisesta.

 

Siksi terveysviranomaisten ja tutkijoiden tutkittuun tietoon perustuva viesti vapauksien rajoittamisesta tuntuu tylsältä. Silloin puhutaan verotuksesta, kansanterveydestä ja terveyseroista. Esimerkiksi alkoholiveron tuotto on yli miljardi euroa vuodessa. THL:n mukaan vuosittain alkoholin käytöstä aiheutuu 4–6,5 miljardin euron haittakustannukset.

 

Ole lähdekriittinen. Valtamedian kuuluu kertoa kansalaisille, millaisiin lähteisiin niiden välittämä tieto perustuu. Tutkijoilla on vastuu avata tutkimusasetelma ja omat sidonnaisuutensa julkisesti.

 

Meidän terveysviestinnän asiantuntijoiden pitää pysyä hereillä ja esittää myös ikäviä kysymyksiä.

 

Hauskaa vappua!

 

Posted By

Vuokko Maria Nummi