Ongelmana mahdollisuus

https://cocomms.com/2015/11/27/ongelmana-mahdollisuus/

Minulta kysytään silloin tällöin, mitä teen ihan käytännössä. Viestintätoimistossa työskentelevällä AD:lla ei ole tähän suoraa vastausta, sillä jokainen projekti on uniikki, omine haasteineen ja mahdollisuuksineen. Siksi sanon yleensä, että työni on luovaa ongelmanratkaisua.

 

Asiakas haluaa saavuttaa jotakin uutta, kehittää toimintaansa ja menestyä. Asiakas heittää meille ongelman, ja me alamme löytää siitä mahdollisuuksia.

 

Tämä on se kohta, jossa luovuus punnitaan. Aluksi tuntuu, että edessä on korkea muuri, jota on mahdotonta ylittää. On kokeiltava maata: onko se pehmeää, voisiko muurin alta mennä, entä pääsisikö muurin ympäri? Tai jos ottaisi taltan käteen, kauanko menisi, että pääsisi läpi? Mutta ei, muuri on ja pysyy.

 

Kehitämme erilaisia vaihtoehtoja ja punnitsemme menestyksen mahdollisuuksia. Asiakkaan kanssa on mietittävä myös sitä, mitä muurin ylitys maksaa. Pitääkö kehittää fissiogammaplasmaleikkuri, jolla päästä muurin läpi, vai kaadetaanko seinä yhdessä hartiavoimin olemassa olevilla työkaluilla? Lopulta on pakko valita toimintatapa, johon uskotaan, ja jolla asiakas pääsisi tavoitteisiinsa.

 

Sitten koittaa se päivä, kun muurit on ylitetty.

 

On aika miettiä, miten meni, mitä opimme, mitä seuraavaksi? Mitä uusia mahdollisuuksia meillä on muurin tällä puolen? 

 

Kaikessa luovassa ongelmanratkaisussa tärkeintä on rohkeus sanoa ajatuksensa ääneen, vaikka ne omassa päässä kuulostaisivatkin hölmöiltä. Siihen kun lisää värikkään joukon persoonia, joilla on kaikilla omat näkökulmansa maailmasta, niin tulosta syntyy. Ratkaisu asiakkaan haasteeseen voi löytyä työtoverin pienestäkin heitosta, jos vain osaa kuunnella avoimin mielin ja yhdistellä oleellisen. 

 

Luovuudelle pitää siis antaa tilaa, kannustaa ja luoda ilmapiiri, jossa hölmöjä ajatuksia ei ole. Kaikkiin ongelmiin on ratkaisu.

Posted By

Henri Mustonen