Konsultin kirjo

https://cocomms.com/2016/01/29/konsultin-kirjo/

Aika tarkalleen vuosi sitten sain viimeisetkin opinnot kasaan ja käteeni maisterin paperit. Paperit kourassa ajattelin, että koko maailma on nyt auki. Aloin leikitellä ajatuksella, millaista olisi olla viestintäkonsultti tai edes työskennellä viestintätoimistossa. Tartuin tuumasta toimeen ja aloin selvittää, millaista konsultin työ voisi olla, sillä minkäänlaista konkreettista tietoa ei takataskusta löytynyt.

 

Otin yhteyttä vanhoihin opiskelukavereihini, joiden tiesin työskentelevän viestintätoimistoissa. Kävinpä jopa haastattelemassa ja hakemassa sisäpiirin tietoa muutamalta alan konkarilta.

 

Sitten saapui se onnellinen päivä, kun sain tietää päässeeni traineeksi yhteen Suomen tunnetuimmista viestintätoimistoista. Nyt olen saanut puolen vuoden ajan seurata lähietäisyydeltä ja kokea konkreettisesti, miltä toimiston arki näyttää ja mitä konsultin työssä vaaditaan.

 

Havainto 1. Konsultteja on moneen lähtöön. Toinen on tullut politiikan maailmasta, toinen business-maailmasta ja kolmas on siirtynyt automekaanikosta viestinnän pariin. On KTM:ää, FM:ää ja VTM:ää. On entisiä radiojuontajia, toimittajia ja assistentteja.

 

Havainto 2. Konsultit ovat alansa huippuja. Konsultti hallitsee alansa erikoisuudet ja perinteet ja omaksuu uudet tuuletkin ensimmäisenä. Koko ajan ollaan on top of the game ja vähän sen yli.

 

Havainto 3. Konsultti mukautuu tilanteeseen kuin tilanteeseen. Aamu näyttää rauhalliselta ja to do -lista on valmiina. Sitten tuleekin sitä, tätä ja tuota sekoittamaan pakkaa. Mikään päivä ei ole samanlainen ja yllättäviinkin tilanteisiin on osattava varautua.

 

Havainto 4. Konsultti jonglööraa monella pallolla. Konsultilla on oltava lehmän hermot, sillä projekteja saattaa olla samanaikaisesti pöydällä käden joka sormelle ja vähän sinne toisellekin.

 

Havainto 5. Konsulttikin on vain ihminen. Konsultti saattaa näyttää ja vaikuttaa viestinnän superihmiseltä, ja vaikka sellainen viitta selässä usein liehuukin, on konsulttikin lopulta vain ihminen. Ja hyvä niin.

 

Allekirjoittaneellakin töitä on riittänyt blogitapahtumien järkkäilyistä mediaseurantaan ja it-alan asiakkaista kulutustuotteisiin. On tehty raporttia, tiedotetta, somesuunnitelmaa ja valokuvauksia. Paljon oppeja onkin jäänyt reppuun mukana kannettavaksi ja jalostettavaksi.

 

Vähiin käy kuitenkin ennen kuin loppuu. Cocommslaisen saappaat ovat olleet hyvät, eikä kenkä ole puristanut. Nyt alkaa kuitenkin olla aika siirtyä uusiin saappaisiin. Kiitos Cocomms yhteisestä taipaleesta, toivottavasti vielä törmätään!

Posted By

Henna Kauppila