Mindfulness – huuhaata vai tietotyöläisen korvaamaton palautuskeino?

https://cocomms.com/2016/04/22/mindfulness-huuhaata-vai-tietotyolaisen-korvaamaton-palautuskeino/

Ulkona on vielä pimeää, sillä joulukuinen aurinko ei ole vielä noussut. 14 viestintäkonsulttia istuu aamuvarhaisella huoneessa silmät kiinni, hengittää syvään ja kuuntelee kouluttajan rauhoittavaa ääntä.

 
Työnantajat löytävät uusia tapoja houkutellakseen alan parhaat työntekijät palkkalistoilleen. Kauppalehti uutisoi muun muassa Googlen ja Accenturen kaltaisten edelläkävijöiden tuoneen mindfulness-harjoittelun työpaikalle.

 
Myös Cocomms on tässä kehityksessä mukana, sillä talven pimeimpinä viikkoina mindfulness-kouluttaja saapui toimistollemme ohjaamaan tunnin mittaisia sessioita, joissa tehtiin yhdessä harjoituksia ja käytiin läpi mindfulness-filosofiaa. Saimme joka tunnilla ohjeet myös viikoittaiseen itseharjoitteluun.

 
Viestintäkonsultin työn ominaispiirteisiin kuuluu se, että on useita rautoja tulessa. Vaikka työ on äärimmäisen palkitsevaa, se on samalla nopeatahtista ja aivoja kuormittavaa multitaskingia, sillä työ edellyttää useiden samanaikaisten kokonaisuuksien hallintaa. Monen asian tekeminen samaan aikaan ei kuitenkaan ole hyväksi keskittymiskyvylle, muistille ja uuden oppimiselle.

 
Älylaitteet ja muut jatkuvat ärsykkeet heikentävät keskittymiskykyämme, ja työelämän vaativuus on kasvanut entisestään. Mieli kaipaa rauhoittumista, turvaan kaikelta kohinalta. Se selittää varmasti ainakin osin mindfulnessin suosiota.

 
Mindfulness on tietoista ja hyväksyvää läsnäoloa. Harjoitukset auttavat rauhoittamaan ylikierroksille ajautuneet aivot ja käsittelemään ja hyväksymään negatiiviset tuntemukset, kuten stressin ja pettymykset.

 
Kauppalehden haastattelussa kouluttaja ja psykologi Lori Schwanbeck kertoo, että mindfulness tekee johtajista tehokkaampia ja auttaa heitä keskittymään ja tulemaan paremmin toimeen ihmisten kanssa.

 
Meille cocommslaisille mindfulness-kurssi osoittautui hyödylliseksi. Kurssilaisten keskittymiskyky ja asioiden loppuunsaattaminen paranivat ja kokemamme stressitaso laski. Kurssi vaikutti myönteisesti omaan itseensä ja muihin suhtautumiseen.

 
Itse olen saanut mindfulnessista parhaan hyödyn univaikeuksien selättämiseen. Harjoitukset toimivat nimittäin myös erinomaisena nukahtamiskeinona. Välillä soimaan itseäni siitä, etten tee riittävästi harjoituksia valveilla ollessani. Kunnes muistan yhden tärkeimmistä mindfulnessin sanomista: hyväksyntä. Ja uni voi tulla.

 
Aivan nollasta ei mindfulnessia tarvitse aloittaa, sillä harjoittelun tueksi löytyy lukuisia kännykkäsovelluksia. Hyväksi havaittu Calm on saatavilla App Storesta ja Google Playsta.

Posted By

Nea Aspiala