2 315 henkilöbrändiä

https://cocomms.com/2015/05/07/2-315-henkilobrandia/

Vaaliaika on paitsi suomalaisen demokratian myös suomalaisen henkilömarkkinoinnin festivaali. Kampanjoinnista voi ammentaa valtavasti uusia avauksia, ideoita ja varoittavia esimerkkejä. Tälläkin kertaa oli tarkasteltavana 2 315 suoritusta henkilöbrändäyksessä.

 

Ehdokkaan pitää luoda tietynlainen kuva itsestään kohderyhmien silmissä. Jos siinä onnistuu, voi tulla valituksi. Hyvin suunniteltu ei ole ihan puoliksi tehty, mutta huonosti suunniteltu voi johtaa siihen, että kaikki kampanjan suurimmat ponnistelut menevät hukkaan, ainakin läpimenoa silmällä pitäen.

 

Vaikka yksittäinen vaalikiima kestää vain hetken, kannattaa aloittelevankin poliitikon ajatella pitkällä aikavälillä: jos ei tule heti valituksi, neljän vuoden päästä on taas kisat ja lähtökohdat ovat silloin paljon paremmat kuin ensiyrityksellä. On siis iso merkitys sillä, millaisen henkilöbrändin alusta asti rakentaa ja miten sitä markkinoi.

 

Muutamaa kampanjaa hyvinkin läheltä seuranneena voin tiivistää vaaliehdokkaan henkilöbrändin suunnittelun perusasiat muutaman kohdan listaan. Alla olevaa on tarkasteltu ensisijaisesti ensimmäistä kertaa ehdolla olevan vinkkelistä. Pienin sovelluksin sama pätee myös esimerkiksi tyhjästä rakennettavaan yritysjohtajan henkilöbrändiin.

 

Suunnittelun ensiaskel on kohderyhmän tunteminen. Ehdokkaan tapauksessa potentiaalisimmat äänestäjät voi profiloida melko pitkälle esimerkiksi iän, sukupuolen, koulutustaustan ja asuinalueen mukaan. Usein vastaukset löytyvät helpoiten tuijottamalla peiliin tai katsomalla kavereita.

 

Seuraavaksi pitää päättää, miten haluaa heitä lähestyä. Mikä on brändin ydin: mitä itse olet ja edustat? Self help -oppaat neuvovat tässä kohtaa keskittymään SWOT-analyysin vahvuuksiin ja oman intohimon lähteisiin. Ehdokas rakentaa brändiä oman arvomaailman, taustansa ja osaamisensa varaan.

 

Oma nyrkkisääntöni tässä on ollut, että brändin olemus pitää voida itse allekirjoittaa ja siitä pitää olla innoissaan. Jos brändi tai sen osa tuntuu vieraalta, kannattaa palata piirustuspöydän ääreen. Happotestauksessa auttavat myös ne kaverit, jotka tohtivat sanoa päin naamaa että metsään menee. Auttaa myös, jos on olemassa henkilöbrändi, jonka tasolle toivoo jonakin päivänä pääsevänsä.

 

Itse tarinan pitää joka tapauksessa olla uskottava. Esimerkiksi brändissään asiantuntijuutta korostavan henkilön pitää kyetä puhumaan asiantuntevasti omasta aihealueesta. Asiantuntijaprofiilin rakentamiseen löytyy muuten tarkempaa evästystä kollegani Katariinan blogikirjoituksesta.

 

Kolmantena on hyvä pohtia myös kilpailijoita etenkin seuraavia vaaleja silmällä pitäen. Ketkä ovat samoilla apajilla, samojen potentiaalisten äänestäjien perässä? Miten heistä erottaudutaan?

 

Kun brändi tuntuu itsestä hyvältä, ehdokkaan itsensä näköiseltä, kohderyhmiä puhuttelevalta ja kilpailusta riittävästi erottuvalta, on aika kääriä hihat kliseisen puoluemainonnan tapaan ja ryhtyä markkinoimaan. Mutta se onkin ihan toinen tarina se.

Posted By

Kasper Stenbäck