Spotify nostatti sontamyrskyn

https://cocomms.com/2015/08/26/spotify-nostatti-sontamyrskyn/

Kun päästät lakimiehet suunnittelemaan viestintääsi, varaudu sontamyrskyyn.

 

Musiikkipalvelu Spotify esitteli viime viikon keskiviikkona uudet käyttäjäehtonsa. Ehdoissa todettiin, että ”luvallasi keräämme tietoa mobiililaitteistasi, kuten yhteystietoja, valokuvia tai muita mediatiedostoja”. Sontamyrsky alkoi, kuten joka ainoa kerta, kun yritykset haluavat kerätä itselleen ihmisten henkilökohtaisia tietoja hatarin perustein.

 

Spotify onnistui vielä ärsyttämään asiakkaitaan esittämällä asiansa ylimielisesti. Kun sovelluksen avasi, ruudulle avautui viesti uusista ehdoista ja kehotus lukea ehdot huolellisesti. Vaihtoehtoina oli ”ei nyt” ja ”hyväksyn”. Ei nyt-vaihtoehdon valitsevalle tuli kehotus hyväksyä ehdot 30 päivän sisällä, muuten palvelun käyttö estettäisiin. Laskut kuitenkin juoksisivat edelleen, vaikka palvelua ei voisi käyttää. Laskutus pitäisi siis käydä erikseen katkaisemassa.

 

150826_Vesan_Blogikuva_2

 

Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek kirjoitti yhtiön blogiin selittelyviestin perjantaina. Viesti oli melko asiallinen, ja hän selitteli asioita ansiokkaasti parhain päin. Ek lupasi myös yhtiön päivittävän lähiviikkoina sopimusehdot ”heijastamaan paremmin hänen juuri esittämäänsä selitystä muutoksista”.

 

Koska Spotify oli ensimmäinen vapaan valinnan palvelu, se on myös suurin ja kaunein musiikkipalvelu. Hyviä ja mahdollisesti parempia kilpailijoita tulee markkinoille koko ajan, joten Spotifyn kannalta asiakkaiden suututtaminen on harvinaisen typerää.

 

Tietojen keruu on ymmärrettävää, jos Spotify haluaa parantaa palveluaan ja varautuu uusilla sopimusehdoilla kehittämään palveluaan entistä henkilökohtaisemmaksi.

 

Kun yritys haluaa käsitellä ihmisten tietoja tai haluaa päästä käsiksi niihin, viestinviejäksi ei kannata laittaa lakimiestä. Spotify olisi voinut kertoa muutokset ensin blogissaan ihmisten kielellä, linkittää sopimusehtoihin ja antaa asiakkailleen mahdollisuuden tutustua ehtoihin.

 

Varmasti keskustelua olisi herännyt, mutta harva olisi hylännyt palvelun. Nyt monet Spotifyn käyttäjät pohtivat ja etsivät vaihtoehtoa palvelulle tosissaan.

Posted By

Vesa Valonen