Saisiko olla lasi vettä tai kahvia odotellessasi?

https://cocomms.com/2016/01/18/saisiko-olla-lasi-vetta-tai-kahvia-odotellessasi/

Olen innokas verkko-ostoksilla kävijä. Matkat, lastenvaatteet ja ruokatarvikkeet hankin verkon kautta helpotuksesta huokaillen.

 

On ihanaa, kun ei itse tarvitse roudata kymmentä rasvatonta maitoa tai paalia vessapaperia Citymarketista kotiin, vaan Citymarket ystävällisesti toimittaa ja kantaa ne kotiovelle saakka. En myöskään jaksa juosta kauppaan etsimään pitkiä kalsareita/sopivaa hupparia/t-paitoja vielä työpäivän päätteeksi.

 

Uskoni netissä ostoksilla käymisen ylivoimaisuuteen horjui kuitenkin pahasti ennen joulua.

 

Olin jouluostoksilla Helsingissä ystäväni kanssa. Kierros aloitettiin optikolta, jossa etsittiin tovi sopivia silmälaseja. Tai siis optikko etsi, asiakas sai istua tuolilla ja hänelle tuotiin kartoittavan tyylikyselyn jälkeen erilaisia vaihtoehtoja. Asiakkaalle ja mukana olleelle makutuomarille tarjoiltiin kuplavettä ja kahvia. Sopivat lasitkin löytyivät.

 

Optikolta matka jatkui muihin keskustan liikkeisiin.

 

Sama palvelu toteutui lähes joka liikkeessä. Joulunalusajasta ja kiireestä huolimatta kohtasimme vain avuliaita ja ystävällisiä myyjiä. Tuotteet ja palvelut tuotiin luokse. Joka paikassa tervehdittiin hilpeästi. Myyjät tulivat reippaasti kyselemään, kuinka voisivat olla avuksi. Useimmissa paikoissa tarjottiin vähintään vettä tai jopa lasi kuohuvaa. Iloinen tunnelma tarttui.

 

Kaiken huipuksi eräästä liikkeestä lähetettiin viikon kuluttua kotiin käsin kirjoitettu viesti, jossa kiitettiin erikseen vierailusta ja kehuttiin ostoksia!

 

Olin järkyttynyt. Mitä on oikein tapahtunut suomalaisen nyreälle, suorastaan kunnon brezhneviläiselle palveluasenteelle? Se loisti poissaolollaan.

 

Muutos on tapahtunut viimeisen kolmen vuoden aikana, kun olen itse siirtynyt verkko-ostoksiin lähes joka asiassa. Erikoisliikkeet ovat selvästi sisäistäneet, että ainoa tapa kilpailla verkkokaupan kanssa on tehdä asiakkaan kohtaamisesta elämys. Ostoksilla käyminen olikin älyttömän hauskaa verkossa klikkailuun verrattuna.

 

Sosiaalisen median ja digitaalisen markkinoinnin aikakaudella kohtaamista ei sovi unohtaa.

 

Saman pöydän ääressä toisen kanssa istuessa inhimillinen ymmärrys yleensä lisääntyy. Kohtaamiset ovat edelleen tärkeitä, sillä ne edistävät liiketoimintaa. Erikoisliikkeiden tapauksessa ne jopa tuovat suoraan liikevaihtoa. Kasvokkain puhuminen, toisen huomioiminen ja tutuksi tuleminen saattaa nykyäänkin olla se erottava tekijä niin asiakaskokemuksen, viestinnän kuin myynnin kannaltakin. Muistetaan välillä tulla pois somesta tai digitaalisen markkinoinnin pauloista, ja kohdataan toisia ihmisiä. Se kannattaa!

Posted By

Heli Koenkytö