Kuka puhuu, ketä kuunnellaan?

https://cocomms.com/2015/09/08/kuka-puhuu-keta-kuunnellaan/

Muodikkaasta ruokavaliosta innostunut mies kirjoittaa sosiaaliseen mediaan palavasti siitä, miten vilja tuhoaa ihmisen elimistön. Monet myötäilevät.

 

Miehen tuttava, joka on kouluttautunut yliopistossa ravitsemustieteen asiantuntijaksi, sattuu näkemään tekstin ja kommentoi sitä asiallisesti. Tuttava kertoo miehelle, että tieteellisen näytön perusteella täysjyvävilja on mitä mainioin osa monipuolista ruokavaliota ja että tuhopuheissa ei todellisuudessa ole perää. Muodikkaasta ruokavaliosta innostunut mies myötäilevine seuraajineen kuuntelee.

 

Eikun hetkinen. Olikohan sittenkin niin, että muodikkaasta ruokavaliosta innostunut mies puolusti kantaansa heppoisiin väitteisiin tukeutuen ja myötäilijät moittivat ravitsemustieteilijää helppouskoiseksi pölvästiksi?

 

Niinhän se taisi mennä.

 

Keskustelu ravitsemuksen ja terveyden yhteyksistä ei ole koskaan käynyt niin kiivaana kuin nyt.  Miksi asiantuntijoiden ääni ei kuulu ruokavaliofanaatikkojen julistuksen yli – tai edes kovin hyvin sen rinnalla? Miksi asiantuntijoita ei oteta todesta?

 

Ehkä siksi, että asiantuntijoiden avainviesti ylistää kohtuutta. Ihan tavallinen, monipuolinen ruokavalio on yleensä paras. Kohtuus ei kuitenkaan koskaan ole yhtä innostavaa kuin äärimmäisyydet. Tämä ilmiö on tuttu varsinkin sosiaalisesta mediasta, mutta myös tiedotusvälineet pommittavat meitä ajoittain varsin raflaavin otsikoin. Median tehtävä tietysti onkin kärjistää ja herättää keskustelua.

 

Asiantuntijat saavat niskaansa niin paljon kuraa, että vaatii luonnetta jaksaa käydä taistelua tieteen ja totuuden puolesta mediassa. Sataisiko loka laajemmalle, jos rintama olisi leveämpi ja asiantuntijat rohkaistuisivat esiintymään myös somessa?

 

Kenties kaikkien ei tarvitsekaan olla yhtä mieltä kaikesta. Kiinnostavinta keskustelussa onkin asiantuntijuuden rakentuminen. Ketä kuunnellaan ja miksi?

Posted By

Saara Itkonen