Me kysyimme, Google vastaa

https://cocomms.com/2015/12/18/me-kysyimme-google-vastaa/

Google on julkaissut listan Suomen suosituimmista Google-hauista vuonna 2015. Hakuja on tehty Suomessa tämän vuoden aikana yli kymmenen miljardia. Kysyttävää siis riittää.

 

Suomen nousussa olevien hakujen kärjessä on ”mikä on sote” ja ”mikä on yhteiskuntasopimus”. Viime vuonna kysymyksiä herättivät siion ja hamas, toissa vuonna hashtag ja whatsapp.

 

Mitä Google-hakujen sisällöistä voi päätellä? Onko sote-uudistuksesta ja yhteiskuntasopimuksesta osattu viestiä riittävän selkeästi, jos aiheet herättävät näin paljon kysymyksiä?

 

Pariisin reaktiot näkyvät ja kuuluvat

 

Grafiikka Pariisin terrori-iskujen jälkeisistä Google-hauista kertoo, mitkä asiat askarruttivat mieltä eri puolilla maailmaa iskuja seuranneen tunnin aikana.

 

Iskujen jälkeen Pariisista tehtiin Google-hakuja eniten koko hakukoneyrityksen historian aikana. Huomionarvoista on, että muiden maiden kysyessä ”Miksi Pariisi?” Yhdysvalloissa suosituimpia hakuja oli ”Minkä bändin keikka oli kyseessä”.

 

Pariisin terrori-iskujen jälkeinen suru kuului myös Spotifyssa, sillä Ranskan kuunnelluimpien kappaleiden joukkoon nousi uunituoreiden hittien rinnalle muun muassa Michael Jacksonin Heal the worldin ja John Lennonin Imaginen kaltaisia, maailmanrauhaa tavoittelevia klassikoita.

 

Tiedon visualisoinnin uusi muoto

 

Google tiivistää vuoden 2015 haetuimmat ja puhutuimmat ilmiöt tunteelliseen videoon. Näistä ja muista suosituimmista hakuteemoista löytyy myös informatiivinen koostesivu.

 

Toinen erinomainen esimerkki käyttäjädatan uudenlaisesta hyödyntämisestä on Spotify, jonka year in music -toiminto näyttää sekä maailmalla vallitsevat trendit että käyttäjän omat kuuntelutottumukset kuluvalta vuodelta.

 

Tämän kaltaiset visuaaliset esitystavat toimivat näissä yhteyksissä huomattavasti paremmin kuin perinteiset listaukset.

 

Mitkä asiat nousevat vuoden 2016 ilmiöiksi? Sen tiedämme vasta vuoden päästä. Keep calm and carry on searching.

Posted By

Nea Aspiala