Sosiaalinen objekti Saarinen

https://cocomms.com/2016/02/17/sosiaalinen-objekti-saarinen/

Osallistuin helmikuun alussa Aller Median järjestämään Some Awards -gaalaan. Vuosittaisessa gaalassa palkitaan Suomi-somen parhaat teot ja tyypit. Vuoden Somestara -kategoriassa yleisö kruunasi voittajaksi erään Niko Saarisen.

 

Muistat ehkä herran vuoden 2008 Big Brother -talosta. Kyseisessä kartanossa Saarinen on vieraillut kolmesti ja lisäksi hänet on nähty lukuisissa muissa tosi-tv-formaateissa.

 

Saarista onkin helppo väheksyä. Hän edustaa ”turha julkkis” -kategoriaa, jossa saavutukset eivät perustu yleisesti tunnustettuun taitoon tai näyttöön. Saarisen supervoima on kyky pysyä mielenkiintoisena.

 

Saarinen on ollut tosi-tv:n lempilapsi vilpittömän olemuksen ja räiskyvän persoonansa ansiosta. Sama aitous on auttanut häntä myös kasvattamaan huomattavan somepresenssin.

 

Perinteisen sosiaalisen media käyttäjät ‒ Facebook- ja Twitter -aktiivit ‒ eivät ehkä ole huomanneet Niko Saarisen somevallankumousta. Saarinen takoi siellä, missä rauta vielä poltti: Snapchatissä ja Periscopessa.

 

Saarinen tuottaa Snapchattiin jatkuvalla syötöllä kymmenen sekunnin videoita, joissa hän esittelee ruokaostoksiaan, makoilee sohvalla tai värittää värityskirjaa. Yksinkertaisilta ja tylsiltäkin kuulostavat videot keräävät kymmeniä tuhansia katsojia.

 

Saarinen on onnistunut luomaan itsestään sosiaalisen objektin. Hänen persoonansa on sosiaalisen median sisältöä, jonka ympärille muodostuu keskustelua, vuorovaikutusta ja verkostoja. Saarisen objekti on yksi keskipiste, josta lähtevät lonkerot voivat yltää yllättävän pitkälle. Nämä verkostot kelpaisivat varmasti monelle markkinoijalle.

 

Ei ole kuitenkaan helppoa saavuttaa suosiota Saarisen keinoin. Sosiaalisen median tutkijan ja sosiaalipsykologin Suvi Uskin mukaan sosiaalisessa mediassa on erittäin haastavaa olla vuorovaikutuksessaan aito. Uski kuvailee somessa kommunikointia jatkuvaksi profiilityöksi, jossa epäaitous huomataan ja rangaistaan esimerkiksi tykkäyskadolla. (Yle Uutiset 4.12.2015.)

 

Aitous on Saarisen ominta alaa ja se näkyy sisällön tunnepitoisuutena. Olivatpa fiilikset sitten negatiivisia tai positiivisia, Saarinen näyttää ne avoimesti. Saarisen aitous tekee hänestä sympaattisen ja inhimillisyydessään mielenkiintoisen.

 

Saarista ei tulisi väheksyä. Hänestä on syytä ottaa mallia.

 

Kuva: Some Awards 2016/ Aller Media Oy
Posted By

Saara Laaksonen