La Bella Figura

https://cocomms.com/2015/07/08/la-bella-figura/

Italialaiset rakastavat kauniita asioita. Niin minäkin. Ilmoitin kolmevuotiaana naapurin tädille, että isä käy töissä, jotta minä saisin kauniita vaatteita. Kieltämättä La Bella Figuran pääajatus sopii myös viestintään: näytä parhaat puolesi.

 

Haluamme vuorovaikutustilanteissa antaa itsestämme ja ajatuksistamme hyvän vaikutelman. Viestinnän ammattilaiset tietävät, että ensivaikutelma on aina tärkeä.

 

Väärää tai hataraa viestiä on vaikeaa tai lähes mahdotonta korjata myöhemmin ilman vaurioita – on sitten kysymys ulkoisesta olemuksesta, käyttäytymisestä tai ajatuksista.

 

Terveysviestinnässä on pidettävä pää kylmänä silloinkin, kun kahvin, viinin tai ihmedieetin päivittäisen käytön sanotaan uuden tutkimuksen mukaan poistavan kaikki vaivat tai vähintäänkin parantavan terveyttä. Skottitutkimuksissa parantajana on usein viski, tanskalaisissa olut ja ranskalaisissa viini.

 

Tämänkaltaisissa viesteissä ei välttämättä ole kysymys tieteelliseen tietoon perustuvasta havainnosta. Siksi viestinnän ammattilaisen – kuten myös toimittajan – työhön kuuluvat tarkkuus ja sinnikkyys. Asiat pitää tarkistaa. Malttamattomankin pitää kestää tylsä hetki, kun ei voi syöksyä suoraan otsikon tekoon.

 

Media tarttuu mielellään mielipiteisiin ja esittää ne totuutena. Naapurin Penan ja Pirkon tarina tuntuukin kiinnostavammalta kuin tutkijan nariseva ääni. Auktoriteetti vain toistaa kulunutta lausetta yksittäistapauksen pätemättömyydestä samalla, kun voimme samaistua Penan ja Pirkon arkielämän ratkaisuihin.

 

Terveysviestijöiden on kuitenkin luotettava tieteelliseen tietoon, jonka luonteeseen kuuluvat kumuloituvuus ja korjautuvuus. Meidän pitää vain osata kertoa asiat niin, että muutkin ymmärtävät.

 

Seuloja saattaa olla tulevaisuuden ammatti. Valtavan terveystiedon määrän louhijoita ja käsittelijöitä tarvitaan, jotta tieteellisen tiedon arvostus säilyy myös mediassa.

Posted By

Vuokko Maria Nummi