Oliko jotain asiaa?

https://cocomms.com/2015/07/15/oliko-jotain-asiaa/

Istuimme taannoin asiakaspalaverissa, kun asiakas esitti kysymyksen: miten me voisimme ottaa enemmän osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun?

 

”Lyhyesti, olemalla mieltä asioista, uskaltamalla sanoa sen ääneen ja perustelemalla kantansa”, muistan sanoneeni.

 

Sosiaalisessa mediassa kuka tahansa voi ottaa osaa melkeinpä mihin tahansa keskusteluun ja nousta parhaimmillaan mielipidevaikuttajaksi. Tämä tuo yrityksille paitsi haasteita myös mahdollisuuksia – saman paikan voi ottaa myös yritys.

 

Miksi yrityksen pitäisi haluta osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun?

 

Koska aktiivinen keskustelija voi tuoda esiin omia näkemyksiään, jotka ovat arvokkaita yrityksen liiketoiminnan ja jopa tulevaisuuden kannalta. Täydestä tuntemattomuudesta on vaikeampi tuoda omia mielipiteitään esiin, joten keskusteluun kannattaa lähteä jo ennen akuuttia tarvetta.

 

Miten yhteiskunnalliseen keskusteluun tulisi sitten hypätä mukaan?

 

Suunnitelmallisesti, riittävän suoraan ja sisäisesti sitouttaen. Kaikesta ei voi keskustella, eikä kaikkien kanssa – pick your battles wisely.

 

Valitse omat keskustelunaiheesi

 

Kumppanitoimistomme Brunswickin tekemän selvityksen mukaan käytännössä kaikkia kohderyhmiä koskettaa tällä hetkellä kolme suurta teemaa – globalisaatio, teknologia ja vastuullisuus.

 

Nämä teemat ovat jaettavissa vielä edelleen 11 keskustelunaiheeseen: energia ja ilmastonmuutos, koulutus, maailmantalous, yhteisöt, ihmisoikeudet, viestintä, kuluttajakulttuuri, turvallisuus sekä luonto, terveys ja väestö.

 

Tämän jaottelun avulla yritykset voivat haarukoida ne aihepiirit, joissa yrityksen näkemyksillä voisi olla vaikutusta. Mitkä ovat aiheiden keskeiset ongelmat ja haasteet? Missä voimme vaikuttaa yhteiskuntaan omilla toimillamme? Missä osaamisemme voisi auttaa ratkaisujen löytymisessä?

 

Esitä oma näkemyksesi

 

Mistä sitten alkaa puhua? Suunnittele kunnolla etukäteen, sillä epämääräiset avaukset joka suuntaan harvoin tuottavat toivottua tulosta eli sitä, että yritys nähdään merkittävänä yhteiskunnallisena keskustelijana.

 

Käy läpi ainakin seuraavat asiat:

 

  • Kertaa liiketoimintanne tavoitteet. Miten viestinnällä voidaan tukea niitä? Ota kantaa keskustelunaiheisiin, jotka ovat todellisia haasteita yhteiskunnassa, mutta myös olennaisia liiketoiminnallesi.
  • Tutki ja analysoi, miten muut näkevät teidät ja miten he keskustelevat valituista teemoista. Jotta voi keskustella, pitää ensin osata kuunnella. Entä mitä kilpailijanne tekevät ja puhuvat? Ole rehellinen itsellesi, vaikka tulokset eivät olisi mieluisia.
  • Muodosta näkemys: mitkä ovat teidän näkökulmanne ja mielipiteenne valituista teemoista? Mitä voitte tarjota ongelmien ratkaisemiseen? Tunnistatko keskusteluja, joihin ette ole aiemmin halunneet ottaa osaa, mutta ehkä kannattaisi. Valitse rohkeasti.
  • Kirkasta avainviestit ja kerronnan tapa. Valitse puhemiehet – kuka tai ketkä teillä keskustelevat?
  • Kartoita kohderyhmät ja kumppanit. Kenen haluat näkevän keskustelusi, kenen kanssa haluat keskustella, kuka voi tukea viestejäsi?
  • Valitse kanavat, joissa aloitat keskusteluja ja osallistut niihin.
  • Suunnittele toimenpiteet, joissa keskustelu muuttuu konkreettiseksi – oli kyseessä sitten kampanja, mielipidekirjoitus tai puhujatilaisuudet.

 

Sitouta oma väki ja luo tunnetta

 

Yritykset ovat tervetulleita ottamaan osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, kun ne osaavat tehdä sen oikein. Löydä epäkohta, ongelma tai haaste, johon pystyt tarjoamaan apua ja näkökulmia ja ansaitse siten oikeutus toiminnallesi. Älä tuo esille omia tuotteita tai muutoin erinomaisuuttasi. Sitä kutsutaan myynniksi.

 

Mikäli päätätte ottaa osaa haastavampiin keskusteluihin, joista kaikki eivät välttämättä talon sisällä ole yhtä mieltä, muista kertoa myös sisäisesti, että teillä on linjattu tällaiset keskustelunaiheet ja ydinviestit. Vaikeat keskustelut mielipide-eroista kannattaa käydä suljettujen ovien takana, eikä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Yrityksen oma viesti murenee äkkiä, jos sen edustajat riitelevät julkisesti.

 

Kohderyhmien sitouttamisessa pelkkä järki ei aina riitä, vaan on syytä vedota myös tunteisiin. Tuo näkökulmat yksilön tasolle, älä yritä tavoittaa koko maailmaa.

 

Ei Martin Luther Kingkään astunut lavalle ja sanonut, että minulla on kymmenen kohdan suunnitelma.

Posted By

Katariina Juvonen