IPOttaako? 10 vinkkiä listautumisviestintään

https://cocomms.com/2015/09/09/ipottaako-listautumisviestinnan-10-kaskya/

Euroopassa tehtiin tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä eniten pörssilistautumisanteja 15 vuoteen. Hiljaisten vuosien jälkeen kasvanut listautumisinto on näkynyt parin viime vuoden aikana myös Helsingin pörssissä, jonka pää- ja First North- listoille on listautunut liuta yrityksiä, ja toinen mokoma lienee listautumassa.

 

Listautumisanti tarkoittaa, että yritys pörssilistautumisen yhteydessä laskee liikkeelle osakkeita, joita yhtiöstä kiinnostuneet sijoittajat ostavat.

 

Listautumiseen voi olla monta syytä. Useimmiten syy on se, että yritys kerää sijoittajilta rahaa liiketoiminnan laajentumiseen tai sen nykyinen omistaja irtautuu omistuksestaan. Yksi merkittävä syy on se, että listautumalla omistajille syntyy keino muuttaa omistamiaan osakkeita rahaksi. Joskus syynä voi olla myös tunnettuuden ja luotettavuuden tavoittelu – pörssilistautunut yhtiö on rahoittajien ja yhteistyökumppaneiden näkökulmasta turvallisempi ja uskottavampi kumppani kuin listaamaton yhtiö. Listayhtiöllä on myös ihmisten mielissä usein tietty asema.

 

Moni asia muuttuu viestinnässä, kun pörssin ovet avautuvat. Pörssiyhtiöllä on velvollisuus antaa entistä tarkempaa tietoa taloudellisesta tilanteestaan sekä muutoksista siinä. Näin sijoittajat pystyvät seuraamaan yhtiön taloudellista tilaa ilman viivästyksiä.

 

Suurin muutos on viestinnän läpinäkyvyys ja jatkuva tiedonantovelvollisuus lainsäädäntöä ja eri ohjeistuksia noudattaen. Yksinkertaisuudessaan pörssiyhtiön pitää julkistaa heti kaikki osakkeen arvoon olennaisesti vaikuttava tieto

 

Pörssiyhtiön viestintä ei kuitenkaan ole vain pörssitiedotteita ja vuosikertomuksia, vaan kokonaisvaltainen ajattelutavan muutos, joka koskee koko henkilöstöä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi, että henkilöstölle ei voida kertoa kaikista asioista etukäteen samalla tavalla kuin ennen.

 

Viestintä kietoutuu tiiviisti myös itse listautumisprosessiin, jossa on tarkoitus vakuuttaa sijoittajat.

 

Mitä listautumiseen ryhtyvän yrityksen tulisi ottaa huomioon? Listasimme kymmenen askelta, joiden avulla pääsee alkuun.

 

Onnistunut listautumisviestintä – 10 vinkkiä

 

Anna-Mari Tiilikainen, Katariina Juvonen

Posted By

Anna-Mari Tiilikainen