Lintu vai kala?

https://cocomms.com/2016/04/11/lintu-vai-kala/

Olin äitiysvapaalla viestintätoimistosta, kun päätin vaihtaa alaa ja hakea opiskelemaan ravitsemustiedettä. Neljä vuotta myöhemmin valmistuin elintarviketieteiden maisteriksi, ja samana päivänä aloitin vakituisessa työsuhteessa – viestintätoimistossa.

 

En vieläkään ole ihan varma, olenko viestintätaitoinen ravitsemusasiantuntija vai viestinnän asiantuntija, jolla on ravitsemusosaamista.

 

Mutta onko sillä väliä? Aika moni meistä joutuu kuitenkin lopulta ottamaan työssään monta roolia nimikkeestä riippumatta.

 

Monipuolisuus on valttia, mutta se vaatii myös malttia. Mitä kaikkea osaan? Mitä en?

 

Viestintäasiantuntijan työssä jonkin aihealueen erityisosaaminen on hyödyllistä, nykyään melkeinpä edellytys. Ravitsemustieteen opinnot ovat terveys- ja ravitsemusviestijälle erinomainen pohja. Niiden ansiosta osaan puhua eri kohderyhmien kieliä ja tulkita tiedettä kansantajuisemmaksi. Lääke- ja elintarvikeviestintää kehystävät tiukat säännöt, joten myös elintarvikelainsäädännön kiemuroista on hyvä olla selvillä.

 

Viesti välittyy kuulijalle, kun sen kanava ja ajoitus on valittu oikein. Lääkärit tavoitetaan yhtä tietä, kuluttajat toista, ravitsemusihmiset kolmatta. Yksi tämän työn kutkuttavimpia piirteitä onkin miettiä, miten löydän juuri sen ihmisen, jolle haluan asiani kertoa.

 

Niin. On ravitsemus, on viestintä. Sitten on vielä ravitsemusviestintä. Pakkohan siitäkin on puhua.

 

Kaiken viestinnän tulos riippuu olennaisesti kahdesta asiasta: saavuttaako viesti vastaanottajansa ja tulkitseeko vastaanottaja viestin oikein. Läpäistäkseen kohinan viestillä on oltava riittävän terävä kärki. Ravitsemuksen asiantuntijoiden viesti, kohtuuden ja monipuolisuuden ylistys, voi tylsyydessään helposti jäädä taustameluksi, kun yksiselitteisiksi viilatut väitteet ottavat solistin paikan.

 

Haastattelin taannoin Itä-Suomen yliopistosta eläkkeelle jäänyttä ravitsemustieteen professori Hannu Mykkästä. Hän sanoi napakasti, että ravitsemusviestintään on saatava nykyistä tarkemmin rajattuja näkökulmia. Ei auta puhua monipuolisesta ruokavaliosta, kun kaupassa ei ole monipuolisen ruokavalion hyllyä.

 

Rajaamaan siis vain. Ei omaa osaamista, mutta niitä näkökulmia.

 

 

 

Posted By

Saara Itkonen