Suomenkielisiltä pääsy kielletty

https://cocomms.com/2016/04/06/suomenkielisilta-paasy-kielletty/

Sosiaalisessa mediassa on palvelu, johon suomenkielisillä ei ole asiaa – kiitos suomenruotsalaisten. Anna kun kerromme, mistä on oikein kyse.

 

Saksalainen mobiilisovellus Jodel rantautui Suomeen viime vuoden lopussa. Palvelulla on miljoonia käyttäjiä Euroopassa, mutta Suomessa applikaation löysivät ensimmäisinä ruotsinkieliset.

 

Jodel muodostuu viestiketjusta, johon kuka tahansa voi kirjoittaa mitä mieleen juolahtaa. Muut käyttäjät määräävät äänillään, saako viesti jäädä seinälle. Jos viesti menee viisi ääntä miinukselle, se poistuu.

 

Ja nyt kupletin juoni muuttuu kiinnostavaksi.

 

Osallistuimme keskusteluun kysymällä suomeksi, mitä muut käyttäjät tekevät pääsiäisenä. Viesti katosi kuudessa minuutissa.

 

image3

 

Seuraavaksi kokeilimme suomenkielistä vitsiä. Yllättäen viesti sai jäädä. Se on kuitenkin ainut suomenkielinen viesti, joka keskustelusta nopealla vilkaisulla löytyy. Kaikki muu keskustelu on ruotsiksi.

 

image2

 

Testimme osoitti, että suomenkielinen viesti äänestetään hetkessä bittiroskakoriin. Kun kysyimme ruotsiksi, miksi toinen kotimainen hallitsee, vastaus kuului: jotta kaikki ymmärtäisivät. Jasså!

 

Sosiaalisen median sovellukset ovat täynnä ylläpidon tekemiä sääntöjä. Palstoilla ei saa harjoittaa vihapuhetta, esiintyä varastetulla tunnuksella tai näyttää liikaa paljasta pintaa. Yhteisöt voivat kuitenkin kirjoittaa myös omia lakejaan, kuten Jodelin tapaus osoittaa.

 

Jodelin perustaja Alessio Avellán Borgmeyer on sanonut, ettei toki tarkoittanut Jodelia ruotsinkieliseksi Suomessa. Hän kuitenkin ymmärtää, että ruotsinkieliset haluavat pitää palvelun itsellään ja hyväksyy sen, ettei voi vaikuttaa käyttäjien toimintaan. (Svenska YLE 13.1.2016)

 

Kaikille avoin sosiaalinen media leikkii piilosta. Facebookissa keskustelut ovat siirtyneet avoimilta seiniltä suljettuihin ryhmiin. Jodelin kohdalla ilmiö on mennyt vielä pidemmälle – koko sovellus on suljettu ryhmä.

 

Sosiaalisen median sulkeutuessa yhteiskunnallinen keskustelu täyttyy pienistä kuplista, jotka eivät kuule toisiaan. Portit sulkeutuvat myös yrityksille, jotka haluaisivat rakentaa yhteisöjä ja viestiä sidosryhmilleen sosiaalisen median alustoilla. Kuluttajiin on yhä vaikeampi vaikuttaa.

 

Toisaalta kansan vapaa keskustelu ilman yritysten ja ylläpitäjien valvovia silmiä on sananvapautta parhaimmillaan. Käyttäjät päättävät itse, kenelle he ovat sosiaalisia, miten ovat sosiaalisia ja kuka sen näkee. #levmeddet #dealwithit

 

Teksti: ruotsinkielinen @BenEllenberg & suomenkielinen @SaaraKL

 

Edit 7.4.2016: Keski-Suomessa suomenkielisetkin ovat Jodeliin tervetulleita.

 

Edit 21.11.2016: Suomenkieliset ovat kaapanneet Jodelin käyttöönsä nyt myös pääkaupunkiseudulla. Palvelu on esiintynyt useamman kerran Apple Storen Trending-listalla ja kielijakauma on kääntynyt päälaelleen suomenkielisten rynniessä sovellukseen. Jodel on kuitenkin helpottanut ruotsinkielisten keskustelua päivittämällä sovellukseensa alakanavia. Nykyään jodlata voi tietyn aiheepiirin parissa tai vaikka kanavalla Svenskajodlare. 

Posted By

Cocomms