Viestinnän kahdeksan trendiä vuonna 2016

https://cocomms.com/2016/03/15/viestinnan-kahdeksan-trendia-vuonna-2016/

Nummisuutareista tuttu ”Maailma muuttuu, Eskoseni” on nyt relevantimpi lausahdus kuin koskaan. Viestinnän, jos minkä, on muututtava maailman mukana.

 

Viestinnän tekijöitä haastavat päivittäin uudet mediat, kanavat ja välineet. Tänä päivänä kuka tahansa voi luoda itselleen oman median ja nousta vaikuttajaksi. Uusi ja vaikuttava yleisö voi löytyä mistä ja milloin tahansa.

 

Pysyäksesi pelissä ja kilpailijoitasi edellä laakerit on rasvattava todella nopeaan toimintaan. Mitä on odotettavissa kuluvana vuonna? Listasimme viestinnän kahdeksan trendiä vuonna 2016.

 

     1. Tiedottaa vai ei tiedottaa?

Perinteisen mediaviestinnän ja tiedottamisen kuolemaa on ennustettu internetin keksimisestä asti. Siitä huolimatta Cision osti loppuvuodesta 2015 PR Newswiren yli 841 miljoonalla dollarilla. Vuonna 1906 lanseerattu mediaviestinnän muoto, perinteinen lehdistötiedote, tuntuu siis pitävän edelleen pintansa.

 

Mediaviestintä tuunataan kuitenkin nykyisin lähes poikkeuksetta internetissä jaettavalla aineistolla, ja internethän rakastaa kuvia, ääntä ja liikkuvaa kuvaa. Lyhyet videot ovat internetin kiinnostavinta ja käytetyintä sisältöä.

 

Tutustu paremmin mobiililaitteisiisi. Ne ovat yllättävän käteviä tuotantomyllyjä, joiden avulla saatat yhtäkkiä löytää itsesi mikrokoon elokuvabisneksestä.

 

     2. Data ja demografian kuolema

Perinteiset ikään, sukupuoleen, paikkaan ja tulotasoon nojautuvat markkinointiviestinnän mallit eivät enää toimi. Segmentointi ei ole koskaan ollut järin helppoa, mutta viimeistään nyt sosiaalinen media on romuttanut kaikki normit ja hierarkiat.

 

Jos olet brändisi vartija, höristä korviasi ja kuuntele asiakkaitasi. Heittäydy vuoropuheluun heidän kanssaan ja opi heidän käyttäytymisestään. Saatat löytää jopa täysin uusia yleisöjä.

 

     3. Kuka oikeasti vaikuttaa?

Toimittajien ja julkisuuden henkilöiden valta-asema mielipidevaikuttajina on eilistä päivää. Kuka tahansa voi nykyisin käyttää sosiaalista mediaa kanavanaan. Internet on modernin maailman villi länsi, jossa yllättäviäkin hahmoja saattaa ilmestyä nurkan takaa heiluttamaan viestinnän paukkurautaa ja saada hetkessä suuren yleisön huomion.

 

Uusien vaikuttajien ympärille muodostuvat ekosysteemit syntyvät uusilla ja usein huonosti ennakoitavilla tavoilla. Tämä haastaa meidät viestinnän tekijät pysymään joka päivä ajan tasalla ja huolehtimaan suhteistamme entistä tiukemmin.

 

     4. Luovuus kukkimaan

Viestintä vaikuttamisen välineenä on kivunnut ylös luovuuden portaita ja kutittelee nyt perinteisen markkinoinnin asemaa luovuuden kuninkaana. Tänä päivänä viestinnän tekijät ja kampanjat kilpailevat Cannesissa ja Eurobestissä luovien toteutusten herruudesta ritirinnan luovien ja mainostoimistojen kanssa. Älä siis tyydy tylsään viestintään, vaan vaadi siltä Cannes-tason luovuutta.

 

     5. Oppia ikä kaikki

Palvelusvuodet ovat olleet viestinnän ammattilaistenkin parissa perinteinen pätevyyden mittari. Maailma ja toimintakenttä muuttuvat kuitenkin niin hengästyttävää vauhtia, että palvelusvuosien tuomaa tulisuojaa ei enää ole.

 

Pysyäkseen ajan hermolla ja ollakseen uskottava jokaisen viestintäammattilaisen on päivitettävä osaamistaan jatkuvasti. Viiden vuoden takaiset tavat ja välineet ovat nyt jo niin ysäriä. Viestinnän relevanteimmat kikkaviitoset löytyvätkin nyt todennäköisimmin virkaiältään nuorimpien hihoista.

 

     6. Maksettu näkyvyys ei ole häpeä

Hakukoneiden ja sosiaalisen median algoritmit on tehty niin ovelasti, että näkyvyyden varmistamiseen on käytettävä rahaa. Maksettu näkyvyys ja natiivimainonta eivät ole enää kirosanoja. Ne mahdollistavat viestien fiksumman kohdentamisen ja kampanjoiden tehokkuuden maksimoinnin.

 

     7. Ole aito

Maailman meno muuttuu aina vain kiihkeämmäksi, arvaamattomammaksi ja nopeammaksi. Se voi olla pelottavaa ja tuoda epävarmuutta ihmisten elämään. Siksi kuluttajat turvautuvat mielellään tuotteisiin ja palveluihin, joiden viesti vetoaa tunteisiin ja vastaa heidän arvomaailmaansa.

 

Fiksut yritykset paaluttavat viestintänsä olemassaolonsa perustuksiin. Ne kuuntelevat ja ymmärtävät kohderyhmiään, ovat niistä aidosti kiinnostuneita. Näin syntyy sisältöjä, jotka puhuttelevat ja saavat vastakaikua.

 

     8. Keisarin uudet vaatteet

Sosiaalisen median löydettyä jokaiseen puhelimeen on turha kuvitella, että yksikään yritys voisi toimia eri tavoin kuin mitä sanoo tekevänsä. Törmäämme perinteisessäkin mediassa lähes päivittäin surullisiin tarinoihin, joissa yritys jää sosiaalisen median avustuksella housut kintuissa kiinni toimittuaan sanojensa vastaisesti.

 

Sialle voi laittaa huulipunaa, mutta se on silti sika.

Posted By

Johanna Markkanen