Politiikan opit yritysviestintää tehostamaan

https://cocomms.com/2015/05/22/politiikan-opit-yritysviestintaa-tehostamaan/

Cocommsin Gurutalkissa toukokuussa paneuduttiin poliittiseen viestintään. Kansainvälisen viestintätoimistokumppanimme Brunswick Groupin partnerit Birgitta Henriksson ja Jan Larsson Ruotsista alustivat onnistuneiden poliittisten kampanjoiden rakentamisesta sekä siitä, mitä yritykset voisivat niistä oppia. Molemmilla on pitkä kokemus yritysviestinnästä, ja Janilla lisäksi taustaa poliittisten kampanjoiden arkkitehtinä ja entisenä demarihallituksen valtiosihteerinä.

 

Teknisten edellytysten huima kehittyminen on muuttanut viestintää dramaattisesti. Nykymaailmassa mahdollisuudet saada ja jakaa tietoa ovat lähes rajattomat. Spontaanien kansalaisliikkeiden pystyttäminen on aiempaa helpompaa ja huomattavasti nopeampaa. Viestin tiivistäminen ja toisto ovat nousseet arvoon. Ajankuva konkretisoituu Twitter-viestinnässä, jossa oleellista on tiivistää sanottava vain muutamaan sanaan. Tässä on tietysti hyvät ja huonot puolensa.

 

Omassa puheenvuorossani toin esiin, että poliittisen viestin yksinkertaistaminen ja toisto olivat Suomen vaaleissakin kampanjoinnin kivijalat. Toiset onnistuvat siinä paremmin kuin toiset. Kun ajattelee taaksepäin, niin eipä tainnut keskusteluihin mahtua puheenvuoroa, jossa Sipilä ei olisi tuonut esiin johtajuutta tai Rinne vientivetoista kasvua. Kokoomus puolestaan muistutti jatkuvasti työstä.

 

Viestinnällisesti mennään vikaan, kun aletaan puhua välineistä tavoitteiden sijaan. Esimerkiksi johtajuuden sijaan puhutaan ministereiden määrästä, viennin sijaan elvytyksestä tai työn sijaan verojen keventämisestä. Toki nämäkin teemat ovat tärkeitä, mutta ne eivät voi olla päällimmäinen asia, jonka halutaan jäävän mieleen. Ihmisen mieleen ei lopulta monta asiaa mahdu pyörimään, siksi siihen yhteen sanomaan tulee panostaa.

 

Poliittisessa viestinnässä on tärkeää oivaltaa kohderyhmä eli saavutettavissa olevat äänestäjät. Sama pätee tietysti yritysviestintään. Jos yrittää miellyttää kaikkia, ei lopulta miellytä ketään. Suomessa puolueelle riittää, kun saavuttaa äänestäjien joukosta vähän yli 20 prosentin luottamuksen. Sillä saa jo vahvan mandaatin.

 

Poliittinen viestintä ja yritysviestintä voivat oppia toisistaan paljon.

 

Siinä missä yritykset voivat ottaa oppia poliittisten kampanjoiden viestinmuodostuksesta ja kohderyhmäajattelusta, liikettä tapahtuu molempiin suuntiin. Nyt suomalaisessa politiikanteossa pyritään hyödyntämään yritysmaailman oppeja, mikä ei varmasti ole huono asia sekään.

Posted By

Juuso Rönnholm