Seitsemän askelta täydelliseen listaan

https://cocomms.com/2015/11/24/seitseman-askelta-taydelliseen-listaan/

Listat ovat ilmiö. Käsi ylös hep, jos joku ei vielä ole törmännyt mediassa – erityisesti netissä – lukijoita mitä ihmeellisimmissä asioissa neuvoviin artikkeleihin, jotka on toteutettu numeroituina luetteloina. Niitä pursuavat niin iltapäivälehtien nettisivut, naistenlehdet kuin asiallisemmatkin aviisit, blogeista puhumattakaan.

 

Puhun nyt esimerkiksi näin otsikoiduista jutuista:

 

 

Aika houkuttelevia, eikö?

 

Mikä numeroluetteloissa sitten oikein kiehtoo?

 

Koska laiskuus ja uteliaisuus. Meihin on sisäänrakennettu pyrkimys ja halu oppia tekemään kaikki aina paremmin. Etsimme aina uutta tietoa, joka auttaa selättämään työn ja arjen haasteet.

 

Samalla tahti maailmassa kiihtyy kaiken aikaa. Kenelläkään ei ole aikaa sivistää itseään loputtomiin. Meillä kaikilla kun on päivässä ne samat 24 tuntia.

 

Siksi artikkeli, joka lupaa kertoa kaikki pääkohdat lyhyesti ja ytimekkäästi, on pomminvarma keino herättää lukijan mielenkiinto.

 

Mikä juju numeroissa?

 

Numeroitujen listojen suosio piilee siinä, että ihmisaivot käsittelevät numeroita paljon nopeammin kuin sanoja.

 

Numeroitu luettelo on kiireiselle tiedon metsästäjälle suorastaan lumoava lupaus. Se kertoo, että luvassa on rajallinen määrä valmiiksi jäsenneltyä tietoa – ei sivukaupalla polveilevaa proosaa. Numerointihan pakottaa pilkkomaan tiedon nopeasti hotkaistaviin palasiin.

 

Näin lukija pystyy vähällä vaivalla silmäilemään tärkeät kohdat ilman, että hänen tarvitsee pysähtyä lukemaan koko juttua.

 

Millainen numerolista toimii?

 

Tutkimusten mukaan lukijoita vetävät tehokkaimmin puoleensa listat, joissa on pariton määrä kohtia. Aivot nimittäin käsittelevät tietoa erityisen tehokkaasti, kun tietomassa on jaettu parittomaan määrään osasia.

 

Markkinointiviestinnässä elää myös uskomus, että parittomat numerot ovat uskottavampia. Miksi? Koska pariton lukumäärä kuulostaa parilliseen verrattuna lukijan korvissa ikään kuin aidommalta ja harkitummalta. Harkitse siis vielä, otsikoitko listasi ”10 kärjessä” -tyyliin.

 

Ovatko listat hypetyksen huipulla?

 

Hyvin mahdollista. Ne ovat kuitenkin suosittuja syystäkin. Hyvin toteutettuina ne ovat lukijalle hyödyllisiä – ja vastustamattomia.

 

Näin se syntyy – 7 vinkkiä naposteltavaan listaan

 

1 Otsikoi vetävästi

Otsikko myy juttusi lukijalle – tai sitten ei. Kannattaa siis satsata otsikkoon.

 

Älä unohda väliotsikoita. Jos tekstiä on enemmän kuin vain pari riviä per kohta, muista lyhyt väliotsikko.

 

Väliotsikko voi olla myös kysymys. Esimerkiksi näin:

 

1 Mitä?

2 Missä

3 Milloin?

 

2 Pussaa!

…eli Keep It Short (and) Simple – KISS. Suomeksi: lyhyestä virsi kaunis.

 

Napakat ja helposti ymmärrettävät lauseet hakkaavat pitkät ja monimutkaiset mennen tullen.

 

3 Muista rytmi

Älä uuvuta lukijaa pitkillä ja raskailla kappaleilla, vaan pidä kappaleet mahdollisimman lyhyinä – ja vaihtelevan pituisina. Tärkeät asiat korostuvat, kun ne ovat omana, lyhyenä kappaleenaan. Tasapaksut ja pitkät kappaleet toimivat ainoastaan kouluaineissa!

 

Näin rakenteeseen tulee kivaa vaihtelua, ja tekstiä on helppo napostella.

 

4 Konkretisoi

Ole mahdollisimman konkreettinen. Kerro havainnollistavia esimerkkejä, niistä on lukijalle hyötyä.

 

5 Pysy asiassa

Rajaa listan aihepiiri tiukasti. Silloin se on lukijasta mielenkiintoisempi. Ketään ei kiinnosta, jos yrität kertoa koko maailmalle kaiken mahdollisen maan ja taivaan väliltä.

 

6 Visualisoi

Mieti, miten voit havainnollistaa asiaasi hyödyntämällä kuvia tai liikkuvaa kuvaa. Tämän voit jättää myös ammattilaisen huoleksi.

 

7 Parittomat luvut

Pariton määrä kohtia vetää lukijoita tehokkaammin puoleensa kuin parillinen määrä, joka kuulostaa liian laskelmoidulta ja siksi epäuskottavalta.

 

Lähteet:

29 reasons you’re reading this article

3 powerful reasons for using odd numbered lists in your blog post titles

5 Reasons Listicles Are Here to Stay, and Why That’s OK

A List of Reasons Why Our Brains Love Lists

Posted By

Marjo Kanerva