Aprillipilat haastavat medialukutaidon – 2016 pilat pureskeltuina

https://cocomms.com/2016/04/01/aprillipilat-haastavat-medialukutaidon-2016-pilat-pureskeltuina/

Se on hieno hetki, kun on sekunnin tai kaksi aprillilimbossa. ”Siis mitä! Ei voi olla… AAAA! Hitto, lankesin.”

Tänään oli taas medialukutaito kovilla, kun keppostelijoita löytyy joka toisesta otsikosta ja tiedotteesta. Vitseihin myös panostetaan: tarinoiden tueksi on tuotettu pätevää video- ja kuvamateriaalia.

Parhaimmillaan aprillipilan PR-voima on massiivinen. Koska ihmiset rakastavat nokkeluuksia, rakastavat myös verkkomediat pilojen listaamista klikattavaan muotoon. Niinpä teemme mekin!

Tempauksia hieman tarkemmin tutkiessa voi aprillit jakaa muutamaan perinteiseen luokkaan. Tässä valikoidut tämän vuoden pilat kategorisoituna.

 

Kettuilupila

Aprillipäivästä moni hakee oikeutusta kunnon avautumiseen – tietty vitsin varjolla. Klassinen viholliselle kuittailu kumpuaa jostain syvästä pimeästä paikasta, eikä nyt puhuta edes pilkkeestä silmäkulmassa, vaan kunnon avokämmenläpsystä.

Suomen Taksiliitto teki vuoden 2016 isoimman budjetin pilan, jossa on elementteinä kohtalaisella vaivalla tuotettu video ja oma nettiosoite. Pimee Taksi -mobiilipalvelusta ei tosiaan uberkatkeruutta puutu.

Kepa ry puolestaan tiedottaa hallituksen peruuttaneen kehitysapuleikkaukset ja pyytävän niitä anteeksi. Hikinen Stubb mainittu, totta kai.

Vihollinen voi olla myös kasvoton uhka, kuten Tekniikka & Talouden journalismin tuhoa maalaileva artikkeli verkkotoimittajat korvaavista roboteista.

 

Liian uskottava pila

Mitäs tapahtuu, kun piuhat ei vaan yhdisty? Silloin jonotetaan Alkosta ilmaista kossua tai kuten tänä vuonna, anellaan poliisilta ylinopeussakkoja anteeksi. Ilkka joutui julkaisemaan pilanpaljastuksen alkuperäiseen artikkeliin, kun ensimmäinen tunnnustaja ilmoittautui poliisille aamulla klo 8:15.

 

Virallisien tahojen irrottelupila

Kun mielikuva virallisesta tahosta on jäykkä kuin rautakanki savupiipussa, on aprillipäivä loistava mahdollisuus päästä vihdoinkin irrottelemaan.

Tänä vuonna muutenkin somessa rentoa imagoa luonut Verohallinto päästi koirat nuuskimaan vilppejä lomakkeista.

THL puolestaan pilailee itseironisen kapulakielisessä tiedotteessa rakastumisen vaaroista.

Espoon kaupunki kertoo uuden nanobioheijastemaalin muuttamaan metron siniseksi Espoon rajalla.

Maanläheistä imagoa hakeva Suomen Poliisi ottaa liikennevalvonnassa käyttöön miehitetyt kamerapöntöt. Hellyttävä photarointi ja kansanomainen teksti on toiminut jo yli 5000 Facebook-jaon verran.

 

Ajattomat klassikot
Joistakin piloista herahtaa dejavu-fiilikset. Eikö Aku Ankalle puettu housut jalkaan jo joskus aiemminkin? On silti ihan ok kierrättää vanhojakin vitsejä, sillä somen avulla löytyy aina uutta yleisöä.

 

Makuhermot rikkova tuotelanseeraus

Kunnon photarivelhot pystyvät nopeasti visualisoimaan kohtalaisen aidolta näyttäviä tuoteuutuuksia – vain mielikuvitus on rajana. Tämän vuoden uutuuksista parhaita olivat Turun Sinapin jäätelö, Karhun limemansikka olut, sekä Carlsbergin veden olueksi muuttava poretabletti.

 

Bonus: Tarkoituksella aprillipäivänä tapahtuva oikea tuotelanseeraus (kai?)
Kun tuote on hieman erikoinen ja yllättävä, on aprillipäivä mitä nerokkain lanseerauspäivä. Suomen suurimpiin menestystarinoihin kuuluva Kyrö Distillery sai aikaan toimistollakin hämmennystä uuden Long Kyrö -lonkeron julkistuksella. Tiettävästi tuote on oikea ja kuulostaa itse asiassa herkulliselta.

Kannattaa miettiä ensi vuoden aprilli-PR:n hyödyntämistä jo nyt.

Vai jäimmekö me itse asiassa aprillilimboon? Viisastele Twitterissä hashtagillä #AprilliPR

 

Koonnut: @SaaraKL @jussihakanen & @Cocomms.

Kuvat: Turun Sinapin, Karhun ja Carlsbergin Facebook-sivut.

Posted By

Cocomms