Mikä saa johtajan nukkumaan yönsä hyvin?

https://cocomms.com/2015/10/20/mika-saa-johtajan-nukkumaan-yonsa-hyvin/

Suomessa puhutaan nyt pelon kulttuurista työpaikoilla ja huutamalla johtamisesta. On kaivettu sisut, sipilät ja saunat esiin. Päivitelty lamaantunutta ilmapiiriä ja sitä, miksi suomalaisyritykset eivät innovoi ja menesty.

 

Ja ihmiset lähtevät tähän kritiikittä mukaan. Koska siitä puhutaan sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa. Heitetäänpä siis lisää löylyä ja lokaa muiden niskaan, kun oma olo on niin toivoton.

 

Mutta ei se onneksi ihan näin mene. Suomessakin on ihmisiä, joiden totuus on toisenlainen. He eivät vain huutele siitä turuilla ja toreilla. Heidän ei tarvitse oksentaa pahaa oloaan muille, koska he itse asiassa voivat mainiosti ja nukkuvat yönsä hyvin. Heitä ei ole (vielä) haluttu kuunnella, koska he ovat arveluttavia ihmisiä. Oman elämänsä herroja, jotka tekevät useimmiten paljon ja valittamatta työtä luottaen siihen, että elämä kantaa.

 

He uskovat, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä. Siispä he toimivat yhteistyössä muiden kanssa ilmapiirissä, joka perustuu luottamukseen, toisen kunnioittamiseen ja vastuunottoon. Tällaisessa kulttuurissa ihmiset kokeilevat uusia asioita ja epäonnistuvatkin joskus. Se on ihan OK. Näissä yrityksissä johtajat toimivat sisäisinä neuvonantajina, mutta päätöksiä oman työn ohjaamisesta tekevät työntekijät itse.

 

Kuvailemani organisaatiokulttuuri ei ole utopiaa, vaan Fredric Laloux’n kirjassaan Reinventing Organizations esittelemän tutkimuksen mukaan usean tuhannen yrityksen todellisuutta jo tänä päivänä. Suomessa näitä itseohjautuvia yrityksiä on kourallinen, ja minulla on ilo tuntea muutama tällaisen yrityksen johtaja.

 

Laloux’n mukaan itseohjautuvissa organisaatioissa ihmiset kokevat tekevänsä merkityksellistä työtä ja pystyvät päättämään omaa työtä koskevista asioista paljon tehokkaammin kuin pyramidin huipulla toimivat, kuormitetut johtajat. Tällä menetelmällä esimerkiksi sairaiden- ja vanhustenhoitoon on saatu aivan uutta potkua, tyytyväisiä asiakkaita ja työntekijöitä sekä liiketulokseltaan monta kertaa kannattavampia yrityksiä.

 

Muutos perinteisestä, suorituskeskeisestä organisaatiosta itseohjautuvaan ei tapahdu yhdessä yössä. Se vaatii ylimmän johdon sitoutumisen ja tietoisen ymmärryksen asioista. Se vaatii päivittäisiä pieniä tekoja, pysähtymistä sekä niin oman sisäisen äänen kuin muiden kuuntelua. Oivallusta siitä, miten omat valinnat vaikuttavat muihin ja vastuunkantoa jokaisesta pienestä tai suuresta päätöksestä. Vaikeinta monelle johtajalle lienee se, että tällainen johtamistyyli vaatii myös oman egon häivyttämistä taustalle.

 

Joten Suomi-poika, melskaa sinä vaan ihan rauhassa. Uusi aika ja uudenlainen tapa tehdä töitä ovat rantautumassa tänne Suomenniemellekin. Sitä odotellessa me maan hiljaiset ja parempaan huomiseen uskovat teemme töitä kuten tähänkin asti ja moikkaamme toisiamme, koska tunnistamme toisemme tässä pienessä maassa.

 

Kaija Pohjala

toimitusjohtaja

 

Olet tervetullut kuulemaan aiheesta lisää seuraavaan Gurutalkiimme perjantaiaamuna 27.11. Teemanamme on transformaatiojohtaminen. Vierailevana puhujana on johtava konsultti Panu Liira, joka kertoo miten itseohjautuvuus toteutuu Reaktorilla.

Posted By

Kaija Pohjala