Kaksitoista miestä antoi kasvonsa eturauhassyövälle

https://cocomms.com/2015/11/19/12-miesta-antoi-kasvonsa-eturauhassyovalle/

Eturauhassyöpään sairastuu Suomessa vuosittain lähes 5000 miestä. Moni on nähnyt rintasyöpätietoisuutta lisääviä taideprojekteja ja -tempauksia, mutta moniko tietää, että eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpäsairaus?

 

Eturauhassyöpään sairastuminen iskee miehisyyden herkimpään ytimeen eikä siitä aina haluta puhua.

 

Kesällä 2015 kaksitoista eri-ikäistä miestä asettui valokuvaaja Juha Törmälän kameran eteen ja kertoi avoimesti, miltä tuntuu sairastua eturauhassyöpään. Nämä rohkeat miehet halusivat antaa sairaudelle kasvonsa ja lisätä osaltaan tietoisuutta miesten yleisimmästä syövästä.

 

Kysyimme miehiltä, miten sairaus on muuttanut heidän elämäänsä. Mitä sairastuminen merkitsee, miten elämä jatkuu?

 

Miehet kertoivat kokemuksistaan omin sanoin, kaunistelematta mutta surkuttelematta. Tarinat ovat rosoisia, puhuttelevia ja ennen kaikkea rehellisiä. Leikkauksen jälkeen vaippoja oli kulunut ja erektiota odoteltu epätietoisena kuukausikaupalla. Joku kaipasi lääkäriltä muutakin kuin latinankielisiä termejä, ja toinen ei olisi selvinnyt ilman vertaistukea.

 

Näin syntyi muotokuvanäyttely nimeltä 12 Miestä. Näyttely nostaa miesten asian sille kuuluvalle paikalle.

 

Juha Törmälän näyttelyä tukevat Suomen Eturauhassyöpäyhdistys Propo ry ja lääkeyhtiö Astellas Pharma.

 

Muotokuvat lähtevät Suomen kiertueelle keväällä 2016. Näyttely nähdään Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa. Avajaisnäyttely pidettiin marraskuun alussa Helsingissä.

Posted By

Sini Papula